Oslo

Romfolk: «Det er en katastrofe om vi ikke får bo i skogen engang»

Mandag morgen startet utkastelsen av rundt 50 rom som igjen hadde etablert teltleir ved Sognsvann.

  • Synne Søhoel Drageset
    Journalist

Et titall politifolk samt en håndfull representanter for Statsbygg rykket inn i teltleiren og startet den varslede aksjonen ved 10-tiden.

Oppgitte romfolk ser på mens politi og representanter for Statsbygg fjerner folk og eiendeler fra området ved Sognsvann.

Romfolkene som nå må forlate området er nedslått og frustrert, og sier til Osloby at de ikke forstår hvorfor de ikke kan få bli ved Sognsvann.— Det er en katastrofe om vi ikke får bo i skogen engang, sier Ceherazada Oprea.

Ved siden av henne står Gheorghe Bou, som slår oppgitt ut med armene.

- Vi kan godt dra herfra dersom vi bare får være et annet sted der familien kan være samlet, sier han.

I fjor høst fikk Statsbygg godkjennelse fra Oslo byfogdembete til å fjerne leirene uten å måtte gå rettens vei hver gang. Sist de aksjonerte var i november. Mandag morgen troppet de opp igjen, med bistand fra politiet.

- Skjønte ingenting

Innsatsleder Jan Einar Nicolaisen og kollegene fra Oslo politidistrikt møtte liten forståelse blant beboerne.

— Politiet har snakket med oss, men vi skjønte ingenting, sier Maria Roman, som har holdt til ved Sognsvann i en drøy uke.

Fredag ettermiddag ble det hengt opp brev med varsel om bortvisning ved inngangen til alle teltene. I varselet ble det gjort klart at romfolkene hadde 48 timer på seg til å forlate området, og at eventuelle gjenværende telt og eiendeler ville bli fjernet. Advarselen sto imidlertid kun tekstet på norsk og engelsk.

Politiet står imidlertid fast på at beboerne også er blitt varslet også på rumensk.

— Det er hengt opp informasjon, og det er gitt ut beskjed via tolk. Alle her oppe har fått beskjed om at de skal flytte, sier Nicolaisen.

Inne i leiren forsøker innsatslederen å forklare at man ifølge friluftslovens §9 ikke kan overnatte på samme sted i mer enn to døgn uten grunneiers samtykke. Menneskene som flokker seg rundt er vekselvis sinte, frustrerte og oppgitte. Mest av alt stiller de seg uforstående til det som er i ferd med å skje.

- Må vi flytte på oss hver natt? spør én.

Gheorghe Bou (t.v) er oppgitt over situasjonen, og lurer på hvor han skal bo om han ikke får overnatte ved Sognsvann.

— Beklager, men sånn er det. Det er de samme reglene for alle. Så nå ber vi dere om å ta med dere utstyret og forlate området, svarer Nicolaisen. - Hvor?

— Det er ikke vårt problem.

- Kan vi bare ikke få et sted hvor vi være, så skal vi holde oss der? spør en annen.

- Vi kan ikke være her og telte videre?

— Nei. Det er helt utelukket.

Etter litt megling frem og tilbake, delvis via tolk, delvis på haltende engelsk, fikk romfolket en ekstra time på seg til å rydde og dra.

Ceherzada Oprea har allerede pakket ned teltet sitt, og sier hun vil dra inn til sentrum så lenge. Men noe alternativt overnattingssted har hun ikke.

— Vi kommer tilbake til skogen i morgen, for vi har ikke noe annet sted å sove. Vi kommer tilbake.

- Mange klager

De første meldingene om romleiren kom for cirka tre uker siden. Siden har leiren vokst i raskt tempo.

- Vi har fått mange klager fra turgåere. Siden leiren har vokst raskt, er vi redd for at den vil vokse ytterligere hvis ikke gjør noe raskt, sa Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, til Osloby fredag.

Hun understreker at det er snakk om friluftsområdet som ikke er tilrettelagt for overnatting og camping over lengre tid. Blant annet på grunn av sanitære forhold og søppelhåndtering. — Dette er et område som skal være tilgjengelig for alle. Slik det er der i dag, så er det ikke tilgjengelig for allmenheten.

Stor frustrasjon blant romfolkene som nok en gang fjernes fra Sognsvann.
Da politiet og Statbygg rykket inn, måtte de gjenværende begynne å pakke sakene sine.