Oslo

40 personer i slagsmål på Aker brygge. Politiet: – En normal 17. mai.

Politiet er fornøyd med nasjonaldagen i hovedstaden. Det var ikke flere uønskede hendelser enn vanlig - men det som skjedde, hadde ofte med høyt alkoholinntak å gjøre.

Oslo-politiet var i beredskap 17. mai. Flere steder i sentrum ble Ruters busser brukt for fysisk sperre av gater.
 • Christian Sørgjerd
  Journalist

– Nasjonaldagen var som en normal 17. mai pleier å være, med alle ingredienser, sier stabssjef Martin Strand i Oslo politidistrikt.

For politiet var det de vanlige utfordringene, med mange mennesker i sentrum og varmt vær.

– Og så blir det litt ekstra siden det blir inntatt endel fluidum, og da kommer noen hendelser alle skjønner at vil komme, sier stabssjef Strand.

Han er generelt fornøyd med dagen. At det var en normalt fin maidag med sol, ikke varmerekord som dagene i forveien, hjalp også på.

– Barnas og familiens dag

Leder i 17. mai-komiteen i Oslo i 2018, KrF-politikeren Erik Lunde, er glad for at politiet sier at det meste gikk fint. Han advarer samtidig:

– Vi må passe på at 17. mai fortsatt blir en barnas dag og en familiens dag. Vi må ha en god balanse i feiringen, sier han.

Derfor mener han at det ikke er en god idé å utvide skjenketiden på nasjonaldagen. I dag er det først tillatt å servere alkohol etter kl. 12 på restauranter og utesteder, men Høyre foreslår å endre dette til kl. 08 når bystyret før sommeren skal revidere skjenkereglementet i hovedstaden.

– Jeg tenker at det ikke er særlig klokt.

– Nasjonaldagen var som en normal 17. mai pleier å være, med alle ingredienser, sier stabssjef Martin Strand i Oslo politidistrikt.
Les også

LES OGSÅ: Dette bordet kostet 30.000 kroner å reservere på 17. mai

Masseslagsmål på Aker brygge

Den største negative enkelthendelsen skjedde på Aker brygge i 19.30-tiden. Der ble den vakre 17. mai-dagen dramatisk for gjester og ansatte på restauranten TGI Friday’s da to store grupper gjester barket sammen. Totalt var rundt 40 personer involvert, ifølge politiet. De fleste av dem var menn, og den yngste var rundt 20 år.

En rekke personer ble bortvist fra stedet, mens to menn i 40-årsalderen ble pågrepet, mistenkt for å ha begått straffbar handling. En mann i 30-årene ble også pågrepet, han skal ha forhindret politiets arbeid.

Oslo-politiet opplyste til Aftenposten samme kveld at de to gruppene som barket sammen, begge tilhørte romfolket og primært var norske statsborgere.

– Det er veldig uheldig at slikt skal skje på Aker brygge mens svært mange familier og andre er ute og koser seg, sier Martin Strand i politiet.

Les også

LES OGSÅ: 17 ting du kanskje ikke visste om 17. mai

Beslaglagte ballonger og russebråk

Totalt fikk politiet inn mellom 10 og 20 meldinger om bråk i løpet av dagen, men langt fra alle episoder var alvorlige.

Den første kom allerede 07.05. Rundt 200 russ og ti russebusser var samlet på Ekeberg, ifølge TV 2, og politiet fikk melding om en mindre slåsskamp. En av ungdommene var bevisstløs som følge av vold og ble fraktet til legevakten, mens en annen ble pågrepet for voldsbruk.

Noen timer senere ble det avfyrt skudd med softgun inne i en T-banevogn, skriver NTB, og i 13-tiden måtte politiet rykke ut til Sandvika i Bærum, hvor 12 berusede ungdommer løp i togsporene og forsinket togtrafikken.

Salg av heliumballong i Spikersuppa 17. mai.

I år var det også forbudt å selge heliumballonger på 17. mai både i Oslo og i Bærum. Politiet måtte likevel rykke ut til 5–6 selgere og gjøre beslag i løpet av dagen, skriver VG.

Nasjonaldagen ble avsluttet på sedvanlig vis: «Vi har mottatt mange meldinger om støyende fester og festdeltagere i hele distriktet. Vi har ikke hatt kapasitet til å følge opp alle meldingene», skrev Oslo-politiet på Twitter i 22-tiden.

Stabssjef Martin Strand er forsiktig med å direkte sammenligne situasjonen på nasjonaldagen før og nå, men oppsummerer i stedet dagen slik:

– Vi merker at mange av hendelsene vi må håndtere i løpet av 17. mai, er relatert til at folk har drukket alkohol, sier han.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Væromslag skaper trøbbel i Oslo: Branner, vann i veien og trær som velter

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5