Oslo

Vurderer forbud mot større private sammenkomster i Oslo

Flere enn 20 personer på privat fest er ikke ulovlig, bare frarådet av helsemyndighetene. Men i løpet av de neste to ukene vil byrådet avklare om det skal innføres lokale særregler i hovedstaden.

Raymond Johansen (Ap) måtte understreke at han bare var tørr i halsen da han hostet under pressekonferansen tirsdag. Men situasjonen er alvorlig nok – nå begynner den lange, seige kampen mot oppblomstring for fullt.
  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er tydelig på at Oslo kommunes innsats med smittesporing i etterkant av flere store private fester forrige uke ikke var god nok.

De førte til en lokal korona-oppblomstring på Oslo vest. Rundt 40 smittetilfeller kan knyttes til festene, og mer enn 200 personer ble bedt om å gå i karantene.

– I helgen var det mange som ringte koronatelefonen og ikke fikk svar. Det var ikke bra nok, sa Johansen på pressekonferansen sin tirsdag.

Bare 7 prosent av samtalene kom gjennom. Personer som deltok på festene, har fortalt at det tok flere dager uten at kommunen kontaktet dem eller tok kontakt tilbake igjen.

Under tirsdagens pressekonferanse varslet byrådet at det nå trapper opp kapasiteten både på koronatelefonen og testing kraftig.

– Er opptrappingen av testing og smittesporing utløst av festene i forrige uke, eller var det uansett planlagt for høsten?

– Det var på trappene. Men det kommer veldig mye veldig fort nå, svarer Johansen.

– Du reagerte kraftig på de private festene, men var kommunens oppfølging og smittesporing god nok?

– Man kan finne alle mulige forklaringer om ferie og mannskapsmangel. Men det var ikke bra nok.

Les også

Slik skal Oslo øke testkapasiteten kraftig – nå skal du kunne bestille test via nettet

Varsler nye regler raskt

Mens det for offentlige arrangementer gjelder harde påbud og forbud, er helsemyndighetenes anbefalinger og råd til privatpersoner nettopp det. Det er ikke ulovlig å samle flere enn 20 personer privat, bare uønsket.

Også byrådslederen har understreket risikoen, gang på gang.

– Dere kommer med sterke anmodninger. Men har dere vurdert et lokalt forbud mot større private arrangementer?

– Det er blant tingene vi nå vil se på nå som alle er tilbake fra ferie. Vi kommer til å se på ytterligere tiltak på dette når det gjelder antall i ansamlinger, svarer Johansen.

– Kan du si mer om hva vi vurderer?

– Neste uke eller kanskje på fredag kan vi si noe mer, vi vurderer det nå.

Les også

«Kjære anonyme festdeltager. Hvem har skylden for sprengt testkapasitet», spør Joacim Lund

– Ingen grunn til å senke skuldrene

Helsebyråd Robert Steen (Ap) har flere ganger sammenlignet kampen mot korona med krigføring og understreket behovet for at de som står i førstelinje, får hvile ut. Det har også vært forklaringen hans på hvorfor det tok tid å få i gang maskineriet etter smitteutbruddet forrige uke.

– Vestre Aker bydel har fortalt om svært stort arbeidspress med smittesporing. Har det vært en feil å legge så mye ansvar nedover på de 15 bydelene?

– Bydelene har mye lokal kompetanse. Dette fungerte veldig godt før ferien, svarer byrådsleder Johansen.

– Hvilke lærdommer har dere ellers trukket av episoden?

– Det er i alle fall ingen grunn til å senke skuldrene for noen. Men vi er mennesker, og psykologisk var vi inne en haug av andre problemstillinger om å åpne opp mer da dette kom. Men som vi har sagt: Denne krisen er ikke over før den er over.

Les mer om

  1. Koronaviruset