Oslo

Oslo Jazzfestival: Her er noen av høydepunktene

30-årsjubilanten kan by på en mengde godbiter i løpet av uken. Her en noen av dem.

  • Harald Fossberg
    Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder

Søndag startet Oslo Jazzfestival. I år er det til og med 30-årsjubileum: Festivalen startet for alvor i 1986 etter to år som prøveprosjekt. Gjennom årene har artister som Phil Woods, Tony Bennett, Dee Dee Bridgewater, Bobby McFerrin, Ornette Coleman, Brad Meldau spilt for fulle hus. Årets åpningskonsert var tradisjonen tro et realt startskudd på festivalen, med Jan Garbarek i Operaen.

I begynnelsen var hovedfokus på mer tradisjonelle genrer som Dixieland og New Orleans jazz, men de senere årene har man funnet plass til alt fra
blues og gospel til electronica. Derfor er det ed siden av de store trekkplastrene også mulig å bli kjent med nye, interessante navn, for eksempel på Buzz-scenen i Spikersuppa, der mange artister skal vise seg frem.

Blant årets scener finner vi ellers både større steder som Sentralen, Nasjonal jazzscene Victoria, Den Norske Opera, Domkirken, Universitetets aula og Sentrum Scene, men det lønner seg å stikke innom de mindre scenene på bl.a. Buckleys, Ingensteds, Herr Nilsen, Stortorvets Gjæstgiveri, Norges musikkhøgskole og St. Edmund’s Church.

Cinemateket viser jazzfilmer, bl.a. den svenske klassikeren Sven Klangs Kvintett og Line, men her blir det også improvisert konsert med Henry Kaiser og Arild Andersen.

Her er noen tips til ukens konserter

Tirsdag 16. august

Abdullah Ibrahim i Aulaen tirsdag.

Sørafrikanske Abdullah Ibrahim har også kjent som Dollar Brand, har spilt sammen med storheter som John Coltrane, Ornette Coleman, Don Cherry og Max Roach. samtidig har hans oppvekst i Cape Town vært med på å forme hans særegne musikkuttrykk som innbefatter både township jive, amerikansk jazz og klassisk musikk. Nå kommer han med sin Mukasi trio.

Hvor: Universitetets aula

Når: Kl. 18

Morten Qvenild er en av landets mest spennende og kreative musikere og komponister, og har vært sentral i mange bandsammenhenger. Nå går han solo med to konserter der han kombinerer flygel med elektroniske virkemidler. Går du glipp av ham tirsdag, spiller han samme sted onsdag.

Hvor: Norges musikkhøgskole

Når: Kl. 20

Moksha består av gitarist Oddrun Lilja Jonsdottir, Sanksriti Shrestha på perkusjon og vokal og Tore Flatjord på perkusjon. Trioen blander jazz og indisk raga gjennom improvisasjon.

Hvor: St. Edmund’s Church

Når: Kl. 20

Onsdag 17. august

Come Shine i Sentralen onsdag.

Jazzveteranen Charles Lloyd har hatt stor betydning for Oslo som jazzby: i 1966 spilte han i Aulaen med knallbesetningen Keith Jarrett på piano, Cecil McBee på bass og Jack DeJohnette på trommer. Lloyd var kjent for å omfavne andre stilarter på 60-tallet, og deltok også på innspillinger med artister som The Doors og Beach Boys. Nå er det klart for et gjenhør med legenden, som kommer med sin New Quartet.

Hvor: Universitetets aula

Når: Kl. 18

Come Shine er blitt kjent for sine tolkninger av tradisjonelle jazzstandarder. Kvartetten, som består av bassist Sondre Meisfjord, pianist Erlend Skomsvoll, trommeslager Håkon Mjåset Johansen og vokalist Live Maria Roggen, stille denne kvelden med selveste KORK, som de har samarbeidet med på sitt nyeste album.

Hvor: Marmorsalen, Sentralen

Når: Kl. 20

Jon Balke trenger vel ingen introduksjon. Mannen som har spilt med bl.a.
Radka Toneff, Karin Krog, Jon Eberson, Sidsel Endresen, Arild Andersen og Nils Petter Molvær. Denne kvelden stiller han imidlertid som soloartist med materiale fra sitt nyeste soloalbum, Warp.

Hvor: Forstanderskapssalen, Sentralen

Når: Kl. 22

Torsdag 18. august

Ellen Andrea Wang med band i Sentralen torsdag.

Svenske Fire! Orchestra består av trioen Mats Gustafsson (saksofon), Johan Berthling (bass, gitar, orgel) og Andreas Werliin (trommer). Sammen leder de orkesteret som teller 20 medlemmer. Musikerne har
markert seg som Sveriges ypperste innen jazz, improvisasjon og
eksperimentell rock og pop, i tillegg til markante frijazzere fra Norge, Danmark og Frankrike. Her blir det både tighte grooves og impro-utblåsninger.

