Oslo

Barn samler inn penger til flyktningbarn

August hadde gitt bort et puslespill, en liten koffert, en ball, en lekehund og DVD-er med Brannmann Sam. Han kjøpte et plastsverd.
Denne plakaten lagde barna i 1C på Berg skole før de skulle ha marked på Damplassen.

Redd Barna samlet inn syv millioner på en uke, mange av pengene via små private innsamlingsaksjoner. Tilbudene om hjelp strømmer inn til hjelpeorganisasjonene, som snakker om en sosial dugnad.

  • Kjersti Flugstad Eriksen

Søndag sto klasse 1C ved Berg skole på Damplassen i Ullevål hageby og solgte boller og brukte leker.

— Det var ganske tøft for dem å skille seg med lekene sine. Det var litt sånn svelging i starten, men derfra og ut var det veldig gøy, forteller mamma Trude Lorentzen.

Barna hadde satt opp plakat med beskjed om at det var tillatt å prute oppover og betale mer enn ti kroner for bollen.

— Alle var utrolig stolte og følte at de var med på noe viktig, sier Lorentzen, som synes det var ekstra fint at læreren også tok tak i temaet, og fortalte elevene om barn på flukt.

Barna i 1C fikk inn 8219 kroner og 50 øre i løpet av timene de sto der. Alle pengene gikk til Redd Barna, og barna fikk vite at pengene skal gå til trygge skoler for barn på flukt nord i Syria.

Kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna forteller at det ble samlet inn mer enn en halv million kroner til syriske flyktninger i helgen, og at beløpet bare stiger.

— Det er vi veldig glade for, sier Hegna.

Barn i Ullevål hageby hjelper barn på flukt fra Syria og andre land.

— Mange barn samler inn penger til andre barn. De har ofte basar og selger lekene sine i gaten, og sånne ting. Og så er det folk som løper eller sykler for oss, det vil si for barn på flukt i Europa, sier Hegna.

Syv millioner til Redd Barnas katastrofefond

Redd Barna har lagt opp til at folk kan starte egen innsamling via nettsidene deres. Redd Barnas katastrofefond har samlet inn syv millioner kroner så langt.

Hennes kollega Annicken Lundgaard er ansvarlig for frivillig arbeid i Osloområdet. Hun forteller at henvendelsene eksploderte i forrige uke.

— Vi får i gjennomsnitt 50 henvendelser om dagen fra folk som vil bidra med aktivitet. Det er masse engasjement rundt flyktningekrisen. Det er veldig flott at folk er så engasjerte, sier Lundgaard.

Denne plakaten lagde barna i 1C på Berg skole før de skulle ha marked på Damplassen.

Redd Barna har tilbud til aktiviteter på flyktningemottak i Oslo, og nå kan de utvide aktivitetene til flere ganger i uken, og gi ulike tilbud tilpasset alder. Nå setter de opp ekstra informasjonsmøter for alle som vil bidra.— Vi ser at informasjonsmøtene fyller seg opp veldig fort. Vi må se på om vi kan engasjere folk på andre aktiviteter, sier Lundgaard. Hun sier at de absolutt har behov for støtten, selv om de må ta hensyn til kapasiteten på mottakene.

Mottakene blir nesten nedringt

Tor Brekke, administrerende direktør i Hero, som er en stor privat driver av mottak i Norge, opplever at mottakene får så mange tilbud om klær, hygieneartikler og frivillig hjelp at det nesten blir mer enn de har kapasitet til å håndtere.

— Det er helt uvanlig og fantastisk det som skjer nå. Det er en bølge av innsats som er helt fantastisk å oppleve for oss som jobber med dette daglig, sier Brekke.

Men han ber om at de frivillig ikke tar kontakt direkte med mottakene. Det kan rett og slett bli for mye av det gode. Hero ønsker at initiativene kanaliseres gjennom de humanitære organisasjonene. Mottakene har ikke lagringskapasitet. Mange av mottakene får også så mange henvendelser at det i seg selv er en jobb.

— Det greieste er at frivillige allerede er organisert via en hjelpeorganisasjon før de tar kontakt, sier Brekke.

Ser en enorm giverglede

Røde Kors forteller at de har fått pengegaver på både 100.000 og 200.000 fra store selskaper. Samtidig strømmer de frivillige på.

— Vi har alltid behov for frivillige, og nå ser vi en veldig økning i antall som kommer til oss. Nå er det nye frivillige hvert femte minutt. Pågangen er så stor at det vil ta litt ekstra tid å få alle i sving, så vi må be nye frivillige være tålmodige med oss. Det er spesielt på integreringsfeltet folk har meldt seg, og det er veldig hyggelig, sier pressevakt Arild Blomkvist.

Harriet Rudd, leder for samfunnsavdelingen i Flyktningehjelpen forteller om mange henvendelser på e-post, telefon og sosiale medier. Flyktningehjelpen jobber i Syria og nærområdene, og med responsen i Europa.

— Vi ser at givergledene er enorm. Mange gir, og de gir til dels store summer, sier Rudd. Mange har også startet egne innsamlinger til Flyktningehjelpen via nettsidene deres.

— Vi synes det er veldig viktig det som mange gjør, at de blir faste givere og bidrar på lang sikt.

— Her er det virkelig en sosial dugnad på gang. Det er en god blanding av å gjøre ting, og bidra til å spre gode holdninger til flyktninger. Vi er alle sammen med på å bidra til at flyktningene får hjelp. Det er et fellesmenneskelig ansvar alle er med på ta, sier Rudd.

Integrering og språk med på kjøpet

Hilde Sofie Pettersen, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Folkehjelp sier at de siden mandag har fått 200 henvendelser til hovedkontoret, mest på e-post. Halvparten ønsker å bidra med frivillig arbeid, og halvparten med penger, klær eller andre gjenstander, i tillegg til en rekke henvendelser direkte til mottakene Norsk Folkehjelp drifter. Bare på Torshov transittmottak har de hatt 300 henvendelser på en uke, i tillegg til folk som kommer direkte dit med klær.

— Det har vært helt overstrømmende og fantastisk flott, og vi er kjempeglade for det, sier Pettersen.

Hva slags frivillig arbeid er avhengig av hva den frivillige har av bakgrunn, men på mottakene er det folk som arrangerer sportsaktiviteter, strikkekvelder og ulike typer lavterskeltilbud.

— Det er tilbud som kan gjøre hverdagen for folk i en vanskelig situasjon bitte litt lettere. Det handler også om det positive som følger naturlig med, som integrering og språkopplæring, sier Pettersen.

Les også

  1. Klesinnsamling for flyktninger må stenge

  2. Starter ny klesinnsamling på Oslos største videregående skole

  3. Maaemo deler ut mat til migranter på Tøyen

  4. 80.000 facebookmedlemmer på en drøy uke

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa