Leiligheter i «Norges nye slum» koster 55.000 kr pr. kvadratmeter

De gamle sykehusboligene i Oslo blir så dyre at beboerne ikke har råd til å kjøpe dem. Nå tar de saken inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

FS00019857.jpg
  • Jørgen Svarstad

– Det er forfallent og dårlige boforhold. Det er ikke et sted vi ønsker at folk skal bo.

Slik karakteriserte Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H) de tidligere sykehusboligene på Sinsen overfor TV2 i fjor.

De nedslitte blokkene har blitt kalt «Norges nye slum».

Politiet besøker området daglig. I februar ble en mann knivdrept i en av leilighetene. Naboer uttalte til Aftenposten.no at de hadde ventet på at noe slikt skulle skje.

Etter en langvarig strid om verdien av boligene, satte Høyesterett et foreløpig punktum i januar i år.

Utfallet ble at boligene ble så dyre at beboerne ikke har råd til å kjøpe leilighetene de bor i.

55 000 kroner pr. kvadratmeter

Møbler etter en beboeri Sinsenveien Vaktmesteren har akkurat tømt en leiligheten, og fjerner raskt møblene etter beboeren.

Etter at Oslo kommune solgte de 1744 sykehusboligene i 2001, gikk beboerne rettens vei. I 2005 fikk de forkjøpsrett av Oslo bystyre.

Men først i september i ble det bestemt hva beboerne må betale for boligene.

Da fastsatte Borgarting lagmannsrett den gjennomsnittelige kvadratmeterprisen for boligene til 55.000 kroner.

Dette er verdien lagmannsretten mener boligene hadde i 2005, og dermed rett pris for de sykehusansatte. Til sammenligning har Frogner, Oslos dyreste bydel, i dag en kvadratmeterpris på 56 000 kroner.

Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for leiligheter i Oslo i 2005 var på bare 31.000 kroner. I år ligger kvadratmeterprisen i Oslo på 43.000 kroner.

Til sammenligning solgte Oslo kommune den kommunale gården Kvartal 6 på Torshov i 2006 for 26.000 kroner per kvadratmeter.

Da Oslo kommune solgte leilighetene til Fredensborg Eiendom for ti år siden, var kvadratmeterprisen under 10.000 kroner.

— Føler seg krenket

Beboerne i sykehusboligene på Sinsen har ventet i mange år på å få kjøpe leilighetene de bor i, og mange reagerer nå kraftig på prisen.

— De har ikke mulighet til å kjøpe leilighetene. Det er ikke grunnlag for å gjennomføre et kjøp for 55.000-60.000 kroner pr.kvadratmeter. Folk går rundt og er dypt sjokkert og føler seg krenket sier leder Jan Jacobsen, leder for interesseforeningen for sykehusansatte bosatt i tjenesteboliger (ISBIT).

Jan Jacobsen i Ullevålsalleen.

Han sier at boligene er i svært dårlig stand.— Gårdenes tilstand er rett og slett elendig. Fredensborg Eiendom har ikke gjort noe av betydning, og slitasjen har økt vanvittig på grunn av mye inn- og utflytting, sier han.

For å komme frem til gårdenes verdi har lagmannsretten laget et mattestykke for hver enkelt gård, med blant annet forventede leieinntekter og utgifter. Lagmannsretten har fastsatt verdien basert på gårdenes verdi som utleiegårder.

Eiendomsmegler: - Veldig urimelig og merkelig

Knut Holter i Eiendomsmegler1 har satt seg inn i saken.

Når jeg leser dommen virker den veldig urimelig og merkelig. Ingen hadde kjøpt for de prisene på det åpne markedet, for å si det sånn, sier han.

- Når du ser på prisene for det som legges ut på Finn.no, er prisene i dommen mye høyere enn det som selges. Her er det også spesielle forhold, som leiekontrakter, mulig forkjøpsrett og ikke minst standarden på leilighetene, som burde tilsi at de skulle være rimeligere enn normalt, sier eiendomsmegleren.

Kommunikasjonssjef Svein Strømnes i Norsk Eiendomsmeglerforbund har bare så vidt fått kikket på saken, men synes prisene er oppsiktsvekkende.

— Det er litt skummelt å mene fryktelig mye når lagmannsretten sikkert har gjort en grundig jobb, men kvadratmeterprisen er veldig høy. I 2005 kunne måtte du dra ganske langt ut på Frogner for å finne en leilighet til den prisen, sier han.

- Helt ekstreme priser

Fra et fellesområde til de tidligere sykehusboligene i Ullevålsalleen i 2007. Beboere fortalte om åpenlys prostitusjon og jevnlige politirazziaer.

Viseadministrerende direktør i boligbyggelaget USBL, Knut Sannem mener også at prisene blir for høye.— Prisene er blitt helt ekstreme. Jeg tror ikke de har kontrollert prisen de har kommet frem til, sier han.

Boligbyggelaget har støttet beboerne i å danne borettslag for å kunne kjøpe leilighetene med kommunal forkjøpsrett. Men nå har USBL snudd og fraråder kjøp fordi leilighetene er blitt for dyre.

I 2005 var kvadratmeterprisen i Sinsen-området på 23 000 kroner, opplyser Sannem.

— Leilighetene er i helt forferdelig stand. Man måtte ha pusset opp for mer enn 10000 kroner per kvadratmeter for å i det hele tatt å bo der, hevder han.

Avvist av Høyesterett

I januar i år avviste Høyesterett beboernes anke over dommen fra Borgarting lagmannsrett. Dommen og prisen er dermed endelig.

Nå har beboerne bestemt seg for å klage inn saken til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg og FNs Menneskerettighetskomité i Geneve.

— Retten har tydelig ikke hatt kunnskap om hva konkrete gårder ble solgt for i 2005. Jeg har et håp om at Menneskerettighetsdomstolen eller Menneskerettighetskomiteen vil sende saken tilbake til Norge for fornyet behandling, sier Jan Jacobsen i interesseforeningen.

Eier: - Burde vært dyrere

Administrerende direktør i Fredensborg Eiendomsselskap mener imidlertid at boligprisene burde vært enda høyere. Han viser til at leilighetene er små og at kvadratmeterprisen derfor blir høyere enn ved større leiligheter.

— Lagmannsretten satte prisen litt høyere enn tingretten, og vi mener at prisen burde være enda litt høyere.

- Men 55-60000 per kvadratmeter?

— Det er viktig å se på størrelsen til leilighetene. Å sammenligne kvadratmeterpris er litt som å sammenligne epler og bananer.

— Gjennomsnittstørrelsen på disse leilighetene er 33 kvadratmeter. Hvis du ser på omsetningstallene fra 2005 er det veldig forskjellig kvadratmeterpris for en leilighet på 75 kvadratmeter og en på 30 kvadratmeter. Dessuten tar de med seg betydelig næringsareal som gir betydelig tilleggsverdi, sier han.