Oslo

Slik er Tiggerstaden

Forrige fredag telte Osloby 89 tiggere i sentrumsgatene i løpet av en time. Siden har Oslo fått 50-60 nye tiggere, og flere er på vei.

Kartet viser antall tiggere og bladselgere i sentrumskjernen mellom 12.30 og 13.30 fredag 24. mai.Av 89 tiggere hadde 85 utenlandsk bakgrunn.
  • Stein Erik Kirkebøen
  • David Bach
  • Olav Eggesvik
    Journalist
  • Wasim K. Riaz

De sitter med koppen sin på hvert gatehjørne der det er litt folk, og er svært synlige i bybildet. Likevel skal flere tiggere være på vei til Oslo.

— Nå er det ikke plass til flere av oss. Jeg tjener kanskje 10–15 kroner i timen på å tigge. Derfor selger jeg stort sett Folk er Folk. Da kan jeg tjene 100–150 kroner dagen. Aller helst vil jeg ha en vanlig jobb, men det er ikke lett å få seg jobb i Oslo, sier Spiridon Fieraru.

Les også

Setter inn parkeringsvakter for å passe på romfolk

34-åringen kom til Oslo for to måneder siden. Før dette bodde han i Spania, men forteller gjennom tolk at det er tøffe økonomiske tider i andre deler av Europa. Dermed havnet han og kona i Oslo.— Jeg hørte at Norge er et godt land å bo i. Da jeg kom hit, så jeg at det allerede var mange tiggere i byen. Jeg anslår at det er cirka 500 utenlandske tiggere i byen. Nå er det ikke plass til flere av oss. Det er mer enn nok tiggere her, sier Fieraru som har fire barn hjemme i Romania.

Mandag denne uken var han innom Frelsesarmeens lokaler i Urtegata der man kan få en dusj i uken, kaffe og suppe på onsdager.

Fullt i sentrum

For ganske så nøyaktig ett år siden hadde politiet i Oslo telling av tiggerne i sentrumskjernen: Fredag 23. mai i fjor ble det registrert 75 tiggere (69 rumenere og seks norske).

Et par ganger i uken er Spiridon Fieraru innom Frelsesarmeen i Urtegata på Grønland sammen med nesten 200 andre romfolk. Han mener at Oslo ikke har plass til flere tiggere, men har selv ingen planer om å reise.

Dagen etter hadde politiet en ID-kontroll av tiggerne, og registrerte 187 fra Romania. Den dagen ble det registrert syv norske tiggere. Redaksjonen i Osloby hadde en lignende telling midt på dagen sist fredag. Vi registrerte 85 utenlandske og fire norske tiggere på én time. I tillegg til 14 selgere av bladet Folk er Folk og fem =Oslo-selgere. I tillegg sitter utenlandske tiggere ved de fleste T-banestasjonene i sentrum.

Les også

Nå er det forbudt å sove ute

Frelsesarmeen anslår at det er cirka 400 utenlandske tiggere i Oslo-området, men i løpet av juni vil tallet trolig øke. Bare i forrige uke registrerte Frelsesarmeen åtte nye biler med 50–60 tiggere som kom til Oslo.— Vi har også hørt at flere er på vei. Derfor tror vi at vi kommer til å oppleve en topp i juni. Samtidig er det endel som drar tilbake eller til andre steder. Vi tror likevel ikke at økningen på sikt blir så står fordi markedet vil regulere seg. Mindre penger i koppen betyr også færre tiggere. Vi ser allerede at noen reiser fra Oslo til Sandvika eller andre steder for å tigge, sier Frode Woldsund, regionleder i Frelsesarmeen.

Sist fredag var 189 utenlandske tiggere innom Frelsesarmeens lokaler i Urtegata for å ta seg en dusj eller en kopp kaffe.

- 300 kr på en god dag

De fleste utenlandske tiggerne oppgir til Frelsesarmeen at de tjener 50–200 kroner i løpet av dagen. Dette er mye mindre enn det norske tiggere får i koppen.

— Mange gir konsekvent bare til norske tiggere. De kan tjene opptil fem ganger mer enn utenlandske tiggere, sier Woldsund.

Les også

«Jeg synes synd på dem, de er i en vanskelig livssituasjon, men jeg tror ikke det hjelper å gi»

— Har utenlandske tiggere danket ut norske tiggere?- Det er ikke så mange norske tiggere ute, men slik har det vært den siste perioden, svarer Woldsund.

Bjønnulv Evenrud, leder i Folk er Folk, bekrefter at de fleste tjener rundt 150 kroner om dagen.

— Har man derimot en veldig god dag, så kan man få inn 300 kroner, sier Evenrud.

Han tror ikke at det vil komme veldig mange nye tiggere til Oslo i sommer.

— De vi ser på gaten kommer fra et begrenset område i Romania. De har vært her i flere år. Informasjonsflyten blant dem er god. Derfor får de fleste det med seg når markedet er mettet i Oslo. Forøvrig tyder tallene fra politiet på at det er langt færre tiggere enn det som ble påstått i fjor. Da ble det uten grunn slått fast at det var rundt 2000 romfolk i byen, sier Evenrud.

Ordensproblemer

Politiet har også vurdert ordensmessige problemer knyttet til tigging.

— Det følger endel ordensproblemer i byen på grunn av bostedsløse. Det kan for eksempel være en stor samling av dem i et område. Der kan det lett oppstå litt spetakkel, noe som kan bli oppfattet som utrygt av forbipasserende. Andre ganger melder folk ifra om aggressiv tigging. I tillegg er det snakk om forsøpling, forteller Bjørn Hansen, sjef på Sentrum politistasjon.

Les også

Politiet: - Bedre kontroll på hjemløse i år

Politiet har blant annet fått flere meldinger fra restauranter med uteservering som går ut på at tiggere forsyner seg av ulltepper som ligger på stolene.— Når vi enkelte ganger har stoppet tiggere for andre forhold og ransaket dem, har vi funnet tyvegods eller mobiltelefoner de ikke kan gjøre rede for, men det blir galt å skjære alle over én kam, sier Hansen.

Bjønnulv Evenrud mener på sin side at det ikke er spesielt urovekkende at enkelte tiggere har mobiltelefoner de ikke kan gjøre rede for.

— Vi må ikke glemme at det er svært mange mobiltelefoner som blir kastet i Norge. Mange har også som hovedinntekt å samle tomflasker eller elektronikk som er havnet i søpla selv om den er brukbar.