Denne Oslo-bygården fikk prestisjetung arkitekturpris

Et grønt glasshus på Oslos østkant ble stemt frem som vinner av Arkitekturprisen 2015.

D36 - Green House, tegnet av Element Arkitekter AS, vant arkitektenes nye fagpris.
  • Edel Bakkemoen

Prisen på 100 000 kroner er helt ny og ble delt ut for første gang under Arkitekturdagen i Trondheim torsdag.

Den skal heretter deles ut annethvert år. Fagfolk har kåret boligblokken i Dælenenggata 36 til det prosjektet som har høyest arkitektonisk kvalitet blant dem som er ferdigstilt i løpet av de siste tre år. Huset er tegnet av Element Arkitekter AS.

Konstruktiv boligdebatt

D36 - Green House, tegnet av Element Arkitekter AS, vant arkitektenes nye fagpris.

— Vi håper D36 kan starte en mer konstruktiv debatt om boligpolitikk og -kvaliteter. Å bygge boliger med god kvalitet i tett by er noe av det viktigste vi kan gjøre for miljøet og for fremtiden. Ikke minst har vi alle et ansvar for at det bygges nok gode boliger for folk flest, sier Cathrine Vigander, arkitekt MNAL og daglig leder i Element Arkitekter AS.D36 er et eksempel på arkitektur som beriker omgivelsene og gir noe tilbake til lokalmiljøet. Kunstfasaden består av åtte lag glass med keramisk print. Takhagen er en grønn oase inndelt i fellessoner og private parsellhager.

Et smykkeskrin

I en kommentar med tittelen «Byens små smykkeskrin» (28.9. 2013) om fenomenet "infill" og firmaet Infill, skrev Aftenpostens kunst- og arkitekturanmelder, Lotte Sandberg, dette om D36:

— I et grønt drag (som strekker seg fra Torshov til idrettsplassen på Dælenenga) fortoner det smale glasshuset seg som et abstrakt tre." Hun roser takhagen, der "Utsikten er himmelsk, den eneste innvendingen er at de omkringliggende blokkene gjerne er mildt sagt upersonlige.