Oslo

«Stortinget bør sette opp forestillingen»

Datteren til Robert F. Kennedy kommer. Og Lise Fjeldstad skal instruere. Nå inviterer idealisten seg selv - til Stortinget.

Eksklusivt: Nationaltheatrets versjon av Mot uten grenser spilles kun én gang, poengterter instruktøren. Foto: Sturle Scholz Nærø

  • Aftenposten Redaksjon

- Min første tanke var at tekstene må fremføres av politikere. Stortinget passer utmerket som scene. Forestillingen Mot uten grenser har vært satt opp i EU-parlamentet. Der leste flere av de folkevalgte høyt fra manus, som handler om kjente og helt ukjente menneskerettighetsforkjempere. Hvorfor kan ikke vårt parlament gjøre det samme?

- Hva sier stortingspresidenten?

- Jeg aner ikke. Kan ikke du spørre ham, da? Olemic Thommessen og jeg har opptrådt sammen før, vi. Med amatørteater. Thommessen kan bli en påle, han, i denne sammenheng. Erna og Siv og de andre trenger bare litt regi, så blir stortingsversjonen ekstra sterk. Først skal tekstene fremføres av topp skuespillere. I Nationaltheatret.

- Nationaltheatret?

- Startskuddet går der, ja. Neste lørdag, klokken 14, medvirker ti av landets fremste skuespillere på Hovedscenen. Et rent stjernelag skal spille ut stemmene til opposisjonelle, fra hele verden. Prosjektet inngår i et internasjonalt samarbeid mellom organisasjonene Partnership for Change og Robert F. Kennedy Human Rights. Datteren hans stiller på scenen, her i Oslo.

- Datteren?

- Forestillingen bygger på en bok, hvor Kerry Kennedy, Roberts datter, har intervjuet 50 menneskerettighetsaktivister. Forfatteren leder også Kennedy-stiftelsen. Til de ekstremt sterke portrettene i boken hører en omreisende fotoutstilling. I flere norske byer skal bildene vises sammen med teateroppsetningen. Utstillingen åpnes i Nationaltheatret av Knut Olav Åmås, direktør for Fritt Ord. Mot uten grenser har også fått plass i Den kulturelle skolesekken.

- Skolesekken?

- Partnership for Change og Kennedy-stiftelsen retter sitt felles kulturprogram først og fremst mot unge mennesker. Skoler over hele landet skal vise Mot uten grenser . For oss på Nationaltheatret er oppsetningen et dugnadsarbeid. Ingen er flottere når det gjelder å stille på dugnad, synes jeg, enn nettopp skuespillere. Henrik Mestad, for eksempel, han skyver på filmopptaksdager for finne tid.

- Mestad?

- Da jeg spurte om han ville være med, svarte Henrik: «Det er en ære å få formidle noe så sterkt og viktig.» Sverre Anker Ousdal har ikke stått på en scene siden han gikk av, og Kåre Conradi har egentlig hendene fulle med Richard III-forestillingen. For eksempel. Vi ti, jeg er selv en av dem, spiller én gang. Etter at jeg ble spurt om å instruere, leste jeg tekstene og svarte: «Ja, dette vil jeg! «

- Hvorfor, i grunnen?

- Så gammel som jeg er blitt nå, er det viktig å bruke tiden på ting som betyr no’. Altfor godt vet jeg hvor mye det koster, rent personlig, å ta mot til seg og tørre å gi beskjed. Den første replikken i forestillingen lyder sånn: «Mot begynner med én stemme.» Er ikke dét flott? Du, jeg tror jammen at jeg inviterer meg selv til Stortinget!

Debut: Niesen til John F. Kennedy har aldri tidligere stått på en norsk teaterscene. Foto: Foto: AP / NTB Scanpix

Rydder også tid: Kåre Conradi.