Oslo

Trenger jeg pulsklokke som mosjonist?

Pulsklokka kan være et verktøy som motiverer og hjelper deg til å gjennomføre treningen, men du kan fint trene uten.

Ingrid Kristiansen skriver at det er viktig at pulsklokken ikke er så komplisert at den står i veien for treningen.
  • Aftenposten Redaksjon

Før du går til anskaffelse av pulsklokke, bør du definere hva du skal bruke klokka til. Hvor mange funksjoner og hvor mye du skal kunne lese ut av klokka. Husk jo flere data, jo mer må du sette deg inn i.

Jeg kjenner personlig mange som har kjøpt seg for avanserte pulsklokker som de aldri har forstått, gjerne med tykke vanskelige bruksanvisninger som en aldri kommer igjennom.

Det er synd dersom det er årsaken til at du ikke kommer i gang med treningen din.

Les mer på www.ingridkristiansen.com

Det viktigste med en pulsklokke er å regulere treningens intensitet. Da jeg selv trente som hardest som toppidrettsutøver, brukte jeg pulsklokka mest for å styre de lange, rolige turene. Det er veldig lett å løpe for hardt, da var pulsklokka et fint verktøy. Jeg brukte også pulsklokka flittig i perioder da jeg var noe «kjørt» og trengte å styre treningsintensiteten.

Hvordan kan du bruke pulsklokka

Når du har fått erfaring med hvordan kroppen din reagerer på ulik intensitet, vil pulsklokken kunne brukes som et verktøy til å få kontroll på treningen. Du vil lettere kunne planlegge treningsøkten, ved at du vet hvor lenge du orker å holde på i en viss intensitet.

Les også

«For å nå toppen må du takle å treffe bunnen»

Om du trener 3 ganger i uken, er det ikke så kritisk hvordan man trener. Overbelastning er ikke noe stort problem siden man har god tid til restitusjon mellom treningsøktene. Vel å merke dersom du ikke alltid trener med høy intensitet. Pulsklokken kan da være en god veileder i treningen, for å holde intensiteten innenfor gitte rammer. Det gjelder å ta i nok slik at treningen blir effektiv, men ikke mer enn at man klarer å gjennomføre økten med stil, og ikke akkumulerer for mye melkesyre slik at du vil bruke mye tid på å restituere deg.

Pulsklokke kan også brukes til å teste formen man er i, har du en fast runde på ca. 3 km og løper denne med noen ukers mellomrom, kan du følge med på om formen blir bedre, ved å følge med på pulsen under treninga og ikke minst slutttiden på testløypa din.

Finn din makspuls

For at du skal ha glede av pulsklokken din, bør du vite hva din egen makspuls er, og hvordan du ut fra denne kan beregne hvor pulsen din skal ligge på de forskjellige treningsformene.

Makspuls angir hvor mange slag i minuttet hjertet maksimalt kan slå, altså når anstrenger man seg maksimalt.

Tommelfingerregelen sier at makspulsen er 220 slag minus alder, men dette varierer fra person til person. Det er derfor lurt å ta en test for å finne sin egen makspuls.

Les også

«Spar oss for timer med rulleski»

Makspulsen varierer noe med hva slags type trening man velger, men her bruker vi løping som eksempel, da den testen er enkel å gjennomføre. For å få en best mulig måling bør du bruke pulsklokke til å måle makspulsen din.1. Varm opp i 15-20 minutter. Ves rolig tempo da blir testen riktigst.

  1. Finn en slak motbakke hvor du kan løpe kontinuerlig oppover i minst 3 minutter. Du skal løpe bakken 2 ganger 3 minutter, hvor de første 3 minuttene skal ha greit tempo, men du skal ikke være utmattet på slutten. Løp i samme tempo nedover igjen uten å stoppe underveis. Når du kommer ned bakken, starter du igjen å løpe oppover i et raskere tempo. Målet er at du tar deg helt ut de siste 3 minutter; da vil du kunne måle din makspuls.

Lykke til!

www.ingridkristiansen.com