Hvor: Marmorsalen, Sentralen

Når: Kl. 20

Pianisten Tord Gustavsen har slått seg sammen med saksofonisten Tore Brunborg og Oslo Domkor for å fremføre «Åpen hjertes messe». Arrangøren lover en «meditativ og kraftfull messe for kor og flygel, i dialog med Tore Brunborg og Tord Gustavsens varme duo-samspill».

Hvor: Oslo Domkirke

Når: Kl. 22

Bassisten, vokalisten, komponisten og bandlederen Ellen Andrea Wang mottok Oslo Jazzfestivals Youngstar-pris i 2012, og har ikke sett seg tilbake siden. Nå kommer hun med Songs from Land, som er inspirert av hjembygda Søndre Land på Toten. Med seg på laget har hun bl.a. før nevnte Jon Balke.

Hvor: Forstanderskapssalen, Sentralen

Når: Kl. 18

Fredag 19. august

Det kommer garantert til å svinge av Jimmy Webb på Chat Noir fredag.
Susanna spiller på Nasjonal Jazzscene fredag.

Jimmy Webb er en låtskriver i verdensklasse: Frank Sinatra, Elvis
Presley, James Taylor, Isaac Hayes, Dionne Warwick, The Supremes, Johnny Cash, Art Garfunkel, R.E.M., og Carly Simon er blant artistene som har fremført hans verker. Låter som «Up, Up and Away», «By the Time I Get to Phoenix», «Wichita Lineman», «Galveston», «The Worst That Could Happen» og «MacArthur Park» har sementert hans pass i musikkhistorien. Nå er det altså en sjelden mulighet å oppleve hitmesteren i levende live. PS: Lørdag har Webb en såkalt master class på Deichmanske kl. 14

Hvor: Chat Noir

Når: Kl. 20

Susanna også kjent som Susanna and the Magical
Orchestra og Susanna Wallumrød. Albumene The Forester og Meshes of Voice vant begge Spellemannpriser i 2013 og 2014, og i 2015 ble hun tildelt Radka Toneff Minnepris. Nå er hun ute med nytt album: Triangle. Uttrykket er som vanlig dramatisk, sammensatt og variert i skjæringspunktet mellom avantgardistisk kunstpop og jazz.

Hvor: Nasjonal Jazzscene Victoria

Når: Kl. 18

I anledning av 30-årsjubileet har arrangøren samlet noen av
Norges ypperste jazzmusikere til bandet The Oslo Jazz Festival
Orchestra. bandet består av Mathias Eick, Trygve Seim, Jon Balke, Gard Nilsen og Ellen Andrea Wang, og har «varmet opp» til festivalen ved å spille på smått legendariske Ronnie Scott’s i London, Bimhaus i Amsterdam og Lantaren Venster i Rotterdam. Dette kan bli et realt fyrverkeri.

Hvor: Nasjonal Jazzscene Victoria

Når: Kl. 22

Lørdag 20. august

Ida Nielsen byr på funkfest på Nasjonal Jazzscene. lørdag.
Bugge Wesseltoft jammer i 12 timer på Ingensteds lørdag.

Avslutt jazzfesten med en skikkelig funky opplevelse når Ida Nielsen byr opp til dans. Den danske funkbassisten begynte å spille bass som 16-åring ble invitert til å jamme med Prince i 2010, og ble deretter med i hans New Power Generation ved siden av sidebandet 3rdeyegirl. Hennes soloalbum mikser funken med elementer fra hiphop, reggae og world music.

Hvor: Nasjonal Jazzscene Victoria

Når: Kl. 22

Hanna Paulsberg Concept ledes av saksofonisten Hanna Paulsberg og har sine røtter i den afroamerikanske jazztradisjonen med et
moderne uttrykk. Denne avslutningsdagen har de med seg Knut Riisnæs, en av Norges mest betydningsfulle saksofonister. Dette kan slå gnister

Hvor: Herr Nilsen

Når: Kl. 21

Lydkolonien kommer garantert til å være jazzfestivalens lengste musikkopplevelse når Bugge Wesseltoft inviterer til
12-timers jam. Wesseltoft spiller med Vidar Johansen, Harald Lassen, Ellen Andrea Wang, Bendik Baksaas og Tom Olstad. Arrangøren frister med «hva får du når du blander 70-tallets søndagsjazz-serier på Høvikodden, Olle Abstracts «Superreal»-konsept på Skansen og 12-timers DJ-sett på Berghain, klubbverdenens kontemporære høyborg? Kanskje noe som ligner?»

Hvor: Ingensteds

Når: Kl. 12