Har ikke beregnet hvor mye Sian-demonstrasjonen kostet

– Vi har ikke eget budsjett for denne type hendelser, sier stabssjef Harald Nilssen i Oslo-politiet. I Danmark har politiet hittil i år brukt 54 millioner på å beskytte høyrenasjonalister.

Tidlig lørdag ettermiddag er det store politimannskaper til stede i Oslo sentrum, inkludert opprørspoliti med tilhørende spesialkjøretøyer. Her fra Stortingsgaten.

Store politistyrker var til stede i Oslo sentrum lørdag, inkludert opprørspoliti med spesialkjøretøyer. Flere gater rundt Spikersuppa var sperret av og trikken forbi Stortinget stanset. Anledningen var at Sian – Stopp islamiseringen av Norge – skulle demonstrere foran Stortinget.

Totalt møtte det frem 20 til 30 demonstranter, samt noen få hundretall motdemonstranter. Det hele forløp nokså fredelig. Seks personer ble bortvist av politiet. Oslo-politiets stabssjef Harald Nilssen oppsummerer det slik:

– Det var en god demonstrasjon, med lovlige ytringer og lite inngripen fra politiet. Noe jeg tror skyldes godt forebyggende arbeid av flere aktører på forhånd.

– Hvor mye kom regningen på?

– Jeg vil ikke inn på kroner og øre. Men det er en del politifolk på jobb, flere enn vi ellers ville hatt. Vi dimensjonerer vår innsats ut fra det vi vet om arrangementet på forhånd, sier han.

Flere demonstrasjoner

Sian har de siste årene holdt flere demonstrasjoner i Oslo og i resten av landet. I august 2020 brukte politiet tåregass mot demonstranter under en markering foran Stortinget. I 2019 holdt Sian en omstridt markering på Tøyen, med flere hundre motdemonstranter. Hver gang var store politistyrker i aksjon.

– Fører demonstrasjoner som dette til færre ressurser til etterforskning av saker og annet politiarbeid?

– Vi har ikke noe eget budsjett for denne typen hendelser. Alt tas fra samme pott, sier Nilssen.

Han legger til at politiets oppgave er å beskytte lovlige ytringer, og at Sian har samme krav på vern som alle andre.

Noen få hundre motdemonstranter møtte opp på Eidsvolls plass der demonstrasjonen ble holdt.
Sian-medlemmer forlater området med politibeskyttelse.

Islam- og innvandringsfiendtlig parti stiller til valg

I Danmark har politiet hittil i år brukt 54 millioner kroner på å beskytte høyrenasjonalisten Rasmus Paludan, i forbindelse med hans islamfiendtlige demonstrasjoner.

Det viser en utregning fra det danske rikspolitiet, ifølge dansk TV2.

Paludan leder det islam- og innvandringsfiendtlige partiet Stram Kurs, som stiller til valg på Folketinget for første gang. De har holdt flere demonstrasjoner denne våren.

Også under Paludans demonstrasjoner har det vært motdemonstrasjoner. På Blågårds Plads i København brøt det ut store uroligheter, og 23 personer ble pågrepet.

Rasmus Paludan fra Stram Kurs.

Kommunen har utgifter

Oslo kommune er blant dem som gir tillatelse til demonstrasjoner. Kjetil Storås Hansen, divisjonsdirektør i byromsdivisjonen i Bymiljøetaten, Oslo kommune, sier at også kommunen har utgifter. Det kan for eksempel være knyttet til å fjerne ting som kan kastes eller bli ødelagt.

– Dersom vi skal flytte 50 søppelkasser og sette dem tilbake, kan det typisk koste noen titusen kroner, sier Hansen.

Han sier at politiet ofte anbefaler hvilke tiltak kommunen bør utføre.

– Vi teller ikke hvor ofte en organisasjon har demonstrert før vi gir tillatelse. Det er en demokratisk rett å kunne bruke det offentlige rom. Om noen vil demonstrere svært hyppig med medfølgende høye kostnader, vil vi gå i dialog med arrangøren for å finne løsninger, sier Hansen.

Sian: – Må beskytte ytringsfriheten

Sian-leder Lars Thorsen har følgende kommentar til kostnadene:

– Det er noe som heter ytringsfrihet, og den er det statsmaktens jobb å beskytte. Og det er de som har sittet på Stortinget de siste 40 år som har skapt årsaken til at vi demonstrerer, sier han.