Her ser du hvorfor Ullevål sykehus skal avvikles
Gamle bygninger og plassmangel er blant årsakene til at Oslo Universitetssykehus og Helse Sør-Øst vil flytte Ullevål og bygge nytt på Gaustad.
Se bildene fra Ullevål sykehus nederst i saken.
Helse Sør-Øst vil endre sykehusstrukturen i Oslo. Alternativ for nybygg på Ullevål har vært med i vurderingen, men kostnader for klargjøring av tomt, risiko i byggefasen og betydelige ulemper for pasienter og ansatte ved en eventuell utbygging er blant argumentene for at de ønsker å flytte Ullevål til nye bygg på Gaustad.
Årlig går rundt 650 millioner kroner av Oslo universitetssykehus' budsjett til vedlikehold og oppgradering av bygg. Av disse blir om lag 400 millioner brukt på Ullevål sykehus.
– Vi må oppgradere hele tiden, sier Thomas Magnusson, eiendomssjef ved Oslo Sykehusservice.
Gamle bygg
Bygningsmassen på Ullevål er på over 320 000 kvadratmeter og utgjør en tredel av Oslo universitetssykehus sin totale bygningsmasse. Ullevål sykehus er oppført delvis mellom slutten av 1800-tallet og 2007.
Flere av byggene og noen av uteområdene har verne- eller fredningsstatus. Sentrale deler av dagens pasientbehandling gjennomføres i kirurgisk- og medisinsk bygg fra 1902.
Men med gamle bygninger er det derfor ingen enkel sak å holde vedlike eller oppgradere i takt med økende behov for teknologiske løsninger innenfor pasientbehandlingen. Mange steder må rør og ledninger legges utenpå veggene. Kjøleanlegg er satt på taket, og reserveaggregatet blir sentralisert og inngjerdet ute.
– Vi må hele tiden improvisere, men setter pasienten i sentrum for våre handlinger, sier Magnusson.
Må bruke milliarder på vedlikehold før de legger ned
Annen standard
Byggene er flere steder preget av slitasje. Fortsatt må mange pasienter dele rom, og har bad og toalett på gangen. Det er heller ikke alle som har internett eller TV tilgjengelig.
Egnede, levedyktige bygg på Ullevål ligger spredt som enkeltbygninger og gir ingen god logistisk sammenheng for et moderne sykehus.