Oslo

Tusener har mistet varmen i Oslo

Tusenvis av mennesker våknet til kalde hjem og stengte skoler på Bjørndal i dag.

Gravemaskin og mobilkran måtte til for å løfte vekk et gigantisk kumlokk ved Ljabruveien torsdag morgen. Men lekkasjen var ikke der. (Trykk på pilen til høyre for å se flere bilder)
  • Svend Ole Kvilesjø
  • May Andrine Gran
Dampen kom riktignok fra varmtvann på avveie, men lekkasjen er et annet sted og vannet har bare rent langs de store rørene.
Fjernvarmen produseres på det gigantiske anlegget på Klemetsrud i Oslo, ved å brenne store mengder søppel som varmer opp vann.
FS00056692.jpg
Hafslund jobber på spreng for å rette opp feilen.

I går ettermiddag ble fjernvarmen til 1000 husstander på Bjørndal i bydel Søndre Nordstrand skrudd av. Årsaken er at Hafslund oppdaget omfattende lekkasjer på fjernvarmeledningen som går til området.

Fjernvarmen sørger for både oppvarming og varmt vann.

Pappa Hans-Jørgen Runde må bare innse at Fredrik (6) og Henriette (11) ikke kommer seg på skolen i dag.

Fredrik Runde (6) var en av dem som fikk en kald start på dagen. Da han våknet, var det kaldt i huset. Han gikk rett inn i dusjen i håp om å få litt varme. — Men det kom bare isvann ut av dusjen, forteller han.

Les også

Gir ut gratis ved etter fjernvarmesvikt

Pappa Hans-Jørgen Runde prøver å holde balansen på den isglatte parkeringensplassen ved Bjørndal skole. Han skal hente Jørgen og storesøster Henriette (11)— Skolen er stengt på grunn av manglende varme. Det får bli hjemmekontor i dag. Heldigvis har vi peis, sier han til Aftenpostens reporter.

Hafslund har jobbet i hele natt for å finne lekkasjen .

— Vi søker ettter lekkasjen med diverse instrumenter. Vi tror det er et sted på hovedledningen mellom Klemetsrud og Bjørndal, men vi har ikke funnnet lekkasjestedet foreløpig, sier Truls Jemtland, pressekontakt i Hafslund til Osloby.no klokken 8.30 torsdag morgen.

Bydelsdirektøren uten oversikt

Jan Hagen, bydelsdirektør i Søndre Nordstrand, hadde torsdag formiddag ingen oversikt over hvilke konsekvenser lekkasjen i fjernvarmeanlegget har for innbyggerne. Om sykehjem og barnehager er rammet, er ukjent for ham.

— Jeg hørte først om saken på Østlandssendingen i morgens. Fjernvarme er ikke bydelens ansvar, dette må du snakke med noen andre om, sier Hagen til Osloby.no.

Graver fortsatt etter feilen

Hafslund graver nå rundt fjernvarmeledningen i håp om å finne feilen.

— Vårt fokus nå er å få varmen tilbake så raskt som mulig, vi håper det kan skje i løpet av dagen, sier Jemtland.

Mannskaper har allerede gravd opp bakken ett sted ved E6, uten å finne lekkasjen. Arbeidene fortsetter.

FS00056660.jpg

Jemtland beklager på det sterkeste og oppfordrer folk til å finne alternative varmekilder, redusere ventilasjonen og stenge av rom som ikke er i bruk.En av de rammede beboerne på Bjørndal, er Thomas Henden.

— Jeg er heldigvis ikke blant dem som er hardest rammet, for jeg hadde en frittstående varmeovn stående og varmekabler på badet. Jeg har også en toppleilighet, som gjør at jeg neppe har det verst nå. I leiligheten min er det ca. 19 grader, og i en betongblokk oppleves det som kjølig, sier Henden.

Stengte skole

Henden har sendt meldinger til andre han kjenner i borettslaget for å høre hvordan det står til med dem. Barnefamilier blir ekstra hardt rammet i dag.

- Jeg er nå hos en familie med tre barn som bor i første etasje. De har nettopp fått vite at Bjørndal skole er stengt i dag, så de må bli hjemme, sier Henden.

Han synes Hafslund burde informert bedre.

— Jeg synes jeg det bør bli en debatt om fjernvarmesystemet. Dette viser hvor sårbart det er. Heldigvis er det ikke 20 kuldegrader nå, og blokken vi bor i er godt isolert. Men det er mange blokker i Oslo som ikke er det, og som er avhengig av fjernvarme, sier Henden.

Hafslund opplyser at de har informert kundene ved å annonsere på hjemmesiden og gjennom sosiale medier som Twitter og Facebook. I tillegg har en døgnbemannet driftssentral tatt imot telefoner i natt.