Oslo

Oslos inntektskart: Byens rikeste og fattigste nabolag

I Oslos rikeste nabolag tjener de seks ganger så mye som i byens områder med lavest inntekt, viser Aftens inntektskart over Oslo. –Men her er det likevel mer liv, mener Tøyen-beboer Emma Bärs.

- Jeg ser at det er folk rundt her som sliter, men på Tøyen bor det også mange ressurssterke mennesker. Men det er ofte nyetablerte akademikere med mye gjeld, tror Emma Bärs, som koser seg i bakgården med datteren Selma Bärs Jørgensen (fire måneder).<br/> Foto: Carl Martin Nordby

 • Thomas Olsen
  Journalist

Naboene hadde i snitt 163.447 kroner i skattbar inntekt i fjor. Tøyen-strøket med nærmere 1800 skatteytere havner blant Oslos lavinntektsområder, når en fordeler ligningstallene på postnummer. Området med postnummer 0652 består av en rekke kommunale bygårder og trygdeboliger, men også populære gårder som Sommerfrydløkken sentralt på Tøyen. Der bor Emma Bärs med samboer og baby. De ligger litt over snittet i nabolaget, men har lav skattbar inntekt på grunn av mange fradrag og høy gjeld.

– Snittet blir nok lavt fordi det bor mange nyetablerte akademikerpar her. Men jeg synes ikke det er overraskende at dette er et lavinntektsområde.

Livet er på mange måter bedre her
Emma Bärs, Tøyen-beboer Vi ser jo at det bor folk rundt her som har hardere kår enn oss, sier Bärs. Hun kunne uansett ikke tenke seg å bo i et rikmannsstrøk i vest.

– Jeg var bevisst på at jeg ville bo her, det er en annen type stemning på denne siden av byen, sier den nybakte moren.

– Tror du man er lykkeligere der inntektene er høyere?

– Jeg tror ikke man har det bedre med høy inntekt, en man må ha så man klarer seg. Livet er på mange måter bedre her, det er en løsere stemning og mer liv. Og du slipper å tenke hva du har på deg når du skal på butikken, sier Bärs.

Kollen på topp

På den andre siden av både byen og inntektsskalaen finner en Oslos rikeste postnummer. I Blåbærsvingen, Gjøkbakken, Hospitsveien, Orrebakken, Orreveien eller Voksenliveien i Holmenkollåsen var den skattbare inntekten nær 800000 kroner i 2008. Her har også de 530 skatteyterne blant de høyeste formuene, med et snitt på 6,93 millioner. Hele syv av Oslos topp ti-postnummer ligger rundt «Åsen». Resten har mindre utsikt, men ligger nærmere fjorden. Postnumrene på Aker Brygge og Tjuvholmen og et strøk på Bygdøy er blant nabolagene som både tjener best og som betaler mest til fellesskapet i Oslo.

Drabantbyer på bunnen

Etter at Aften har trukket fra postnummer med hovedsakelig postbokser og studentadresser, er det Oslos drabantbysentre som kommer dårligst ut. Postnumrene rundt Stovner, Holmlia og Furuset har Oslos laveste inntektssnitt.

– Når man bygget ut sentere på 70-tallet, ble det ofte planlagt kommunale boliger og trygdeleiligheter tett inntil senteret. Det kan forklare det lave inntektsnivået, sier spesialrådgiver i Oslo kommune, Geir Thorsnæs.

Klikk på bildet for større versjon av grafikken.

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Slik er formuen delt i Oslo - sjekk ditt nabolag

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Nå er det flere nordmenn som tjener over én million, enn det er innbyggere i Stavanger.

 3. OSLO
  Publisert:

  Slik vil byrådet løse husleie-konflikten. «Alvorlig løftebrudd», svarer Rødt.

 4. OSLO
  Publisert:

  Oslos nabolag: Illevarslende forskjeller i barnefattigdom

 5. OSLO
  Publisert:

  VIF-stjerne: «Å være fra Oslo er skikkelig kult, særlig i Bergen»

 6. OSLO
  Publisert:

  Erling Dokk Holm: Fem bra og fem dårlige ting med Tøyen