Oslo

Fabian Stang vraker forslag fra egne partifeller

Ordfører Fabian Stang lover at Oslo Høyre sier nei til miljøby i Sørkedalen.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) snur, men gruppeleder Øystein Sundelin (H) holder fast ved det omstridte forslaget.

  • Hanne Mellingsæter
    Journalist

Mens flertallet i programkomiteen i Oslo Høyre vil at Sørkedalen skal utvikles for å sikre en levende bygd, ønsker mindretallet å utrede en miljøby i Marka.

Saken skal opp på årsmøtet 23.–24. januar, men allerede nå legger ordfører Fabian Stang (H) miljøbyen død.

Lover at det ikke blir noe av

— Jeg er tilhenger av at vi bygger ut noen flere hustun for å gi godt grunnlag for skole og idrettslag, men noen bymessig utvikling i Sørkedalen kan jeg love at det ikke blir noe av, sier Stang.

- Hvordan kan du si det?

— Fordi jeg kjenner Sørkedalen, markaloven og Oslo Høyre.

En enkel jobb å stoppe forslaget

Stang sier han er helt sikker på at han vet hvor årsmøtet lander og forstår ikke helt tanken bak en miljøby i Marka.

SIER NEI. Ordfører Fabian Stang lover at det ikke blir noen miljøby i Sørkedalen.

— Forslaget er vel et uttrykk for den jobben vi har for å skaffe nok boliger i Oslo, hvor hver stein skal snus. Det skjønner jeg veldig godt, men innenfor markagrensen er det ikke aktuelt for min del, og jeg tror ikke det blir noen stor jobb å stoppe dette, sier Oslos ordfører.

Han legger til:

— Det er alltid spennende med friske forslag, men dette blir det ikke noe av.

Friluftsrådet: Historieløst av Høyre

Oslo og omland friluftsråd er overrasket over at det i det hele tatt er aktuelt for Oslo Høyre å bygge i Sørkedalen.

— Markagrensen er kjempet frem gjennom mange år og den skal bestå. Er det ett parti dette er en dårlig sak for, så er det Høyre. Jeg stusset veldig da jeg leste dette og synes det er historieløst, sier leder Tom Fremstad.

Han påpeker at byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) har fremhevet at markagrensen er en klar og tydelig byggegrense.

— Høyre er det største byrådspartiet og et forutsigbart parti jeg har stor tillit til. Jeg blir litt overrasket over at man vurderer å starte en slik mulighetsstudie når det tross alt ikke er vedtatt en kommunedelplan ennå.

- Er det realistisk å se for seg at Sørkedalen ligger der akkurat som i dag om 20 år?

— Ja, vi mener det. Markagrensen er ingen tilfeldig strek og vi mener det er enda viktigere nå når man skal fortette at man ikke rører Marka inkludert de flotte friområdene som Maridalen og Sørkedalen.

«Dette kan de ta med knusende ro»

Stang kommenterer friluftsrådets utsagn om historieløshet slik:

— Den som ikke vet at det innimellom kommer friske forslag i utkastet til partiprogram kjenner ikke historien. Det er det endelige resultatet som teller, så dette kan de ta med knusende ro.

Ordføreren har ingen tro på at å utfordre markagrensen er noen god valgkampsak for noen.

— Jeg pleier å si at den som ønsker å oppheve markagrensen bør foreslå det i sin siste periode, for det blir det uansett. Enkelte mindre justeringer av grensen er et annet spørsmål.

«Det er jo et industriområde»

På motsatt side av Bogstadvannet planlegges Fossumbyen i Bærum kommune. Stang vil ikke sammenligne området med Oslos dalføre.

— Nei, det er jo et industriområde. Det er bra at vi får noen sånne utbygginger, vi kan ikke legge skjul på at Bærum er til stor hjelp når det gjelder å skaffe boliger for dem som jobber i Oslo, men i Sørkedalen er dette helt uaktuelt.

- Hadde du gått inn for dette hvis du var ordfører i Bærum?

— Jeg tror jeg må svare at vi har kommet såpass kort når det gjelder kommunesammenslåing at jeg foreløpig ikke skal blande meg inn i hva Bærum mener, svarer Stang.

Derfor snur byrådslederen

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) er blant de seks som tok dissens og stemte for å utrede miljøby. Han varsler imidlertid at han kommer til å snu og stemme med flertallet når årsmøtet behandler saken om et par uker.

- Jeg ser at det kan stilles spørsmål om hvorvidt markagrensen skal bestå eller ikke. Det kan det ikke være noen tvil om at den skal, og da er nok flertallsinnstillingen mer dekkende for hva Oslo Høyre skal og bør mene, sier Røsland.

SNUR. Byrådsleder Stian Berger Røsland kommer til å stemme med flertallet likevel.

Han svarer slik på hvorfor han da tok dissens og stemte for formuleringen om miljøby:

— Jeg så nok ikke godt nok på hvordan det kunne oppfattes og at det kan leses som en større utbygging enn det som er ønskelig.

«Det er et friskt innspill av ham»

Programkomiteens leder, og leder av Høyres bystyregruppe, Øystein Sundelin, står imidlertid fast på at en miljøby bør utredes.

- Hva tenker du om at Fabian Stang går ut og avfeier ideen allerede nå?

— At han med det sier hva han skal stemme og at det er et friskt innspill av ham. Alt tyder på at dette blir en frisk og god debatt på årsmøtet, sier Sundelin.

- Er det klokt å gå til valg på å bryte markagrensen?

— Jeg tror det er klokt for byen å finne ut hvordan vi skal ta imot veksten de neste tyve-tredve-førti årene. Det er hva som er smart og det beste for byen vi diskuterer når vi lager programmet. Vi tenker først politikk, så hvordan vi skal vinne valg, ikke hvordan vi skal vinne valg, så politikk. Da er man populist.

Dette dreier seg om Sørkedalen. Punktum.

Sundelin ser utfordringene med markagrensen og de andre motforestillingene, men mener likevel at dette er riktig fremtidsvisjon.

SIER JA. Gruppeleder Øystein Sundelin vil fortsatt utrede en miljøby i Marka.

— Oslo skal vokse og vi skal ta imot de nye menneskene som ønsker å komme hit til en fornuftig boligpris. Da er vi nødt til å bygge mer, og når vi da skal starte på et helt nytt område som Sørkedalen så har vi alle muligheter til å tenke så fremtidsrettet som mulig, sier Sundelin.

Han legger til:

— Det betyr på ingen måte en opphevelse av markagrensen. Dette dreier seg om Sørkedalen. Punktum.

Les også

  1. Bærum vil bygge tett på sin side av Bogstadvannet

  2. Høyre-topper vil utrede «miljøby» i Sørkedalen

  3. Hagen åpen for bygging i Sørkedalen

  4. «De trodde de kunne torpedere markagrensen i all stillhet på vår side av byen»

Les mer om

  1. Marka