Oslo

Hørt om Tricking? Nå er den nye sporten kommet til Oslo

Halsbrekkende? Helst ikke, men det skal være både høyt, raskt og eksplosivt. Tricking er kommet til Oslo.

Oslo Tricking Club trener ute i Frognerparken eller inne i Njårdhallen eller hos Gym Ila. Underlaget skal helst være litt mykt, i tilfelle triks à la dette fra Kim Svensson skule gå galt. Foto: Charlotte M. S. Karlsen

  • Charlotte M. S. Karlsen

De gjemmer seg bort i et hjørne av Frognerparken, men det er likevel vanskelig ikke å legge merke til dem der de nærmest henger opp ned i lufta, karatesparker underveis i en salto – før de lander på beina som om ingenting er hendt.

– Tricking er en miks av kampsport, breakdance og turn, forteller Erik Cederberg.

Fra 9 år

Akrobatene kaller sporten sin for tricking, og den er visstnok riktig stor i både Sverige, Finland og selvfølgelig USA. Oslo Tricking Club (OTC) har på det meste talt 45 stk. på trening inne i Njårdhallen – i aldersspennet 9–39.

OTC har to grupper for nybegynnere og én for viderekomne, og de lar folk komme og prøve gratis.

– Mange har bakgrunn fra dans eller turn, men det er absolutt ikke et kriterium, mener 13-åringene Peter Lochert og Mathias Apelland Svendsen.

De har "tricket" i omtrent et halvår og har ingen problemer med å kaste seg rundt i luften – og lande mer eller mindre stødig etter forsøk på nye, halsbrekkende stunt.

– Jeg elsker å prøve nye ting, forteller Elias Oulie Huse (15).

Carl Amadou Secka og Kim Svensson (til høyre) vet å sparke fra og lande på beina. Tricking er en sport som krever spenst, styrke og enorm kroppskontroll. Foto: Charlotte M. S. Karlsen

Konkurranseidrett

Sporten – som faktisk er blitt en konkurranseidrett – startet som et Internettfenomen tidlig på 2000-tallet.

– Man setter sammen mange små elementer til en slags rutine. Det er bare kreativiteten som kan stoppe en, mener Cederberg.

Sverige hadde sitt første nasjonale mesterskap (SM) i fjor, og i Norge er det Bergen som slår seg opp med det største tricking-samfunnet. Det ble det første NM arrangert i 2015. Det finnes dessuten flere grupperinger rundt om i landet, blant annet på Hamar.

– Miljøet vokser stadig, og vi ønsker å spre tricking blant flere, sier OTC-trener Kim Svensson.

Eric Cederholm og Kim Svensson er trenere i Oslo Tricking Club. Foto: Charlotte M. S. Karlsen

Treningscamp

Cederberg, Svensson og de andre i Oslo Tricking Club har nemlig ambisjoner. For noen år siden hadde de oppvisning på Sveriges største urban music-festival, Peace & Love i Borlänge, og de deltar i SM i år som tidligere år.

Nå vil de skape noe i den norske hovedstaden:

– Treningscamper er veldig populært, så vi vil prøve å arrangere en selv om ikke lenge. Da kan det komme trickere fra hele verden, forteller Cederberg,

Carl Amadou Secka og Kim Svensson (til høyre) vet hvordan de skal lande på beina. Foto: Charlotte M. S. Karlsen

Les mer om

  1. Kampsport
  2. Oslo
  3. Bergen
  4. USA
  5. Sverige
  6. Dans