Oslo

10 tips for helgen 21.-24. desember

Julefreden senker seg over by og land - nesten. Her er noe for deg som vil ha en kulturopplevelse før julen ringes inn.

Young Neils førjulskonserter på Rockefeller er en tradisjon. Torsdag og fredag skal de atter synge gamle sanger om igjen. Foto: Snare Knut

 • Hilde Bjørhovde
  Journalist
 • Harald Fossberg
  Kulturjournalist og tegneserieanmelder

1. Forever Young

Når du en gang kommer/neste førjul/skal vi atter være her/og vi skal synge/gamle sanger om igjen.

Young Neils-konsertene der «deLillos-sjef» Lars Lillo-Stenberg med Mercury-motorene Per Vestaby (bass) og Jørn Christensen (gitar og vokal) samt Palle Krüger (trommer) starter julehøytiden med Neil Young-klassikere er vorspielet for mange i over 20 år nå.

I år kan du dessuten dra på vorspiel i Loungebaren (inngang via den gamle John Dee-inngangen) fra kl. 18.00. Gjestene på vorspielet slippes også først inn til selve konserten.

Hvor: Rockefeller

Når: Torsdag og fredag kl. 20


2. Ho ho og halleluja!

Jesus (Joachim Rafaelsen) og Julenissen (Jon Bleiklie Devik) i stykket «Faens nisse». Foto: Dag Jenssen

En julenisse henger på korset i en juledekorasjon, og Gud har fått nok. Hvorfor ikke trekke seg fra hele greia og satse mer på påsken?

- Det er jo bursdagen min, svarer Jesus og bestemmer seg for å vinne tilbake julen. Faens nisse er et nytt, norsk stykke som handler om vårt forhold til julen og eventuelt mangel på religiøst innhold. «Sigve Bøe er verdt hele kvelden», skrev Aftenpostens anmelder da stykket hadde premiere.

 • Les anmeldelsen her.

Hvor: Det Norske Teatret

Når: Torsdag og fredag kl 20.30


Selome Emnetu spiller Sonja i Reisen til julestjernen på Nationaltheatret. Foto: Erika Hebbert

3. Eventyrlig juleunivers i ny drakt

Klassikeren Reisen til julestjernen har gledet barn og voksne helt siden stykket første gang ble satt opp på Nationaltheatret julen 1924. Historien om Sonja, og hvordan hun til slutt finner igjen julestjernen, er førjulstradisjon som holder stand, nå i ny regi.

Det er den prisbelønte regissøren Kjersti Horn som har blåst nytt liv i Brandts eventyrlige univers, og vil du oppleve scenisk julemagi med en bråte spilleglade barn, er det mulig til og med lille julaften.

Hvor: Det Norske Teatret

Når: Torsdag, fredag og lørdag


4. Orger fest for orgelfrelste

Bugge Wesseltoft lufter orgelet på Cosmopolite fredag. Foto: Neegaard Dan Petter

Tradisjonen tro inviterer Bugge Wesseltoft og Charles Mena til førjulskveld med orgelklubb. Her blir det flust med venner og kjente som Torun Eriksen, Skranglebein, Mathias Eick, Knut Reiersrud, Bafana Nhlapo, Sidiki Camara, David Wallumrød, Audun Erlien og Anders Engen, så regn med at det blir liv i julekalenderluken denne kvelden.

Hvor: Cosmopolite

Når: Fredag kl. 20


5. N’Eldar sk(r)åler julen inn

Døkk lytt kømme på Mono te fræddan, a’ma. For da speller je. Foto: Indrelid, Trygve

Eldar Vågan & The Eldarados holder julekonsert i ekte Eldar-style.
Gjør deg klar for en stand up-konsert med kjente selvkomponerte låter og godbiter fra Vazelina, Prøysen og Sandbeck ved siden av «Hem’att tel jul», «Blue X-mas» og «Juleøl-rock (Jinglebell Rock)» med mye mer.

Hvor: Mono

Når: Fredag kl. 21


Helene Bøksle synger julen inn Foto: K&U

6. Jul med Helene

Helene Bøksle har kalt sin julekonsert Det hev ei rose sprunge 2017. Arrangørene lover en klassisk og magisk førjulskonsert. Med seg på scenen har Bøksle Sindre Hotvedt (piano), Markus Lillehaug Johnsen (gitar) og Jonas Kilmork Vemøy (perkusjon/trompet).

Hvor: Oslo konserthus

Når: Fredag kl. 18.00


7. Julebanjo

Foto: K&U

Ila Autos julebanjoshow er blitt en kjær tradisjon for band og publikum. I år er det 8. gang bandet samler gamle og nye fans. Gjesteartister dukker opp både på sang og fele.

Hvor: John Dee

Når: Fredag kl. 20.00


8. Så synges julen inn

Sølvguttene synger julen inn i Oslo domkirke kl. 13.00 Foto: Aagaard Rolf Magdal

Vil du ha en kirkelig og høytydelig start på julefeiringen, kan julaftengudstjeneste med enten Sølvguttene eller Oslo domkirkes guttekor være midt i blinken.

Hvor: Oslo domkirke

Når: Søndag kl. 13.00 og kl. 15.00

9. Jul i Blåfjell

Rødnissejenta og Turte i Blåfjell er kjente og kjære figurer for de små. Foto: Anita Arntzen

Jul i Blåfjell er en juleklassiker for barn, først kjent gjennom NRKs julekalender. Gjennom julemåneden skjer det uvanlige ting i Blåfjell, som snur opp ned på blånissenes så tradisjonsbundne førjulstid.

Hvor: Oslo Nye Teater

Når: Torsdag, fredag og lørdag


Les også

Skal du på teater med barn? Sjekk vår store guide


10. Rocka julaften

«Do we know it’s christmas?» For Frank Znort er en søndag en søndag, og da spiller de på Blå. Foto: Handout

Samme om det er julaften eller fjerde søndag i advent? Da er Blå stedet for deg. Frank Znort er nemlig et eget univers der julen nesten ikke eksisterer. Bandet har laget leven hver søndag i over 18 år, og har i år dessuten fått sin egen årskalender. Hvis du er heldig, kan du kjøpe en julegave til deg selv på selve julaften.

Hvor: Blå

Når: Søndag fra kl. 20

Les mer om

 1. Vågan
 2. Konsert
 3. Advent
 4. Musikk
 5. Jul