Oslo

Antall helsesøstre i Oslo-skolen skal dobles

Aina Stenersen (Frp), Bjørnar Moxnes (Rødt) og Tone Tellevik Dahl (Ap) stilte et felles forslag om å øke antall helsesøstre i Oslo kraftig. Nå er det blitt vedtatt politikk - mot byrådets vilje.

Bystyret har vedtatt å øke antall helsesøstre kraftig fra 2016 av.

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

— Osloskolen ligger langt under bemanningsnormen som er anbefalt av Helsedirektoratet, og dette har ikke endret seg. Det betyr både at veldig mange elever ikke aner hvem eller hvor helsesøster er og hva hun kan gjøre, og at de helsesøstrene som fortsatt er i skolen blir frustrerte fordi de ikke rekker å gjøre en skikkelig jobb, sa Frps bystyremedlem Aina Stenersen til Osloby for to uker siden.

Nå har Frp, i allianse med Ap og Rødt, sørget for å doble bemanningen. Det skjedde på bystyremøtet onsdag.

— Vedtaket betyr at vi nå skal starte en kraftig oppbemanning av skolehelsetjenesten, slik at vi innen 1-2 år har en bemanning som følger anbefalingene til Helsedirektoratet. For Oslo betyr dette en omtrent en dobling av helsesøstre. Det betyr at tjenesten er åpen hver dag på alle skoler, sier Tone Tellevik Dahl (Ap), leder i helse- og sosialkomiteen.

Koster 77 millioner

Bydelene har ansvaret for skolehelsetjenesten, og skal nå starte oppbemanning for å innfri kravene fra bystyret. Prislappen for dette blir 77 millioner kroner.

— Målet er at vi har full dekning i skoleåret 2016/2017. Ingen barn vil møte en stengt dør med denne bemanningsnormen, sier Dahl.

Byrådet har tidligere kalt forslaget «et valgkamputspill»:

— Det nærmer seg valgkamp og da er det lett å love, sa helse- og sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide (H) til Osloby for noen uker siden.

Men med støtte fra SV og MDG er det felles rød-blå forslaget nå blitt vedtatt politikk.

Støtte fra Frp

Selv om Høyre mener at prislappen på 77 millioner kroner er ganske høy, sikret Frp flertallet for vedtaket.

— Jeg er veldig glad for den betydelige forsterkningen av skolehelsetjenesten som i dag ble vedtatt. Skolehelsetjenesten er en av de viktigste bærebjelkene i vårt helsevesen som følger opp barn fra fødsel og gjennom hele oppveksten. Og all forskning viser betydeligheten av å forebygge og agere tidlig på utfordringer barn og unge har. Derfor er dette en viktig og svært virkningsfullt tiltak i tråd med Helsedirektoratetets anbefaling, sa Mazyar Keshvari (Frp) fra talerstolen i bystyret.

Også SV var fornøyd med vedtaket.

— Jeg er veldig glad for at vi vedtar en bemanningsnorm for skolehelsetjenesten i bystyret i dag til tross for motstand fra byrådspartiene. Fordi vi må gjøre alt vi kan for å forebygge helsa til barna og ungdommene våre, sier Gülay Kutal (SV).

Les også

  1. Antall helsesøstre må dobles

  2. Seks av ti har tillit til vaksineanbefalingene

  3. - Får du lyst til å slå barnet ditt noen ganger?