Paret har aldri jobbet, men svømte i luksusvarer

Da politiet banket på døren til rekkehuset på Bjørndal i Oslo, åpenbarte det seg en verden av overdådighet.

Politiet anslår verdien av beslaget til minimum 1,7 millioner kroner. Blir dommen stående, tilfaller alt dette statskassen.

Paret har levd på trygd i hele sitt liv, men dette har ikke hindret dem i å bygge opp en betydelig formue som ikke har fremkommet på noen selvangivelse.

Nå er de begge dømt til fengsel for grovt heleri.

De to eide tre Mercedeser kjøpt for 1,7 millioner kroner, og for syv år siden fikk de en dom for å ha tatt med noe av familieformuen, gullbarrer for 1,35 millioner kroner, mellom Sverige og Norge uten å kjøre på rødt i tollen.

Det kostet dem 200.000 kroner i inndragning i tillegg til en mildere dom.

Mannen (44) har også betalt 837500 kroner for et Rolex Day-Date herreur, for øvrig bare én av flere luksusklokker som var belastet familiebudsjettet de senere årene. Den nest dyreste hadde kostet 520 000 kroner ny, men etterforskerne åpner for at den kan ha byttet eier underveis, og slo av på verdianslaget til 200 000 kroner.

Luksusklokkene var alle kjøpt med originalkvitteringer fra noen av Oslos mest kjente urmakere med adresser i Oslo 1 og 2.

Fant luksusvarer med prislappen på

Men da Oslo tingrett i forrige uke skulle behandle tiltalen om heleri, var familiens øvrige jordiske gods bare som et påkostet bakteppe å regne.

I leiligheten på Oslo øst åpenbarte det seg store mengder luksusvarer da politiet slo til 7. november 2015 – mange av dem fortsatt med prislappen på.

Rådyre vesker, sko, støvletter, parfymer og klær fylte til slutt et velvoksent beslagsrom på Majorstua politistasjon.

Da etterforskerne, etter det de selv sier er et konservativt estimat, skulle summere sammen verdiene kom kalkulatoren til slutt frem til en sum på over 1,7 millioner kroner.

Paret hadde sans for dyre merkevarer. Politiet har ikke funnet bevis for at noen av varene var stjålet.

– Gaver og arv

Paret selv forklarer sin kjøpekraft og appetitt på luksusvarer med sjenerøse slektninger og rause forskudd på arv.

Kvinnens mor fikk utbetalt 2,3 millioner kroner av forsikringsselskapet etter at familiens bankboks hos Gjensidige NORs Sparebank på Bryn ble brutt opp i 2001.

Mer enn 600 bankbokser ble robbet, og flere av datidens mest kjente kriminelle størrelser skal ha mistet verdier for millioner uten i ettertid å ha politianmeldt tapene.

Tingrettsdommer Torstein Hellesnes skriver om millionverdiene at «mangel av sporbar dokumentasjon kun har som formål nettopp å tildekke verdiens lysskye opphav».

Forbauset dommer

Tingrettsdommer Torstein Hellesnes gjør i dommen et poeng av at det ikke står til troende at en seksbarnsmor som fikk utbetalt drøyt to millioner forsikringskroner skulle ha gitt over 1,5 millioner kroner til ett av barna sine alene, den nå heleridømte datteren (43).

Enda mer stusser dommeren over kvinnens forklaring om at hun bega seg gatelangs i Oslo for å overrekke datteren pengene cash i labben:

«En vandring med én million kroner i kontanter i en veske er egnet til å vekke rettens forbauselse», bemerker tingrettsdommer Hellesnes tørt.

Dømt til ubetinget fengsel

Aktor Mona Brandmo la ned påstand om åtte måneders ubetinget fengsel for hver av dem burde være en rimelig straff, noe retten sa seg enig i.

Brandmo mente dommen mot Imran Saber, også kjent som «onkel Skrue» og antatt bestyrer av David Toskas pengebinge etter NOKAS-ranet, som i vår fikk 18 måneders betinget fengsel for heleri av tre millioner kroner, burde gi en pekepinn om riktig straffenivå:

– Vi er fornøyd med at retten gir oss fullt ut medhold, sier politiadvokat Brandmo.

Forsvarerne Ali Reza Afshar og Serkan Bulut sier at de vil møte sine klienter i løpet av de kommende par dager for å ta stilling til en eventuell anke.

Kvinnen er født i Oslo og er norsk statsborger, mens han er svensk statsborger, men med sterk tilknytning Oslo øst siden paret har flere barn sammen og har vært kjærester siden ungdomstiden.