Oslo

Oslo-budsjettet for 2018: Slik vil byrådet bruke 71 milliarder kroner

Finansbyråd Robert Steen (Ap) la onsdag frem byrådets forslag til kommunebudsjett for Oslo i 2018.

Det var satt av en time, men finansbyråd Robert Steen (Ap) trengte bare 40 minutter for å legge frem Oslo-budsjettet for 2018.
 • Olav Eggesvik
  Journalist
 • Eirik Husøy
  Journalist
 • Carl Alfred Dahl
  Nyhetsleder

Like etter klokken 13 i dag gikk finansbyråd Robert Steen på bystyrets talerstol. Her fortalte han hvordan byrådet ønsker å bruke totalt 71 milliarder kroner i 2018.

 • 14,5 milliarder kroner går neste år til investeringer. Det er en økning på hele 8,2 prosent i forhold til årets budsjett.
 • Resten av pengene 56,5 milliarder kroner – skal brukes på drift.

Budsjettet inneholder også planer for pengebruken i 2019, 2020 og 2021. Byrådet la vekt på at de nå vil oppfylle flere av løftene i byrådserklæringen - altså avtalen som Ap, SV og MDG inngikk da de ble enige om å styre byen sammen.

Både finansbyråd Robert Steen (Ap) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener at eiendomsskatten er en viktig del av dette.

Reaksjonen fra den borgerlige opposisjonen var umiddelbart at byrådet bruker opp det økonomiske handlingsrommet i årene som kommer. Finansbyråd Steen mener byen har en sunn økonomi.

– Vi har god kontroll på gjeldsutviklingen i kommunen. I dag foreslår vi en ekstraordinær nedbetaling av gjeld på 1 milliarder kroner. Vi er en av få låntagere i Norge som er «AAA»-ratet hos långiverne i verden, sier Steen.

En slik AAA-rating betyr at Oslo kommune regnes som en trygg låntager som har orden på økonomien sin.

Les også

LES MER HER: 8 ting folk flest vil merke fra budsjettet

Alt dette er nytt

Budsjettet inneholder en lang rekke endringer og forslag som påvirker Oslo-folks hverdag direkte.

Byrådet vil blant annet bruke 250 millioner kroner årlig de neste årene på å rehabilitere kommune boliger. Det trengs – vedlikeholdsetterslepet er på svimlende 3,3 milliarder kroner.

De endrer bunnfradraget på eiendomsskatten slik at færre enn planlagt må betale denne skatten neste år. Målet: Å kompensere for den vanvittige boligprisveksten de siste årene.

De vil bruke 70 millioner kroner på å unngå et ekstraordinært hopp på 10–20 prosent i billettprisene hos Ruter. De ansetter en rekke nye lærere som skal settes inn som ekstraressurser i småskolen.

De vil også bruke et milliardbeløp årlig de neste årene på idrettsanlegg. Noe går til prestisjeanlegget Jordal Amfi, men svært mye kommer primært breddeidretten til gode.

Les også

LES OGSÅ: Enige om å redusere eiendomsskatten i Oslo neste år

Vedtas i desember

Budsjettet skal vedtas av bystyret i desember.

Byrådspartiene Ap, SV og MDG har ikke flertall sammen. De er avhengige av støttepartiet Rødt for å få vedtatt budsjettet.

De fire partiene, som etter valgseieren i 2015 inngikk en formalisert samarbeidsavtale, vil de neste månedene forsøke å komme til enighet.

Les mer om

 1. Oslobudsjettet 2018
 2. Oslopolitikken
 3. Bystyret