Kikutstua stengt etter kontroll. Næringsetaten fant flere brudd på smittevernreglene.

Den populære markastua ble stengt av Oslo kommunes næringsetat tirsdag. Grunnen er «avvik i oppfølgingen av smittevernreglene».

Populære Kikutstua må holde stengt i en uke fremover. Her fra 2014.
  • Astrid Løken

Bestyrerparet Ane Moe og Knut Arne Løite synes det er beklagelig.

– Vi klarer ikke å passe på at alle bruker munnbind til enhver tid, sier bestyrer Knut Arne Løite på Kikutstua i Nordmarka.

Klokken 12.00 tirsdag fikk bestyreren et skriftlig varsel fra Næringsetaten om at Skiforeningens stue i Nordmarka må holde stengt til og med tirsdag 23. februar. Vedtaket gjelder i minst én uke. Aftenposten har sett vedtaket.

Munnbind og avstand

Kikutstua har mange gjester. I løpet av en helg med sol er det gjerne 1000 skigåere innom.

Næringsetaten fant, ifølge vedtaket, flere avvik i oppfølgingen av smittevernreglene.

Etatens observatør så at det «på ingen måte ble overholdt tilstrekkelig avstand mellom gjestene i køen», og at det var mye selvbetjening, ifølge vedtaket.

Ifølge Løite har han og de ansatte brukt mye tid og energi på å legge til rette slik at koronareglene blir fulgt. Blant annet har de satt opp plakater som minner folk på at de må sprite hender, holde avstand og bruke munnbind.

– Jeg mener vi har varslet om det på plakater som henger over inngangen. Gjennom hele vinteren har vi minnet gjestene våre på at de skal ha på seg munnbind, holde avstand og sprite hender. Vi har også sprit stående fremme. Og vi selger munnbind her, påpeker han.

Han sier at det har vært utfordrende den siste tiden, fordi det har vært så kaldt.

– Når det er veldig kaldt, vil folk inn i stua. Når det er mange mennesker inne, er det ekstra vanskelig å passe på. Folk flytter på stoler og bord selv om de ikke skal gjøre det, sier Løite.

Han presiserer at de har hatt møter med Skiforeningen som eier stua, om utfordringene.

Han mener det er synd at Kikutstua må holde stengt fremover.

Skiforeningen: – Viktig å minne skiløperne på at de må være flinke

– Vi samlet bestyrerne på stuene våre for å koordinere smitteverntiltak på de store stuene våre før jul 2020. Vi så også at det ville være sannsynlig at det kom mye folk hvis det ble bra skiføre, og at det kunne bli en utfordring smittevernmessig, sier markasjef og assisterende generalsekretær Espen Jonhaugen i Skiforeningen.

Han påpeker at de oppfordrer folk til å være i marka nå i koronatiden.

– Samtidig er det viktig å minne skiløperne på at de må være flinke til å overholde smittevernreglene når de skal inn på stuene. Vi er i dialog med bestyrerparet om oppfølging av avvikene som ligger i rapporten, sier Jonhaugen.

Næringsetaten: – En hastesituasjon

– Vi synes det er synd at kontrollørene ikke reiser rundt og gir oss råd og
advarsler, slik de gjorde da det ble satt inn tiltak for serveringssteder 23.
januar i år, sier Knut Arne Løite.

Det var ikke mulig i dette tilfellet, svarer Næringsetaten.

– Øyeblikkelig inngrep er nødvendig på grunn av smittefarlig sykdom og smittevernfaglig uforsvarlig drift på skjenkestedet. Vi vurderer at dette er en hastesituasjon der vedtak må treffes med én gang, uten at det er tid til å varsle, skriver Næringsetatens kommunikasjonsdirektør, Ingunn Monstad, i en e-post.