Oslo

Plakat mot voldtekt på barveggen

Vancouver fikk ned voldtektstallene med plakater på barveggen. Hvorfor tar en norsk holdningskampanje så lang tid, spør Kjersti Flugstad Eriksen.

At du hjelper henne hjem, betyr ikke at du kan forsyne deg selv, heter det blant annet i holdningskampanjen fra Vancouver.

 • Kjersti Flugstad Eriksen

Ikke vær han som gjorde det. Det er en dårlig oversettelse av den canadiske kampanjen Don’t be that guy. En holdningskampanje på samme måte som Helsedirektoratets antirøykekampanje av i år, den som er rettet mot festrøykere.

At du hjelper henne hjem, betyr ikke at du kan forsyne deg selv, heter det blant annet i holdningskampanjen fra Vancouver.

Men den canadiske kampanjen er rettet mot potensielle voldtektsmenn. Plakater på barer og andre offentlige steder ble hengt opp om sommeren. En med bilde av en jente i kort kjole, sovende sørpe full på en sofa. Budskapet er: At hun er full, betyr ikke at det er greit. Eller: At du hjelper henne hjem, betyr ikke at du kan hjelpe deg selv. Og nok et bilde av sterkt beruset og festkledd dame. Eller til et bilde av to menn: at han først sa ja, betyr ikke at han ikke kan ombestemme seg. Denne kampanjen, viste det seg, traff noe. For i Vancouver, den canadiske byen der den ble brukt, gikk antall anmeldte voldtekter ned med ti prosent i 2011. De var inne i en periode med økning i voldtektstallene, men så snudde det.

Sommeren for to år siden var det overfallsvoldtektene som gikk dramatisk opp i Oslo. Men tallene fra Kripos for 2012 viser at det er på fest det skjer flest voldtekter. Og i over 90 prosent av festvoldtektene er offeret beruset.

Les også

Oslo kopierer København for å få ned kriminalitetstallene

Kripos sier at mange unge, både ofre og voldtektsmenn, ikke skjønner at det er voldtekt når det har skjedd på fest – der både offer og gjerningsperson er unge og kan ha drukket og flørtet før voldtekten. Gjerningspersonen utnytter offerets manglende evne til å gjøre motstand, men når det ikke er slåsskamp og fysiske skader, regner de det ikke som overgrep.Politiet har understreket at det alltid er gjerningsmannens skyld at en voldtekt finner sted, men at det å bli overstadig beruset er en risikofaktor. Så offeret får jobben med å ta forholdsregler, igjen.

Den canadiske kampanjen blir en motvekt. Den retter seg mot helt unge menn, mellom 18 og 25 år, og gir dem ansvaret. Og det poenget har tydeligvis mange av de unge guttene tatt.

Kriminalitetsforebyggende råd skal snakke med ungdom denne våren, om hva som kan være en god holdningskampanje mot voldtekt. Forebyggende. Så det blir færre voldtektsofre og færre voldtektsmenn. Så er spørsmålet om det må ta så lang tid.

Om sommeren går voldtektstallene opp. Og hvem vil være han fyren som gjorde det.

Hvem vil være han fyren som gjorde det?, spør journalist Kjersti Flugstad Eriksen Foto: Signe Dons

Relevante artikler

 1. NORGE

  Nesten hver tredje russevoldtekt i fjor skjedde mens andre så på

 2. SID

  Voldtekt: Rettsstaten svikter kvinner – igjen

 3. KOMMENTAR

  To voldtektssaker ryster Pakistan. Myndighetene svarer med å forby Tinder og Grindr.

 4. KOMMENTAR

  Hvorfor er det så vanskelig å gjøre noe med voldtekt?

 5. KULTUR

  – Å ta noen på puppene uten at du har snakket med dem, hører ikke til noe sjekkeritual

 6. VERDEN

  Voldtektsmenn ble frikjent fordi offeret ikke hadde motsatt seg overgrepet nok. Det danske rettsvesenet får stryk i ny rapport.