Sørenga åpnet igjen etter oljeutslippet: - I dag var det helt nydelig badevann

Et av Oslos mest populære badesteder kunne endelig åpne igjen etter at et oljeutslipp gjorde at det måtte stenge.

Ellen Katrine Kallander (47) var på Sørenga under oljeutslippet sist torsdag. Lørdag var hun tilbake til åpningen. – Det var helt fantastisk! I dag var det jo nydelig badevann. Det er første gangen i år jeg har gått rett uti uten at det føltes kaldt.

Åpningen var i utgangspunktet lagt til klokken 13, men Sørenga sjøbad åpnet igjen rundt klokken 11.30 lørdag formiddag, får Aftenposten opplyst av ordensvakter på stedet.

En av dem som tok turen i dag, var Mathias Nicolai Berg (12). Han kom hit klokken 12 sammen med en venn.

Vanligvis bader han på Nordstrand, men etter at han var på Sørenga i bursdag en gang, har han begynt å dra hit litt oftere.

– Det virket hyggelig her, så derfor kom jeg tilbake.

– Hvorfor dro du hit i dag da?

– Det var fint vær, og så er jeg veldig glad i å bade, sier han.

Mathias Nicolai Berg (12) hopper uti vannet på Sørenga.

Luktet diesel

– Vi var her og badet den dagen utslippet skjedde. Plutselig luktet det diesel, men vi trodde det kom fra en oljetanker. Det var ikke før vi kom hjem i 20-tiden at vi fant ut at hva som hadde skjedd, og at det var et stort utslipp, forteller en svømmende Ellen Katrine Kallander (47).

– Da var det bare å dusje da!

Hun anslår at temperaturen i vannet nå er rundt 20-21 grader.

– Det var helt fantastisk! I dag var det jo nydelig badevann. Det er første gangen i år jeg har gått rett uti uten at det føltes kaldt.

At det er litt mindre folk enn vanlig, synes hun er bare deilig.

– Jeg tror aldri jeg har sett så mye folk her som det var dagen oljeutslippet skjedde. Så det deiligste er egentlig at det er litt mindre folk, ler hun.

Fjernet lenser og skrudde på plass badetrapper

Først meldte Bymiljøetaten at anlegget skulle åpne klokken 11. Men etter et statusmøte med blant annet brannvesenet og bydelsoverlegen, ble det besluttet at anlegget skulle åpne klokken 13.

– Det ser bra ut. Så nå fjerner vi de siste lensene, og monterer opp badetrappene, sier informasjonssjef Richard Kongsteien i Bymiljøetaten, etter statusmøtet og befaring med brannvesenet.

Det regnes som trygt å bade, så lenge man ikke ser olje på vannet.

«For alle strendene i fjorden gjelder følgende baderåd: – Det er trygt å bade så lenge du ikke ser en synlig oljefilm på vannet. God sommerhelg! ☀️», skrev Bymiljøetaten på sin Facebook-side fredag kveld.

Brannbåten var ute og observerte ved Sørenga sjøbad i 10-tiden lørdag. Brannvesenet sjekker lensene.

Oljeflak observert

Tidligere lørdag opplyste informasjonssjef i Bymiljøetaten, Richard Kongsteien, at han trodde at Sørenga kom til å åpne i dag, men la inn et forbehold.

– Vi tror det åpner i dag. Vi har rensket opp og vasket anlegget i løpet av natten. Og stranden er ren, så i utgangspunktet er vi klare. Vi hadde egentlig tenkt å åpne klokken 11, men vi ser oss nødt til å legge inn et forbehold, sa han.

Grunnen er at det er blitt observert et oljeflak ved indre havn som gjør det noe usikkert. Brannvesenet jobbet med å fjerne det.

Folk ble oppfordret til å dra ut til øyene, for å være helt sikker på at de skulle få bade lørdag.

Brannbåten var ute og observerte ved Sørenga sjøbad i 10-tiden lørdag. Noen få badegjester er allerede på plass.

God hjelp av naturen

Vakthavende stabssjef i brannvesenet, Nicklas Helgstrand, sier de har hatt god hjelp av naturen for å bli kvitt oljesølet.

– Varmen har gjort at mye av utslippet har fordunstet. Vi har også god hjelp av tidevannet, så man har fått god sirkulasjon i vannmassene, sier han.

De har nå renset kaianlegget og badeplassen for oljesøl.

Vakthavende stabssjef i brannvesenet, Nicklas Helgstrand, på Sørenga lørdag formiddag.

Stor oljelekkasje

Flere titusen av liter olje lekket ut i Alnaelva fra Sporveiens anlegg på Ryen onsdag denne uken. Folk ble frarådet å bade på Sørenga og alle steder i Oslofjorden hvor man kunne se oljefilm på vannet.

Torsdag var det observert olje i vannet på Sørenga og utenfor deler av Bleikøya og Hovedøya.

Fredag ble det meldt at Sørenga trolig ville åpne lørdag.

Svaner var de første badegjestene på Sørenga lørdag morgen. Her sammen med røykdykker Hans-Christian Sparby.