Oslo

Besteforeldre søker barnebarn på Facebook

Sue Paludo med sønnen Enzo (9) og datteren Zuri (7) ønsker seg besteforeldre i Oslo. De har lagt ut en etterlysning i en Facebook-gruppe, der man kan bytte eller gi bort ting. Foto: Jan T. Espedal

Kirsten Merete Winther ville utvide nettverket sitt, og etterlyste barnebarn på Facebook. Sue Paludo og barna er på jakt etter besteforeldre.

  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

Osloby har tidligere skrevet om Veronica og forloveden, som ba om hjelp til å få noen småting til bryllupet sitt. De endte opp med å få alt fra fotograf og DJ, til sko og kjole fra folk som ville hjelpe.

Meldingen ble lagt ut i Facebook-gruppen Oslo: Gis bort, byttes, ønskes. Der kan man legge ut ting man vil bytte vekk eller bare gi bort, men også komme med ønsker.

Ønsket seg aktive barnebarn

Det er ikke bare kommoder, bryllup og bokhyller som gis bort i gruppen. Kirsten Merete Winther ville bytte bort en bestemor mot aktive barn.

«Noen her som trenger en bestemor i bytte mot et aktivt barn?» skrev hun i gruppen. Og fikk god respons.

— Jeg har fått veldig mange henvendelser. Noen er bare ute etter en barnevakt, mens andre vil utvide nettverket til ungene sine, sier Winther til Osloby.

Kirsten Merete Winther la ut denne meldingen i Facebook-gruppen Oslo: Gis bort, byttes, ønskes. Nå skal hun møte to familier med barn. Foto: Faksimile

Hun ble overrasket over den gode responsen.— Ja, egentlig. Men det er veldig mange enslige foreldre i byen. Mange har ikke et nettverk, noe de fleste som har tatt kontakt skrev. Det er ofte slik nå at de unge har flyttet til Oslo fra andre kanter av landet. Da blir nettverket automatisk mye mindre, mener hun.

Skal møte to familier

Selv har hun en liten familie og har tenkt lenge på å utvide nettverket.

— Jeg har en mann som reiser veldig mange dager i året. Jeg har meldt meg inn i en gruppe som heter «Venner får du aldri nok av», men i alle de settingene er man på byen.

- Jeg tenkte å gjøre noe annet, og da var det at det slo meg: Hvorfor ikke finne en familie hvor man kan gjøre ting med barn? Som å gå på sirkus, foreslår hun.

Av de mange henvendelsene har hun plukket seg ut to familier hun skal møte.

Flere barnebarn vil ha besteforeldre

Sue Paludo har lenge tenkt på å at det ville vært fint med besteforeldre til sine to barn. Paludo, som er fra Brasil, studerte og jobbet i Norge, da hun flyttet med jobben til California.

Der traff hun barnas far, som opprinnelig er fra Tyskland. Med unntak av far og mor, har ikke barna familie i Norge.

Søndagstur er kanskje noe man kan gjøre med nye besteforeldre. Her i solen ved Bygdøy Sjøbad lørdag ettermiddag. Foto: Jan T. Espedal

— Jeg tenkte det ville vært så fint å ha noen voksne mennesker som kunne være med barna innimellom, sier Paludo. Men det er ikke barnepass hun ønsker seg, understreker hun.- Når man har en mor og far som ikke er norske, mangler vi kanskje litt av det man kan få fra besteforeldre. Jeg tenker på kulturen og språket, det vennskapelige og det å ha andre voksne å forholde seg til. Vi har ikke familie i Norge.

Ønsker besteforeldre med myke verdier

Da hun så innlegget til Winther tok hun steget fullt ut og la ut en etterlysning hun også.

- Det er litt komplekst å skulle velge mennesker som skal være nær deg og dine barn. Men da jeg så innlegget, ble det plutselig enkelt. Hun så veldig ålreit ut, og jeg tenkte at dette kunne fungere.

En god bestefar eller bestemor skal ha et ønske om å ha en ekstra familie, litt tid og må være glad i være med barn.

— Det er de myke egenskapene som teller for oss. Vennlighet, varme og et ønske om samvær, sier Paludo.

Familien leter fortsatt etter besteforeldre. Interessert? Her kan du melde din interesse.

Fikk 1600 nye medlemmer etter Osloby-sak

Folk har strømmet til Facebook-gruppen etter at Osloby skrev om Veronica som fikk hjelp til bryllupet sitt. På kort tid kom det 1600 nye medlemmer.

Tidligere Aftenposten-journalist Svend Ole Kvilesjø står bak gruppen. Gruppen er lukket, og man må melde seg inn for å være med.

— Det å bli medlem av en Facebookgruppe krever litt mer av folk enn bare å like en side. Du må ville det mer, skriver Kvilesjø i en melding til Osloby.

— Etter at Osloby.no skrev om Veronika og kjæresten som får gratis gjenbruksbryllup, har vi fått 1600 nye medlemmer i Oslo:gis bort. Suverent! Og jo flere vi blir, desto flere utfordringer løser vi.

Trenger flere eldre til gruppen

Flere har gjort som Paludo og etterlyser nå besteforeldre i gruppen. Kvilesjø håper flere av den eldre garde vil melde seg til tjeneste.

— Oslo er full av innflyttere. Besteforeldre bor gjerne utenbys og kanskje langt unna. Nå i helgen er det flere barnefamilier som etterlyser bestemødre til sine barn via gruppen. Så jeg oppfordrer flere i den eldre generasjonen til å bli gratis medlem. De har mye å bidra med! Og de har nok like stort behov for å rydde opp i boden, kjelleren eller garasjen som alle oss andre. Det du ikke har bruk for, er det alltid noen adre som trenger, skriver Kvilesjø.

Les også

  1. Hjertevarme Oslo-borgere gir Veronika gratis bryllupshjelp

  2. To store, to små, 12 firbente og en julegjest

  3. Reidun (88) fikk enorm respons på annonse