Oslo

Veien videre etter bruddet

Mange får hjelp til å komme gjennom kjærlighetssorgen i samtalegrupper

- Mange strever med å komme videre etter et samlivsbrudd. Samtalegruppene gir hjelp til å komme forbi sorgen og bygge opp livet på nytt, sier frivillig gruppeleder Stein Hardeng.
  • Heidi Anne Johnsen

— Jeg mener at den lykkelige skilsmissen er en myte. Det følger nesten alltid sorg med en skilsmisse, men den kan være ulikt plassert, forteller Stein Hardeng.

Høyskolelektoren ved Diakonhjemmets høgskole har i 22 år brukt litt av fritiden til å lede samtalegrupper for å hjelpe folk i distriktet å komme videre etter samlivsbrudd. Sammen med en håndfull andre frivillige starter han denne måneden opp med nye samtalegrupper på Haslum.

Hardeng er utdannet familieterapeut, men understreker at dette ikke er terapi.

- Det viktigste er kanskje å få snakke med personer som kjenner følelsene og smerten. Få se hvordan andre kommer seg videre, og få tips og råd, sier han. Ofte utvikler det seg til nettverk som varer.

Menn sliter mest

Skilsmissestatistikken har vært forunderlig stabil de siste årene. Rundt 350 ekteskap ble formelt oppløst i Asker og Bærum i fjor.

- Men samlivsbrudd har spredd seg til eldre grupper. For dem er det like vanskelig med sorgen, tapet og omstillingen, sier Hardeng. Han håper nå flere menn søker hjelp.

— Menn klarer seg oftere dårligere enn kvinner etter bruddet. Derfor er det et paradoks at det bare en fjerdedel menn i gruppene, sier han

- Sorg og omstilling

Samtalene har som mål å gi hjelp til å komme videre. Gruppen blir et erstatningsnettverk. For det er mange omstillinger. Flytting, dårligere økonomi, venner og svigerfamilie som blir borte. Og kanskje mister man den daglige kontakten med barna. Ofte er den som blir forlatt ikke så forberedt på de praktiske og følelsesmessige omstillingene. Den som går, har gjerne tenkt lenge. Selv om man er enige og har kommet frem til bruddet i fellesskap, kan det være mye sorg.

I begynnelsen av samtalene blir det mye snakk om hvordan man har det og skuffelsen over det som ikke ble noe av. Mange sliter med motstridende følelser overfor den tidligere partneren.

- Men så må vi begynne å snakke om hvordan man tar det. Hva kan du gjøre for å komme deg videre, sier Stein Hardeng.