Oslo

«Malala bør understreke at islam fremmer utdannelse»

Imam Hamid Ali Farooq er glad for fredsprisen til Malala, og sier at hun må benytte anledningen til å fortelle at islam ikke forbyr utdannelse for jenter.

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

— Malala har tatt opp utfordringer mange jenter møter i Pakistan. Som pakistaner er jeg stolt av at hun får fredspris for innsatsen. Og så er det ekstra spesielt at hun bare er 17 år gammel, sier Hamid Ali Farooq, imam i Islamic Cultural Centre (ICC) på Grønland.

Det er hektisk i en av Norges største moskeer rett før fredagsbønnen. Noen løper for å rekke wudu (rituell vask) før bønnen som starter. Andre må finne sin plass i mengden. Imamen tar seg tid til et intervju om ar Malala får fredsprisen før han skal tale til forsamlingen.

- Nå som hun har fått fredsprisen bør både myndighetene i Pakistan og verdenssamfunnet støtte hennes kamp for jenters rett til utdannelse. Dette er et viktig tema. Hadde hun fått prisen i fjor, ville temaet ha vært mer aktuelt i dag, sier imamen.

Han understreker at islam ikke forbyr jenters utdannelse, og mener at Malala i enda større grad enn før bør få frem dette budskapet.

— Som muslim bør hun understreke at islam fremmer utdannelse. Islam forbyr ikke utdannelse. Her er det mange misforståelser, sier Farooq.

Malala: - Drømmen er å bli statsminister i Pakistan

Stort for norskpakistanere

Ikhlaq Ahmed er talsperson i moskeen, og har bodd i Norge i nesten hele livet. Han sier at norskpakistanerne er veldig glade for prisen til Malala.

Ikhlaq Ahmed er talsperson i Islamic Cultural Centre. Foto: Robert McPherson

— Vi er veldig glade for at hun har fått prisen i år, særlig med tanke på den saken hun fremmer, sier Ahmed.Hun vil likevel understreke at utfordringen med kvinner og utdannelse er allerede satt på dagsordenen i Pakistan.

- Dette er et problem i krigsherjede områder som for eksempel Swat eller fattige områder i landet. I storbyene og de største distriktene er det vanlig at jenter og kvinner tar utdannelse. Nå håper vi enda mer engasjement rundt saken. Særlig nå som myndighetene i Pakistan blir mer bevisste rundt dette, sier Ahmed.

- Bør dele prisen

Norsk-pakistanske Arslan Siddique (37) er stolt av at Malala har fått fredsprisen.

— Hun har gjort en god innsats for jenter og kvinner som ikke får utdannelse, og fortjener prisen.

Landskvinnen Somia Rana (19) er ikke like overbevist.

Somia Rana (19) Foto: Robert McPherson

— Vi snakket om prisen på skolen i dag. Jeg mener at det er flere jenter og kvinner som har hatt det verre enn henne, særlig de som bor i krigsherjede områder. Derfor mener jeg at flere enn henne fortjener prisen. Hun bør dele den med de som har det verre enn henne. De fleste i klassen min er enige i det, sier Rana.

Les også

  1. Malala får pris i Oslo

  2. - Malalas Yousafzais angripere er pågrepet

  3. Malala svarte norsk ungdom

  4. Norsk historie på urdu kan bli imamhit