Oslo

Leverer sprit rett på døren til ungdommer

Politiet advarer mot trend i hovedstaden: – Ungdom vet jo ikke hva spriten inneholder, sier politioverbetjent Jarle Kolstad. Da Osloby avtalte kjøp av to liter vodka på telefon, fikk vi beskjed om at vi kunne få varene om ti minutter.

  • Olav Eggesvik
    Journalist

Har du noen erfaringer med denne type salg av alkohol? Kontakt våre journalister eller bruk vår anonyme varslingsportal.

Fenomenet blir kalt «sprit-taxier», der smuglersprit blir levert på døren til «kundene». En gruppe som ifølge politiet bruker tilbudet, er ungdommer i Oslo, blant annet på hjemme alene-fester.

Etter å ha fått tipset om denne virksomheten, tok det Aftenposten under en halv time å finne tre numre til mulige selgere. Telefonnumrene skal sirkulere i ungdomsmiljøer i Oslo, og noen skal også ha blitt delt via Facebook.

På det første nummeret vi ringer, svarer en mann «Taxi». Han spør hva vi vil ha etter at vi forteller at vi har fått telefonnummeret av en venn.

— Hva har du?

— Vodka og øl. Send meg en SMS med adressen, svarer han på gebrokkent engelsk.

260 kroner pr. liter

En grå Volkswagen kjører litt senere inn på parkeringsplassen på Tøyen der vi har avtalt å møtes. Inne i bilen sitter det to menn i 30-årene. Prisen for én liter vodka er 260 kroner.

Les også:

Les også

Russ kjøper alkohol av smuglere

De kikker seg litt rundt, og ber Aftenpostens reporter om å sette seg inn. De vil ikke gjennomføre handelen åpenlyst på parkeringsplassen.

Da Aftenpostens reporter ikke setter seg inn, og ber om å få se varene først, virker det som mennene lukter lunten. Sjåføren setter bilen i revers, rygger noen meter, og kjører av gårde.

Aftenposten ringer dagen etter samme nummeret. Mannen som svarer, benekter at han selger alkohol, at han møtte oss på parkeringsplassen og hevder at det er telefonen til en venn. På spørsmål om hvorfor han tar telefonen for en venn, legger han på røret.

Går på ryktebørsen

Politioverbetjent Jarle Kolstad ved Stovner politistasjon bekrefter den nye salgskanalen for alkohol til ungdom.

— Vi hører om dette fra tid til annen. Dette går på ryktebørsen og aktiviteten går i bølgedaler. Det dreier seg om utenlandske statsborgere som har med seg smuglersprit til Norge. Det kan dreie seg om en kasse med vodka, ungdommene ringer og de får levert spriten på døren, kanskje klokken ett om natten når nachspielet starter, sier Kolstad.

Det er et problem for politiet at spritleveransen skjer raskt. Og hvis politiet får tips, har handelen allerede skjedd. Spritselgerne bytter kontantkort hyppig, slik at de er vanskelige eller umulige å etterspore.

— Dette spritsalget er ille på alle måter. Det er farlig å kjøpe ukjent sprit. Selv om spriten er på en plombert flaske, er det ingen garanti for at det er ekte varer, sier Kolstad, som sier det er vanskelig å si noe om omfanget av dette.

— Vi har foreløpig for lite kunnskap til å kunne si noe om hvor utbredt denne virksomheten er. Men jo raskere vi får informasjon fra ungdom som vet noe, jo større er sjansen til å få tatt dem som driver med denne virksomheten, sier han.

Mister kontrollen

Også lederen for politiets forebyggende tjeneste ved Manglerud politistasjon, er kjent med at ungdom kan få ulovlige varer levert på døren.

- De vet aldri hva slags kvalitet denne spriten har, eller hva den inneholder. Det er jo også risiko for at ungdom som ikke er vant til sterke drikkevarer, debuterer med sprit, slik at de mister kontrollen, sier politioverbetjent Dag Harald Drevsjø.

Les også:

Les også

Fem biler fullastet med vin og øl stanset av politiet

Ap-politiker Jan Bøhler er blitt kontaktet av bekymrede ungdommer og deres foreldre den siste tiden. Han forteller at ungdom han har snakket med, kvier seg for å stå frem fordi de selv har gjort noe ulovlig ved å kjøpe sprit.

— Selgerne tar jo ikke hensyn hverken til alder eller åpningstider. Ungdom kan jo lett bli overstadig beruset, de kan bli alkoholforgiftet og det kan oppstå farlige situasjoner, sier Bøhler.

Informasjonen har han fått av helt vanlige ungdommer, som ikke tilhører noe belastet miljø.

— Spriten er smuglet inn fra Øst-Europa, og det er utlendinger som selger, selv om de kommer i biler med norske kjennetegn. Og telefonnummeret som oppgis på internett skiftes ut stadig vekk, sier Bøhler.