Oslo

Oslo utvider tilbudet til unge i julen. Jordal skole holder åpent på julaften.

På julaften inviteres elevene på Jordal skole til pinnekjøtt-middag. F.v. rektor Halvor Holm, Momina Iqbal, Elias Merabet, Kevin Mikael Naoum-Lewis, Ida Nathalie Remen, Petter Celius-Kalheim og byråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

Til tross for strenge koronaregler i julen, får barn og unge flere tilbud i år.

  • Marthe Laurendz Jensen

Flere bydeler og skoler har satt opp ekstraordinære tiltak i forbindelse med årets juleferie.

– Pandemien påvirker barn og unge til dels veldig hardt. De som var i en vanskelig situasjon fra før, har det enda vanskeligere nå, sier Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for oppvekst og kunnskap.

Koronakrisen kan føre til økt rusbruk i hjemmet, arbeidsledighet hos foreldre, stress, vold og lite omgang med andre, sier byråden.

Derfor er det viktig for henne å gi et ordentlig tilbud til de unge i byen.

– Nå må vi ta i et tak.

Julaften på Jordal

Jordal skole skal ha åpent fra 21. til 26. desember. Her kan elevene til og med feire julaften. 130 elever har allerede meldt seg på.

Elevene Elias Merabet (15) og Momina Iqbal (15) gleder seg til julefeiring på skolen. På Jordal arrangerte de for første gang julaften i fjor, og det ga mersmak for alle involverte.

Her feires julen for alle de som vil ha et sted å være. Det er elevene selv som har bedt om en åpen skole i ferien.

Det er ikke koronakrisen alene som har sørget for åpen skole. Rektor Halvor Holm tror likevel at det er ekstra viktig å være tilgjengelig for de unge i år.

Inga Marte Thorkildsen (til høyre) er imponert over hva Jordal skole får til. F.v. rektor Halvor Holm, Momina Iqbal, Elias Merabet, Kevin Mikael Naoum-Lewis, Ida Nathalie Remen og Petter Celius-Kalheim.

– Det var skikkelig gøy i fjor. Vi spilte spill og hadde det koselig, forteller Elias.

Han fikk også et mye bedre forhold til lærerne av å være sammen med dem i en ny setting. Spesielt en lærer ga et ekstra godt inntrykk på julaften.

– Vi fikk en ny relasjon. Nå har jeg lyst til å gi mer i faget, og jeg vil ikke gjøre dagen hennes dårlig, sier han.

Hadde det ikke vært for at skolen har juleåpent, tror Elias at han ville kjedet seg veldig.

Rektor Holm bekrefter at de har store planer for julen på skolen.

– Dette skal være som en utvidet kjellerstue. Vi skal spille spill, hygge oss og nyte god mat, sier han. På julaften er planen å servere pinnekjøtt.

Å samle elever utenom skoletid sørger for bedre samhold og miljø på skolen, mener Holm.

Det er mange som vokser opp i vanskelige kår i skolens nedslagsfelt. Holm tror det er godt for dem som sliter hjemme å kunne være på skolen.

Byråd Thorkildsen synes Jordal skole er et godt eksempel for andre skoler.

– Jeg blir så stolt og rørt over hva Jordal får til. Det er inspirerende å se hvordan de har klart å snu situasjonen.

Har åpen «hjelpetelefon»

Flere skoler holder åpent i år. Jordal skole er unik, som tar imot elever på julaften. Men andre skoler holder åpent for elever flere dager i juleukene.

Granstangen, Lindeberg, Bjørnholt vgs., Etterstad vgs., Grorud, Stasjonsfjellet og Fernanda Nissen har alle meldt om at de holder åpent en eller flere dager. Vestre Aker skole har en «hjelpetelefon» på Snapchat gjennom julen.

Dette er det første året skolene ikke trenger å søke spesielt om å få kompensert for å holde åpent. Thorkildsen tror det bidrar til at flere velger å gjøre dette nå som behovet er ekstra stort.

Flere bydeler har i tillegg satt opp ekstraordinære tiltak i forbindelse med årets juleferie.

Oslo kommune har sendt en henvendelse til alle bydeler og bedt dem oppdatere sine hjemmesider og Facebook-sider med informasjon om tiltak og tjenester som er tilgjengelige i julen. Dermed skal det var enkelt å finne tilbud man selv kan benytte.

Les mer om

  1. Barn og unge
  2. Oslo
  3. Jul