Oslo

Åpenlyst rusmiljø ved barnehagen

Beboere på Grønland reagerer på at området der treåringene kunne ha lekt, preges av dopsalg, drikking og sprøyter.

Beboere på Grønland reagerer på det åpne rusmiljøet som har etablert seg rundt Urtehagen barnehage.
  • Cathrine Solbakken

Urtehagen barnehage ligger midt i en park på Grønland, men barna som går der er sjelden å se på huskene og i sandkassen rett utenfor døren. Det er på grunn av dopsalg, drikking og høylytt krangling på stedet, forteller Shamaila Begum, styrer i barnehagen.

Les også

Rusmisbrukere og stoffselgere fortrenger barn og unge

Hun kjenner seg godt igjen i leserinnlegget i Osloby, der beboere på Grønland ber politikerne om et tryggere oppvekstmiljø for barna i området. Beboerne beskriver hvordan rusmisbruk og stoffsalg nærmest har overtatt området. Når Osloby er på vei til barnehagen, står en mann og urinerer på barnehagebygget. Personer som er tydelig ruspåvirket slår seg ned på benkene.

Hoppet opp i sandkassen

- Jeg synes det er synd at det er sånn, spesielt når det er små barn her. Men dette er en offentlig park, så vi kan ikke si at "her kan dere ikke sitte", sier Begum. Hun pleier å be folk dempe seg og tenke på barna, og mange tar da hensyn.

I barnehagen går det 62 barn mellom tre og seks år. Når de ikke er inne, drar de oftest på utflukt til andre steder i byen. De få gangene de er ute i parken, står de ansatte på poster rundt barna for å passe på — som en følge av flere episoder.

- Det var en dame som gikk opp i sandkassen der barna satt. Hun tok en spade. Vi ble opprørt. Da måtte jeg gå bort og be henne gå. Hun bannet fælt. Da sa jeg at jeg ringer politiet, forteller Begum.

Etter tips fra henne har politiet stoppet en person som sto og solgte heroin, forteller hun.

Hver morgen og hver gang barna skal ut, sjekker de ansatte først om det ligger sprøyter i parken.

Barna spør

Hun tenker mye på hvordan miljøet rundt barnehagen vil påvirke barna.

- Er det normalt, vil et barn tenke, å sitte ute med en ølflaske og drikke? Vi har snakket mye med barna om de tingene. De spør jo hvorfor vi sier at de ikke kan sitte i parken, sier Begum.

Denne ettermiddagen er politiet i parken. Politibetjent Frode Mørch forteller at de har vært innom hver dag den siste uken for å snakke med folk og være synlige.

- Det er kjent at dette er et sted der det samles mange slitne narkomane. Det medfører konflikt og kan være skremmende for barna. Vi prøver å være til stede og snakke med folk, sier Mørch.

- Uheldig holdning

Arild Knutsen er leder for Foreningen for human narkotikapolitikk. Han mener det som skjer på Grønland er et resultat av mislykket politikk.

- Byrådet påstår at sentrumsaksjonen er så veldig vellykket fordi det står færre rusbrukere i klynge nederst på Karl Johan. Men når man løfter blikket, så skjønner man at disse menneskene blir jo ikke borte, de henger bare andre steder. Dette er en konsekvens av at de blir jaget. Da går det ut over flere. Samtidig mener jeg at beboerne har en fryktelig uheldig holdning. De burde gå i dialog med dem det gjelder. Nå klager de til myndighetene i stedet for å ta direkte kontakt. En løsning som gavner alle er et innendørs værested. Alle trenger et sted der de kan få dekket et sosialt behov og oppleve tilhørighet, sier Knutsen.