Oslo

Ber politiet om hjelp til å stoppe slåsskamper på Mortensrud

Idrettsleder Amjad Munir på Mortensrud frykter at mange barn og unge på Mortensrud vil havne i kriminelle miljøer hvis ikke politiet og politikerne gjør mer med situasjonen på Mortensrud.

Ungdommer som slåss og driver hærverk på Mortensrud har skapt hodebry for politiet, politikere, idrettslag og kjøpesenteret.

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

«Vi opplever en gjeng ungdommer som går rundt og gjør hærverk og skaper masse forstyrrelser. Det har vært masse slagsmål i området i det siste og utviklingen er veldig farlig for våre barn og ungdom som bor i området.»

Dette skriver Amjad Munir, leder av Mortensrud-Aker Sportsklubb, i et brev til blant andre politikere og politiet om situasjonen på Mortensrud i bydel Søndre Nordstrand.

Masseslagsmål

I vår gikk 70–80 ungdommer løs på hverandre i et masseslagsmål på Mortensrud. Det ble også knust ruter på en buss på stedet.

Opptil ti personer var involvert i masseslagsmålet ved Senter Syd for en måned siden. I tillegg er det blitt rapport om mindre alvorlige episoder i år.

– Vi har flere landhockeylag her. Noen av guttene som trener landhockey ble truet til å gi fra seg sine køller fordi de skulle brukes i en slåsskamp. Disse ble senere brukt til angrepet på bussen, sier Munir til Osloby.

Han har også meldt ifra om dette til politiet, noe politiet bekrefter overfor Osloby.

LES OGSÅ: Mann alvorlig skadet i masseslagsmål

Ungdom på kjøpesenter i skoletid

Munir har bodd i området i 16 år og frykter nå for de unge i bydelen.

– Noe er galt når 12–13-åringer går rundt med Iphone 6 som ikke foreldrene har kjøpt. Det er også betenkelig å se 16–17-åringer på kjøpesenteret når det er skoletid, sier Munir.

Han forteller at opp mot 30–40 ungdommer kan være samlet på det lokale senteret, noe som er blitt et samlingssted for de unge.

– Problemet er at ungdom ikke har noe fritidstilbud som fanger opp alle. Enten så er de på senteret, eller så røyker de hasj i områdene rundt, sier Munir som starter gratis treningstilbud for ungdom mellom 14 og 19 år i oktober.

LES OGSÅ: To millioner til Oslos første cricketanlegg

Må bortvise ungdommer

Richard Elphinstone er senterleder på Senter Syd Mortensrud. Han forteller at problemene begynte å komme våren 2014. Etter hvert ble politiet klar over det, noe som førte til en bedring. De siste månedene ser han igjen at flere ungdommer er aktive i området.

Senterleder Richard Elphinstone skulle gjerne hatt en politipost på Mortensrud.

– Det hender at ganske mange ungdommer samler seg på senteret uten noe grunn. Når vekterne ber dem forlate, så kan det oppstå situasjoner der vekterne blir truet. Heldigvis har vi ikke hatt alvorlige voldsepisoder, sier Elphinstone som er fornøyd med politiets innsats.

LES OGSÅ: Vet ikke når de får trene igjen

– Vi har et godt samarbeid med politiet. De responderer raskt når vi tar kontakt og jobber med andre tiltak her, men vi skulle gjerne hatt en politipost som kunne jobbe forebyggende her, sier Elphinstone.

Senteret har den siste tiden bortvist fem-seks ungdommer for en lengre periode.

Politiet: Vi har startet dialogarbeid

Stasjonssjef Janne Stømner på Manglerud politistasjon er klar over utfordringene. For et par uker siden deltok politiet sammen med representanter fra bydelsledelsen på et dialogmøte på Mortensrud, som ble arrangert av Forum for dialog og samarbeid.

Stasjonssjef Janne Stømner sier at politiet er klar over utfordringene på Mortensrud, og planlegger nå et møte med de unge i bydelen.

– Vi er kjent med at det har vært noen episoder med kroppskrenkelser på senteret, noen voldsepisoder mellom ungdom og bruk av narkotika. For et par uker siden hadde vi et stort dialogmøte med lokalbefolkningen. Bydelen har fått spørsmål om et tilsvarende møte av ungdomsrådet, noe vi imøteser og ser om også dette kan bli arrangert av Forumet, sier Stømner.

Hun legger til at politiet veldig gjerne vil være med på et slikt møte da det er viktig for oss å ha en god dialog med ungdommen.

– Hva sier du til politipost på Mortensrud?

– Selvsagt er vi positive til en politipost på Mortensrud, men i forhold til reformen har alle politidistrikter fått beskjed fra politidirektøren om å ikke pr. nå gå inn i forhandlinger om nye tjenestesteder. Så dette må bli noe nye Oslo politidistrikt må se på etter hvert.

Hun legger til at registrert vold i området har gått noe ned fra 2014, men ligger fortsatt noe høyere enn andre kriminalitetskategorier.

– Hvis vi ser tilbake til 2014 så var det et mer utfordrende år for oss dersom vi ser på kriminalitetsbildet, enn 2015 og det vi har sett hittil i 2016.

LES OGSÅ: Denne historien fra Mortensrud har rørt mange

På generelt grunnlag sier hun at politiet frykter at de unge kan bli rekruttert til kriminelle grupper.

– Det er en bekymring vi alltid har. Derfor ønsker vi en dialog med dem. I tillegg har vi både sivil og uniformert politi som jobber målrettet mot de unge, sier Stømner.

Jobber for bibliotek

– Dette er den bydelen jeg er oppvokst i. Ungdomskriminalitet er en utfordring, men dette er jo i veldig stor grad skapt på grunn av mangel på tilbud for barn og unge. I år blir fotballbanen på Mortensrud rehabilitert, sier bystyrepolitiker Abdullah Alsabeehg (A) som også jobber for å få på plass et bibliotek i området.

Ap-politiker Abdullah Alsabeehg er bekymret for situasjonen på Mortensrud.

LES OGSÅ: Oslo får to nye moskeer

– Vi skal etablere nytt bibliotek på Mortensrud som er åpen til klokken 23 hver dag hele året. Forslaget er nå til behandling i bystyret. Et nytt bibliotek vil bli en attraktiv møteplass for alle beboere, særlig barn og unge, sier Alsabeehg.

Les også

  1. Massiv mønstring på Mortensrud

  2. Rehman har vært en ildsjel for minoritetsskolen Mortensrud. Nå vil han ha seksåringen sin på den «hvitere» naboskolen