Da rulletrappen kom til Norge

Steen & Strøm har eksistert i 216 år. Norges største varemagasin. Norges første rulletrapp.

Stoffavdelingen, ca 1898. Se mange flere flotte historiske bilder ved å trykke til høyre i bildekarusellen her!
Skinnende søyler i rotunden. Eleganse i sentrum. Slik var det nye Steen & Strøm i oktober 1930.
Velkommen til stormagasinet. Året er 1930.
Demonstrasjon av smultringmaskin, 1953.
Julehandelen var like stressende i 1957, men vareutvalget var noe annerledes.
Rotunden i Steen & Strøm fortalte om storhet i storbyen.
Elleville dager anno 1962.
Etasje på etasje med alt fra silke til moter og møbler.
Klær skaper herremannen - 1962.
Steen & Strøm nå - med hovedinngang i Nedre Slottsgate.
Rulletrappene pløyer dagens moderne rotunde.
Dagens moderne stormagasin er lyst og innbydende.

Osloby har i samarbeid med Oslo Museum fått tilgang til flere unike historiske fotografier som viser livet i det gamle Oslo. Vi vil presentere dem gjennom flere kommende bildeserier.

Se bildene i bildekarusellen over!

Har du noen historiske Oslo-bilder du vil dele? Har du forslag til gallerier vi kan lage? Send oss en e-post


Norges eldste stormagasin anno 1930: Et eventyr med skinnende søyler og en enorm rotunde som strakk seg gjennom nybyggets fulle høyde. Fremdeles et lekkert stormagasin i Oslo. I dag markerer Steen & Strøm at magasinet har eksistert i 216 år. Det er fristende å si: Tenk om de hadde vært fremsynte nok til å bevare det unike interiøret på Steen & Strøm!

Rullende attraksjon

Magasinet hadde Norges første rulletrapp. På 1950-tallet var denne rullende trapp en attraksjon. Rulletrappen gikk kun fra første til annen etasje. Den gikk kun opp! Ikke ned! Ned måtte man pent ta den vanlige trappen mellom søylene. Fra 2. etasje til 5. etasje tok man heisen. Hadde den ikke heisfører mon tro? Kafeen hadde i alle fall høye smørbrød og søte bakelser. Det gjaldt å få et bord ved rotunden med utsikt nedover alle etasjene. Barn stirret ned på ekspeditriser nede i sokkeletasjen som solgte hansker og andre vesentligheter mens sukkerunger tygget boller med rosiner.

Velkommen til stormagasinet. Året er 1930.

Steen & Strøm hadde alt fra møbler og moteklær til grammofonplater og alskens tekstiler. En gang ble jeg kastet ut fra herreavdelingen fordi jeg prøvet en silkeslåbrok sammen med en alt for stor blå bredbremmet hatt med det resultat at hatten satt på min nese. Det vakte en slik munterhet at en stram ekspeditrise med lærerinnestemme som startet i tærne brølte: Ut!En annen bugnende hurpe ble jeg utsatt for i damestrømpeavdelingen i første etasje. Året var 1984. Jeg skulle på journalistgruppetur til Leningrad og Moskva og visste at det ville være klokt å medbringe strømpebukser som jeg kunne bestikke de korrupte KGB-damene med. De satt i hver eneste hotelletasje på sovjetiske hoteller der de overvåket hver eneste gjest.

— Jeg skulle ha noen strømpebukser, sa jeg til digre ekspeditrisedamen som ikke hadde fått sitt humør i julegave.

— Størrelsen da, snerret hun.

— Tja, sannelig om jeg vet, kanskje litt store? De må være elastiske.

— Ja, vi har strømpebukser som kan brukes av damer i alle størrelser, sa damen. Hun var nå blitt en snerpe av Guds nåde.

— Er strømpebuksene til Deres kone, ville hun vite.

Etasje på etasje med alt fra silke til moter og møbler.

— Nei, de er til noen damer jeg vet om, sa jeg.Da ble damen rystet. Fra torskemunnen kom det: Hvor mange strømpebukser skal De ha?

— 25!

— Du skulle bare ha sett den samme damen da jeg ba om 100 strømpebukser en time senere, utbrøt Paul A. Ramm i Winges Reisebureau.

Strømpebuksene kom til nytte på Hotel Intourist i Moskva. Sovjetdamen oppga romnummerene til hele den norske gruppen i bytte med seks strømpebukser.

Byens fineste utstillingsvinduer

Steen & Strøm er et begrep i Oslo. Norges eldste varemagasin åpnet kjøpmann Samuel Strøm i året 1797. En staselig bygning i Nedre Slottsgate/Prinsens gate/ Kongens gate sto ferdig i 1873. En dramatisk brann 20. mars 1929 la bygningen i ruiner.

Mange trodde ilden som lyste opp byen var en del av festen i forbindelse med bryllupet mellom kronprins Olav og prinsesse Märtha. Arkitekt Ole Sverre tegnet det elegante nye magasinet som er utvidet senere.

Steen & Strøm tente barneøyne hver jul med sine genuine utstillinger i vinduene. Dagens juleutstillinger er for intet å regne til sammenligning. Selvsagt måtte noen modernisere magasinet. Følge med i tiden, het det. I 1960 ble rotunden tettet igjen, søylene dekket til, rulletrapper kom, magasinets unike interiør var ødelagt for bestandig.

Men for en del år siden kom rotunden tilbake – med rulletrapper som pløyer midten. Det gamle magasininteriøret kan intet måle seg med. Vi kan se mye av det i den norske spillefilmen "Peter van Heeren" fra 1957, der hovedpersonen og hans tjener bryter seg inn i Steen & Strøm om natten. Da var de lekre lampene slukket i magasinet. Men du verden hvor de kunne lyse elegant.