Deler av Nedre Foss gård på Grünerløkka totalskadet i brann

Etter 13 timers kamp mot flammene har brannvesenet kontroll på brannen i Grünerløkkas eldste bygning. Torsdag morgen skal deler av takkonstruksjonen rives for å lette slukningsarbeidet.

Branntomten fotografert ved 11.30-tiden torsdag. Trykk på bildet for å se flere bilder fra brannen.
Slik så det ut i bakgården etter brannen
Ærverdige Nedre Foss gård, Grünerløkkas eldste bygning, huser en av Oslos mest populære restauranter. Den fikk store skader da det tok fyr onsdag kveld. Trykk på bildet for å se flere bilder av brannen.
IMG_3764_doc6nsay6t7ffmt8tuukd6-8wmzvUamdO.jpg
6N1A6237_doc6ns58tng8atsw56ckd6-A0aERmSI0f.jpg
6N1A6194_doc6ns51bapc2x1aa8e1kd4-eM9_QpzZDu.jpg
6N1A6106_doc6ns4ow33628yfm7ukd6-jwOdMsEg0j.jpg
6N1A6231_doc6ns57jn6iol184x5pkd4-oDIfi33l_T.jpg
6N1A6310_doc6ns5jnzcpqc16yboxkd4-l7gxPS6SQU.jpg
6N1A6273_doc6ns5gos3d9w1mpaf3kd4-YDksaO7ssO.jpg
6N1A6245_doc6ns5emvafy010l26gkd4-hQKN9VXq3K.jpg
6N1A6231_doc6ns57jn6iol184x5pkd4-HCB7hGxTCn.jpg
6N1A6150_doc6ns4sltprh317pzl4kd4-WoT3Kp4u1L.jpg

Ved 18.45-tiden onsdag kveld begynte det å brenne i Nedre Foss gård i Nordre gate 2 på Grünerløkka i Oslo.

— Den infoen vi har, tyder på at brannen har startet i forbindelse med arbeid på kjøkkenet. Vi har fått vitneforklaringer om at det var unormalt mye røyk fra grillen på kjøkkenet, men flere detaljer vil vi ikke gå ut med nå, sier kriminalvaktleder Øyvind Torgersen i Oslo-politiet til Aftenposten nyttårsaften.

— Vi har ingen mistanke om at brannen er påsatt, legger han til.

Se video:

De ansatte varslet selv brannvesenet. På grunn av etterslukkingen er det ikke gjort tekniske undersøkelser på stedet, og politiet vil komme med mer informasjon når de er gjennomført.

Taket kollapset

Litt etter klokken 21 kollapset deler av taket på den nordre delen av bygget, og i morgentimene kjemper fortsatt brannmannskapene mot flammene.

— Brannen tok seg litt opp igjen, men så fikk vi kontroll. Vi har laget en branngate i bygningen og det fungerer bra. Det ser bedre ut nå, sier vaktkommandør Stig HenningDuaas i Oslo brann- og redningsetat til Aftenposten ved 7.30-tiden.

Ved 10.30-tiden pågår det fortsatt etterslukking. Brannvesenet har rekvirert en gravemaskin for å rive deler av taket på bygget for å komme til.

Du kan lese mer om skadene i denne saken:

— Det brenner fortsatt, men vi har kontroll på brannen. 12 biler og rundt 30 mann er på stedet. Vi får hjelp fra brannvesenet på Follo og i Romerike, sier Duaas.

Kalte inn ekstramannskaper

Den nordre delen av bygningen består av en ny og en gammel del.

— Den nye delen av bygningen skal være ganske hel, men den gamle delener totalskadet. Vi har klart å lage en begrensning ved den søndre delen av bygget, opplyser Duaas tidlig torsdag morgen.

Kort tid etter at det begynte å brenne på Nedre Foss, gikk også brannalarmen på Mortensrud skole. Der fikk en trebygning store skader. To branner gjorde det til en krevende kveld og natt for brannvesenet.

— Vi sendte ut tekstmelding om at det var mulig å jobbe litt overtid. I utgangspunktet skulle vi være 55 mann på jobb i natt. Tilsammen har vi vært over 80 mann med dem som ble kalt ut, sier Duaas.

Hadde akkurat betalt regningen

Den populære restauranten var åpen da det begynte å brenne, men ingen personer ble skadet.

Mano Rashidi hadde akkurat betalt regningen etter sitt første restaurantbesøk på Nedre Foss gård da en kvinne i personalet sa at alle måtte evakuere bygget.

— Det var en magisk kveld med super mat. Jeg tenkte at dette var et sted jeg vil komme tilbake til, sier Rashidi.

— Mens vi betalte regningen hørte vi brannalarmen gå, men denne stoppet raskt. Vi la merke til en litt spesiell lukt, men trodde den kom fra kjøkkenet, forteller han.

Akkurat da han og venninnen kom ut av bygget kom de første ambulansene, brannbilene og politibilene.

— Vi kunne ikke se noen flammer, så jeg ble overrasket da jeg skjønte hvor stor denne brannen ble. Det er veldig trist, sier Rashidi.

Den populære restauranten og Grunerløkks eldste bygming. Se flere bilder øverst i saken.

Pusset opp for 50 millioner

Nedre Foss gård ble av Aftenpostens lesere i desember kåret til årets beste nye restaurant.

  • Her kan du lese hele kåringen der Nedre Foss gård ble kåret til årets beste nykommer: Her er Oslos beste restauranter
    730 dager og 50 millioner kroner er brukt til å pusse opp Nedre Foss gård, Grünerløkkas eldste bygning.

Det har tydeligvis folk fått med seg, foreier Arikan Nevzats sted fikk nesten tre ganger så mange stemmer som nummer to på listen, Chez Colin.

— Nedre Foss Gård er jo et utrolig vakkert sted, med et unikt tilbud. Bare se på utformingen, mikrobryggeriet, uteplassen, detaljene. Om et par år er dette en institusjon uten like i Oslo, sa Nevzat da resultatet av kåringen ble klart.

Eies av Christian Ringnes

Bygningen eies av selskapet Eiendomsspar, og administrerende direktør Christian Ringnes ble orientert om brannen onsdag kveld.

– Det er en tragedie. Vi har eid den eiendommen i cirka 20 år. Bygningen ble restaurert ferdig i mai og ble en veldig populær restaurant, forteller Ringnes til NTB.

Les hva flere Oslo-profiler sier om brannen på den populære restauranten onsdag kveld:

– Jeg håper at mest mulig blir stående slik at vi kan bygge opp igjen, fortsetter Ringnes

Fra 1802

730 dager og 50 millioner kroner er brukt til å pusse opp Nedre Foss gård, Grünerløkkas eldste bygning.

Den restaurerte hovedbygningen til Nedre Foss gård er opprinnelig fra 1802 og er Grünerløkkas eldste bygning, ifølge restaurantens hjemmeside.Nedre Foss har ifølge nettsiden hatt mange eiere gjennom tidene, blant dem Friedrich Grüner og familie, slekten som har gitt navnet til Grünerløkka.

Les mer om bygget her:

Les Aftenpostens store intervju med eier Nevzat Arikan før stedet åpnet: