Kommentar: Vestkantfylla var like ille før

Mange av dagens 15-åringer har foreldre som var unge på 80-tallet og tok del i den samme festkulturen. Da er det kanskje ikke så rart at endel velger å se gjennom fingrene med hva som foregår. De har vært med på det samme selv. 

Når festen ikke har et sted å være, trekker den ut i det fri. Slik var det før, og slik er det fortsatt.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd

Husker du Ali krydder & mat på Ullernåsen? Der kjøpte mindreårig ungdom fra halve vestkanten og Bærum pils i noen år på slutten av 90-tallet. Den lille butikken langs Kolsåsbanen var et yndet reisemål.

De uskrevne reglene var greie: Ikke kjøp øl mens andre kunder er i butikken, vent til du er alene. At det der var enklere å få kjøpt øl enn de fleste andre steder, var en dårlig skjult hemmelighet.

Professor Torkel Brekke traff en nerve med kronikken «En råtten ungdomskultur (og dumme foreldre)» hos VG.

«Har du en sønn eller en datter på en av ungdomsskolene vest for Akerselva i Oslo? Da må vi ta en prat. Hun var drita full i går. Og stein forrige helg. Og så hadde hun sex med en fyr på den festen du vet» , skriver Brekke.

Alle vet det, ingen snakker om det. Men med kronikken sprakk noen champagnebobler. Den er delt, kommentert og likt over 25.000 ganger på Facebook.

Bak skrekkhistoriene om ungdom i Oslo-suburbia skjuler det seg likevel en annen virkelighet: Slik var det for 15 år siden også. Og 30 år siden. Det er vi mange som kan bevitne.

Kanskje sitter pengene litt løsere, kanskje er foreldrenes helgeturer til hytta på Hafjell eller Hemsedal blitt flere og weekendturene til London og Paris vanligere, med tilhørende hjemme alene-fester. Det er likevel bare en gradsforskjell.

For selv om vestkantungdom drikker mest, så viser faktisk statistikken en nedgang i alkoholbruken blant elever i 9. klasse, 10. klasse og første trinn på videregående, ifølge Ung i Oslo 2012.

Streitinger

Hadde du en kompis som fikk skjegg tidlig? Jeg hadde to. Den ene av dem farget til og med skjegget mørkere for å se enda litt eldre ut. Etter det var det ikke noe problem å handle øl. Eller vin. Men skummelt var det likevel.

En fredag kveld, like før ølsalget stengte, skulle det handles nesten to kasser pils. Han kom smilende ut av butikken, en kasse under hver arm — med lettøl. Han måtte slukøret inn igjen og bytte dem.

Generasjon prektig, generasjon perfekt, generasjon alvor. Dagens ungdomsgenerasjon er kalt alt dette.

Med god grunn. De drikker mindre, røyker mindre, bruker mindre dop og begår mindre kriminalitet enn noen generasjoner før dem.

På spørsmål om de overhodet har smakt øl i løpet av den siste måneden, svarer bare 3 av 10 «ja».

Også hasjbruken har falt. Ifølge tall fra Statens institutt for rusmiddelforsking (Sirus) var toppen rundt år 2000. Siden er den halvert på landsplan.

Verst i vest

Noen bekjente arbeidet deltid i den lokale matbutikken. Betalingen var dårlig, slik den er i bransjen. Men lørdag ettermiddag kom frynsegodene klirrende ut via lasterampen.

Bakveien er varene gratis.

Vestkantungdom har alltid vært verstingene. Slik er det fortsatt.

Det er spesielt unge med innvandrerbakgrunn som trekker statistikken i positiv retning for de østlige bydelene. Men også når disse holdes utenfor, er forskjellen mellom øst og vest markant.

Her er en alternativ teori:

Tallene lyver ikke. Rusbruken har falt blant unge. Samtidig har det i noen miljøer bare fortsatt som før. Festkulturen er ikke nødvendigvis blitt verre på vestkanten og i Oslos velstående forstadskommuner, det er bare kontrasten til ungdom flest som er blitt større.

Det statistikken ikke fanger opp så lett, er om den lille gruppen som drikker mest fra før av, nå drikker oftere eller mer. Det finnes tall som peker i den retningen.

Historien gjentar seg

I storefri gikk det gjetord over skolegården i Bærum. Noen gutter tok opp bestilling, de skulle gjøre tidenes raid. Dette var da bryggeriene lanserte øl på 1,5 liters plastflasker. Planen var grei: Stjele så mange de trengte fra de 4-5 nærmeste butikkene.

Et 50-tall flasker ble distribuert noen dager senere. Plastflasker klirrer som kjent ikke.

Det var ikke bedre før. Det var like ille.