Akkurat nå har 2000 barneskoleelever i Oslo lus

For 40 år siden var hodelusen så godt som utryddet. I dag har den en sentral plass i Oslos skoleklasser.

Lusa-Klssebilde.jpg

"Det er oppdaget lus på 4. trinn. Sjekk ditt barn! God helg!".

Meldingen tikker inn på telefonen en fredag, og man kjenner umiddelbart at det klør litt i hodet. I høst har foreldre over hele byen fått lignende meldinger fra sine barns skoler.

Lus foretrekker ikke fattige

Marthe Stene har en sønn i andre klasse på Kringsjå skole. Hun har fått fire lusevarsler fra skolen bare i høst. Den siste kom mandag for noen uker siden. Her blir foreldrene oppfordret til å gjøre det de kan for å forhindre spredning.

Stene har ikke funnet noe hos sønnen Theodor. Hun merker at det hviskes rundt lekeplassen når det er lus i barneflokken.

— Vi må bli kvitt holdninger om at det er skummelt eller flaut med lus. Slike ting skjer jo ikke fordi barn ikke vasker seg, snarere tvert imot, sier Stene.

Les også

Nå er jeg lusa lei!

De siste tiårene har det nemlig skjedd ting i norske barns hodebunn.— Det er mer lus nå en før, bekrefter Preben Ottesen, avdelingsdirektør i skadedyravdelingen ved Folkehelseinstituttet. Han mener lusen for alvor gjorde comeback en gang midt på 1980-tallet.

I dag har 60 prosent av alle 11 år gamle Oslo-jenter hatt lus en eller flere ganger. For gutter er tallet 50 prosent.

For fire år siden reiste forskere fra Folkehelseinstituttet rundt og finkjemmet hodebunnen til 3600 Oslo-barn. Dette er verdens først ikke-anonyme luseundersøkelse. Dermed kan forskerne koble forekomst av lus opp mot foreldrenes utdannelse, familiens inntekt, bosted og andre faktorer for å lære mer om lusens gjøren og laden.

Den første forskningsartikkelen publiseres først i årsskiftet, men Ottesen, som er medforfatter, kan lette litt på sløret allerede nå.

Det er få forskjeller når det gjelder sosioøkonomisk bakgrunn. Lusen bryr seg altså ikke om hvor du kommer fra eller hvor mye foreldrene dine tjener.Det er heller ikke belegg for å si at innvandrer eller andre grupper har mer lus enn andre, forteller Ottesen.

Mest lus i 3. klasse.

Folkehelsen har allerede publisert to forskningsartikler om lus hos norske skolebarn. I 2008 gjennomførte de en undersøkelse blant 6203 husstander med skolebarn i Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø.

I Bergen og Oslo var det mer hodelus enn i Tromsø og Bodø. En teori er at det er større sjanse for å få hodelus i store byer, fordi folk bor tettere og at barneskolene er større i disse byene.

Les også

Vil avlive myter om lus

Ifølge undersøkelsen har to til fire prosent av alle barneskoleelever i Oslo lus til enhver tid.Med 55.000 grunnskoleelever vil det si at mellom 1100 og 2200 grunnskoleelever i Oslo har lus akkurat nå.Det er vanligere med lus om høsten enn ellers i året, og forekomsten er størst hos 3.-klassinger.

Jenter får oftere lus enn gutter. Årsaken er muligens at jenter har nærmere og lengre hode-mot-hode kontakt enn gutter.

Tabu

Det er tydelig fortsatt mye skam knyttet til det å ha lus.

Ottesen understreker at hodelus ikke har noe med hygiene å gjøre.

— Oslo-barna vi sjekket hadde så silkemykt og rent hår at det var en fryd. Men lus var det der like fullt.

Ottesen tror det henger igjen gamle holdninger om lus.

— Det kommer nok av kroppslusen, som folk hadde i gamle dager. Den er mer hygienerelatert. De legger egg i klærne. Men skal du få det, må man gå i de samme klærne dag ut og dag inn.

Selv om du synes lus er flaut, er det viktig å gi beskjed til nære omgangsvenner av barnet. Det er viktigere enn at hele skolen eller barnehagen varsles, mener Ottesen.

Hvis mange holder lusefunn hemmelig, risikerer man stadig gjensmitte i klassen og i vennegjengen.