Oslo

Møkkavinter i Oslo – for femte gang siden 1896

Med bare noen dager igjen av januar, er det kun 12 cm snø på Bjørnholt i Nordmarka. Hittil i år har det ikke vært en eneste dag med mer enn 25 cm snødybde på målestasjonen som definerer om det er skiføre i Marka.

Den rød- og blåmerkede traseen som går under Holmenkollbanen fra Midtstuen skole byr på utfordrende føreforhold. Bildet er tatt 19. januar.
  • Hilde Bjørhovde
    Journalist
  • Thomas Olsen
    Journalist

Årets første måned ligger dermed an til å bli den femte siden 1896 uten skiføre i Marka. Langtidsvarselet for Osloområdet er begredelig lesning for alle som venter på snø, for det er ingen nedbør i sikte.

– Det var vel enda verre i 2005. Da var det ikke skiføre hverken i januar eller februar, og det er helt spesielt. Sånn har vi aldri hatt det før, sier pensjonert meteorolog og snøstatistiker Gustav Bjørbæk.

25 cm snødybde definerer skidag

Pensjonert meteorolog Gustav Bjørbæk konstaterer at januar måned går inn i historien som en av de fem mest snøfattige i Oslomarka.

Bjørbæk er mannen som i sin tid definerte hvor mye snø det skal være for at man skal telle en dag som skidag. Valget falt på 25 centimeter. Han har pensjonert seg fra jobben som meteorolog, men har ikke gitt seg med å forske på snødybder.

Bjørbæk har gjennomgått skisesongene hver januar måned siden 1896. I løpet av disse årene har det kun vært fire sesonger helt uten skiføre på Bjørnholt i januar. 2017 ser ut til å bli den femte.

Heller ikke i 2007 var det noen god januarmåned, men målingene på Bjørnholt registrerte en skidag i januar.

Årets januarmåned går inn i historien som en av fem uten skiføre i Oslomarka.

Dagens målinger viser at Tryvannshøgda har 11 cm, Lunner har 10 cm, Enebakk 1 cm og Hakadal 5 cm.

– Det er veldig dårlig over store deler av Marka, sier Gustav Bjørbæk, som håper at februar byr på snøfall og bedre forhold for skientusiastene.

Han forteller at det bare var i februar 2005 at vi ikke har hatt skiføre i februar.

Elendigheten skyldes at høytrykk over Østlandet skaper blokkering.

– Det sender lavtrykkene nordover og sørover, ikke inn på Østlandet. Kunne vi få et lavtrykk inn i Skagerak, kunne det begynne å lysne, sier Bjærbæk, som er klar på at dette er en spesiell vinter så langt.

– Blir dette den nye normalen?

– I den gamle «normalperioden» har det vært 136 skidager i året. Hvis vi lager en ny normal for de siste 25 årene, får vi i underkant av 100 skidager. I løpet av en 30 årsperiode er det blitt borte en hel måned med skiføre, og den dårligste skivinteren var i 1992.

Les også

Slik skal Skiforeningen vinne over global oppvarming

Kunstsnø er redningen

Over tåken i Oslo-gryten sitter Erik Eide, generalsekretær i Skiforeningen og ønsker seg et skikkelig snøvær.

Entusiasmen for skiidrett er jo enorm. Mangelen på snø er en snakkis. Uansett hvor jeg beveger meg, så savner vi snø, sier han.

At 25 cm snø definerer skiføre, er ikke like gyldig som for noen år siden.

– På grunn av at vi har dyktige folk, bra utstyr og tilrettelegging trenger vi mindre snø enn tidligere. En viktig årsak at skogsbilveiene er mulig å legge skispor på. Til tross for lave snødybder greier vi å få til et skitilbud, sier Eide.

Les også

Vi må sørge for skiføre der folk bor

Kunstsnøen redder både treningsløyper og skiskolen for 10.000 barn.

– Det er verdifullt at barna får tilbudet sitt. Vi har skiskole ti ulike steder takket være kunstsnø.

Eide viser til at mange har engasjert seg for å få til kunstsnø. Både kommunene rundt Oslofjorden, idrettslag, løypelag og mange andre jobber hardt for å gi folk snø under skiene.

Skiføre over 400 meter

Skientusiastene finner preparerte løyper på natursnø på Brovoll på Romeriksåsen, på Sollihøgda, nord i Marka og på Movatn. Mylla og Svartbekken har også bra forhold, og det er mulig å gå i Sørkedalen på Gråseterveien.

Fra Frognerseteren er det kjørt løyper i dag. Selv gikk Eide Pipenhusveien i Sørkedalen søndag kveld.

Men selv om det er mulig å gå på ski, er det isete og skrint over alt.

– Folk må ferdes med varsomhet og nyte det å gå på ski fremfor å jage høyest mulig fart, råder Eide.

Isete og skarpt

Frode Bringa Berntsen skar ut av løypa og brakk skulderen i skiløypa lørdag. Her er han i ambulansen.

Frode Bringa Berntsen fra Røa var maks uheldig på skituren lørdag formiddag. Mellom Oppkuven og Heggelivann fikk han for stor fart på det isete underlaget, falt og fikk skulderen ut av ledd, pluss et lite brudd i skulderen.

– Uhellet skjedde et sted det ikke var kjørt opp ennå. Heldigvis kom preppemaskinen et kvarter etter at jeg falt, så jeg fikk kjøre ned og er takknemlig for den utrolig gode hjelpen, sier Berntsen, som anser skisesongen som over for sitt vedkommende.

Han råder alle til å sjekke hvor det er kjørt opp løyper før de legger i vei.

– Sjekk Skiforeningens sider og følg deres råd, sier den uheldige oslomannen.

Les mer om

  1. Snø
  2. Marka
  3. Eide
  4. Vinter