Oslo

Nå skal det bli seter og kornåker midt i Bjørvika

I Bjørvika skal det lages uråker og beitejord, bygges eldhus og dyrkes økologiske poteter. Nå leter de etter budeier og setergutter som kan drive den nye «byseteren».

Anne Beate Hovind og Vibeke Hermanrud fra Bjørvika Utvikling ved det som etterhvert blir Losæter, byens egen seter ved Sørenga. -Dette området var matkammeret til Oslos befolkning frem til tidlig 1900-tall, forteller Hermanrud.
  • Sol Sigurjonsdottir

Ved en av de mest trafikkerte veistrekningene i byen skal det nå dyrkes mat og bakes brød. Over tunnelen mellom luftetårnene på Sørenga skal det bygges en unik seter i byens kanskje mest spesielle offentlige rom.

Det er amerikanske kunstnere som har funnet på dette prosjektet, det er kunstnerkollektivet Future Farmers med Amy Franceschini i spissen som er initiativtagere.

— Symbolverdien i å ha en seter i byen er tung. Dette kunstprosjektet involverer mennesker på en helt annerledes måte enn hva for eksempel en skulptur gjør. For mange er nok dette kunst på en uvanlig måte, men vi tror dette blir kjempespennende, forklarer Anne Beate Hovind, prosjektleder for kunst i Bjørvika Utvikling (BU).

Losæter er en byseter som skal etableres denne våren på Loallmenningen, et av Bjørvikas nye offentlige rom.

BU har invitert kunstnere til å ta tak i Bjørvika og i Oslo. De har valgt å gå tilbake til fortiden og røttene til den moderne bydelen.Stedet er inspirert av Loelvas betydning som Oslos opprinnelse, og som et historisk fruktbart område. Her skal kunst, jordbruk og matproduksjon møtes. Sætra kommer til å bestå av et eldhus med bakerovner, matjord, åker med urkorn og flere ulike aktiviteter i regi av kunstnere.

— Her har det alltid vært urban dyrking, selv for flere hundre år siden dyrket man jord her rett ved byen. Kunstnerne har gravd i historien, avdekker nye problemstillinger og hva vi har til felles gjennom generasjonene. Hva har vi til felles i alle kulturer? Vi dyrker korn og vi baker brød, sier Hovind.

Leter etter budeier og setergutter

Nå er de klare for å annonsere etter budeier og setergutter som kan bidra på setra i sommer, og er spent på responsen.

Etter hvert vil de også engasjere en bonde i arbeidet.

— Da parsellhagene «Herligheten» ble satt opp her fikk vi 4000 søkere på ti timer. Det handler om mer enn å dyrke mat, det handlet om et sosialt engasjement. Vi håper at det blir mye engasjement rundt setra, sier Hovind.

Kan bli en «skoleseter»

Hun forteller at dyr fra Kongsgården og Bogstad vil komme på besøk for å beite og gjøre seg fete i Bjørvika.

Her blir det muligheter for sommmerjobb.

Å ha en seter midt i byen gjør at vi blir minnet på hvor viktig det er å stille spørsmål ved matproduksjon, og lære om hvordan ting henger sammen, mener Hovind.— Dette er helt unikt. Losæter-prosjektet har vært stilt ut flere steder i verden, blant annet i USA. Her utfordrer man hva kunst og langvarighet er for noe. Vi håper at dette kan gi energi til mer kreativitet og flere spennende prosjekter i byen.

- Mange har godt av å lære mer om landbruk

Kunnskapsdeling er en viktig del av kunstprosjektet. Målet er at seteren skal kunne brukes som en skoleseter for en ny barneskole i området.

— Dette er et veldig spennende prosjekt som det kan være mulig å gjøre mye ut av for eksempel ved å knytte det til skole og urbant landbruk. Jeg tror det er mange barn som vil ha godt av å lære om landbruk og få litt jord under neglene, sier Hallstein Bjercke, byråd for kultur og næring i Oslo kommune

Det er mange som lurer på om ikke jorden og grønnsakene blir forurenset i Sørenga på grunn av all trafikken. -Vi har fulgt dette tett i tre år gjennom parsellhage-prosjektet. Vi har tatt prøver av jorden og grønnsakene, som viser at det er god kvalitet. Man synes kanskje det er farlig ut, men det er ikke basert på kunnskap. Vi har allerede vist i tre år at det er mulig, sier Hovind.

Han forteller at det er gjort lignende prosjekter med stor suksess flere andre steder i verden, blant annet i New York og San Francisco i USA.— Det er blitt mer fokus på urbant landbruk, kortreist og økologisk mat i tillegg til mulighetene til å bruke byrommet til matproduksjon. Dette eksempelet her i Bjørvika viser godt at det selv ved et av de mest trafikkerte stedene i byen er det mulig å produsere mat. Det er et flott bevis på at det går an hvor som helst i byen, sier byråden.

Les også

  1. Grønne Jenter: - Vi vil gi et ansikt til miljøbevisste unge mennesker

  2. Lange ventelister for kortreist økologisk mat

  3. Drømmen om det grønne

  4. Vil fjerne øst/vest-skillet – for humler og sommerfugler

  5. Skal gjenskape «kongelig orangeri» på Bygdøy