Oslo

Hvor mange cm vil du ha mellom bena?

Om kort tid kan du prøvegå landets smaleste skispor i Sørkedalen. Skiforeningen kutter fire centimeter av bredden på sporet.

Vil du ha innflytelse på sporbredden i skiløypene, har du sjansen nå. Prøv først og svar etterpå.
  • Christine Engh
  • Kommentar:
    Allerede før prøveprosjektet med 17 cm brede skispor har startet, ringes Skiforeningen ned av folk som synes det er knallbra om de kutter ned på sporbredden. Av folk som er irriterte og mener det er å tukle med nasjonale tradisjoner. Av folk som er nysgjerrige og vil prøve testløypene.

Dagens skispor har 21 cm fra midt under den ene skien til midt under den andre skien. I løpet av kort tid, trolig i løpet av januar, kommer Skiforeningen til å kutte fire centimeter av bredden, ned til 17 cm, som er nedre grense i FIS-standarden for skispor. Endringen vil bare bli gjort for skisporene som kjøres opp fra Skansebakken til Heggelia, Løvlia og Oppkuven.

Kan bli justert

Løypesjef Hege Blichfeldt Sheriff i Skiforeningen er spent. En brukerundersøkelse skal dokumentere skifolkets dom.

– Jeg tror alle kommer til å synes det er morsomt å prøve smalere spor. Hver enkelt vil ha sin oppfatning ut fra bakgrunn, høyde og teknikk, sier hun.

Endringene er i første omgang en ukes prøveprosjekt. Men de kan bli permanente. Blichfeldt Sheriff utelukker ikke at Skiforeningen endrer sin standard fra 21 cm dersom tilbakemeldingene er positive. Det betyr at hele løypenettet til Skiforeningen kan få smalere spor.

– 21 cm er ikke noen fasit. Tidligere har vi hatt både 18 og 30 cm som standard sporbredde. Utstyret vårt har forandret seg, løypene er annerledes nå enn tidligere, skiutstyret har forandret seg, og folk går nok også annerledes på ski enn tidligere. Det er ikke noe i veien for å etterprøve standarden og se om vi skal justere den, sier hun.

20 cm på Sjusjøen fra i dag

På Sjusjøen ved Lillehammer har løypeansvarlig Johannes Haukåssveen testet ut 17 cm brede spor siden fjerde juledag. Tilbakemeldingene er klare: Folk er positive i oppoverbakke og bortover, men misfornøyde i utforkjøringer.

Nå eksperimenterer han videre: I dag kjører han opp 70-80 kilometer løyper med 20 cm brede spor. De sporene blir også dypere enn normale spor. 5,3 centimeters dybde er én cm dypere enn normalt. Og snart får han en sporsetter som kan lage brede spor i utforkjøringene og smalere i oppoverbakkene.

– Vi vil være landets beste skisted. Da må vi lage skispor som folk er fornøyde med, sier Haukåssveen.

Hva mener du?

Når skiforreningen har kjørt opp de nye smalere løypene vil de også legge ut en mulighet for folk til å tilbakemeldinger på sine nettsider .

Hva synes du? Si din mening i kommentarfeltet nederst i denne artikkelen

Les også

  1. For smalere spor

  2. - Unna vei, her kommer jeg