Oslo

Baby nr. 4000 på Ahus

Dette lille nurket er baby nummer 4000 på Ahus i år. Alle fødeavdelingene i Oslodistriktet opplever «all-time-high» i 2006.

Tre dager gamle Nathalie aner lite om at hun ble født som nummer 4000 på Ahus i år, og slik er en sensasjon i sykehusets historie. For mamma Ellen Berg og pappa Øivind Svendby kom hun som tidenes julegave.
  • Forf>rolf Øhman (foto)
  • <forf>kristin Kornberg Maria Elle <

Sykehusstillheten brytes av et kraftig, men kun tre dagers trent skrik. Lille Nathalie ser ingen grunn til å vente med maten på grunn av besøk fra Aften. Fredag klokken 21 var et historisk øyeblikk på Ahus, men størst var det for foreldrene.

— En milepæl

— Det er morsommere å bli foreldre enn å tenke på tallene. Det er helt uvirkelig, man vet ikke hvordan det føles før det skjer, sier den nybakte faren Øivind Svendby.- Dette er en milepæl, sier overjordmor Anne Marie Lingås ved Ahus, som synes det er artig med det runde 4000-tallet, men understreker at de ikke har kapasitet til så mye mer. Sengeplasser og bemanning setter grensen ved 4200.Gjennomsnittlig blir det født ett barn nesten annenhver time på Ahus, men i virkeligheten skjer ikke fødslene så systematisk.- Da vi var her på dagskurs i oktober, var det fullt på alle fødestuene. Jeg må innrømme at jeg har tenkt på hva alle fødslene vil si for meg som fødende. Som foreldre er vi mest opptatt av hvordan vi blir møtt og fulgt opp her, sier mamma Ellen Berg.Hun understreker at hun ikke har noe å utsette på behandlingen hun og den nyfødte har fått på sykehuset. - Akkurat nå har vi hatt det litt roligere, men i sommer var det et stort trykk. Vanligvis tar vi 340- 350 fødsler på en måned, men i august var vi oppe i 390. Det har gått greiere enn vi fryktet, sier Lingås.

Fullt på Ullevål

Også fra de andre fødeavdelingene i hovedstadsområdet meldes det om baby-rekorder, og Lingås' hovedforklaring på dette er nedleggelsen av Aker sykehus. - Sett bort fra plassene vi "overtok" fra Aker, opplever vi en generell oppgang i antall fødsler. Nå er det barnebarna til de store barnekullene etter krigen som får barn. Dessuten er det mange unge mennesker i Oslo og Akershus på grunn av alle utdannelsestilbudene, sier overjordmoren.

Flere vil føde utenfor Oslo

Ikke bare Akershus-kvinnene sverger til Ahus, også mange fra Oslo søker seg dit. Det samme gjelder Sykehuset i Asker og Bærum. Av de 2762 som pr. i går var født der hittil i år, er en tredjedel nye Oslo-borgere. På Ullevål universitetssykehus finner vi landets største fødeavdeling, også der ventes rekord i 2006. - Det ligger an til å bli litt flere enn i fjor. Men dette er det vi klarer å ta imot, påpeker assisterende overjordmor Grethe Næsje. Frem til klokken 7 i går hadde de hatt 6270 fødsler, men venter rundt 250 fødsler til før årets slutt. I hele fjor hadde sykehuset 6455 fødsler.

Les også

  1. Oslo vokser i rakettfart

  2. Skal flytte hjem - en gang

  3. - Positivt, men utfordrende

  4. Frykter ghettoer

  5. 4.660.000 bor nå i landet

  6. Ni av ti nye oslofolk er innvandrere