Oslo

Mann frikjent for uaktsomt drap etter dødsulykke i Oslo

Oslo tingrett har frikjent en 20 år gammel mann for uaktsomt drap etter at en syklist ble påkjørt av en brøytetraktor på Sandaker i Oslo.

Dødsulykken i februar i fjor skjedde ved krysset Sandakerveien/Hans Nielsens Hauges gate, like over Sandaker Senter.
  • Hilde Bjørhovde
    Journalist

Mannen dømmes imidlertid til 30 dager betinget fengsel for brudd på veitrafikkloven.

Ulykken skjedde i februar i fjor i krysset Sandakerveien-Hans Nielsen Hauges gate på Sandaker.

Den 20 år gamle mannen var på jobb for Bymiljøetaten i Oslo og drev med snøbrøyting da ulykken skjedde.

  • Les også: Tiltalt for uaktsomt drap

Lettet over frikjennelsen

– Min klient er veldig lettet over resultatet, og at han ble frikjent for uaktsomt drap. Det har vært en stor belastning for ham, sier mannens forsvarer, advokat Magnus Brekke Svanberg.

– Det har vært en ulykke med et forferdelig utfall og en tragisk sak for begge parter. Jeg har vært opptatt av å få frem faktorene som har spilt inn. Retten har tatt hensyn til det kompliserte trafikkbildet og sett an hvor mye som kan forventes av en sjåfør. Ingen har kritisert kjøringen hans. Nå håper min klient å kunne legge dette bak seg og gå videre i livet, sier Brekke Svanberg.

Familien til den drepte syklisten er ikke fornøyde med dommen.

– De etterlatte er uenige med Tingretten når den legger til grunn at traktorføreren ikke var grovt uaktsom, sier bistandsadvokat Mats Stenmark i Fend advokatfirma til Aftenposten.

Snøfreseren foran på traktoren utgjør en blindsone.

Ifølge tingrettsdommen fremkommer det at granskningsrapporten fra Statens vegvesen konkluderte med at ulykken
skyldtes at «snøfreseren foran på traktoren utgjør en stor blindsone, og at tiltalte derfor ikke har sett syklisten.»

Kjørte i «sneglefart», så ikke mørkkledd syklist

På ulykkestidspunktet stod den forulykkede stille i Sandakerveien like foran fotgjengerfeltet og trafikklyset, med sykkelen mellom bena, i høyre hjulspor.

I granskningsrapporten heter det at «syklisten var mørkkledd og sannsynligvis lite synlig til tross for rødt blinkende lys bak på sykkelen og ryggsekken».

Retten viser også til at det ulykkeskvelden var et spesielt komplisert trafikkbilde i det aktuelle krysset på grunn av høye brøytekanter og mange snøryddemaskiner med blinkende lys. Vitner har betegnet situasjonen som «kaotisk» og «et lysshow».

Kreves ikke følgebil

Det fremkommer også i tingrettsdommen at brøytesjåføren ikke har håndtert utkasterrørets blindsone på en kritikkverdig måte. Vitnene fra Statens vegvesen og politiet har forklart at denne type snøfreser med denne type utkasterrør er benyttet over hele landet. Blindsonen fra utkasterrøret er kjent og akseptert. Det kreves ikke følgebil eller avsperring av rydde-område i tilsvarende situasjoner.

Ifølge tingrettsdommen kjørte sjåføren i «sneglefart» mot krysset.

«Etter bevisførselen kan retten vanskelig legge annet til grunn enn at tiltalte utviste den særlige oppmerksomhet som situasjonen krevet.»

Grunnen til at mannen likevel ble dømt til 30 dagers betinget fengsel for brudd på veitrafikkloven § 31 jf. § 3, er at aktsomhetsnormen her tilsier at man må forsikre seg om at det er klar bane når man kjører inn i et fotgjengerfelt. Det gjorde den unge sjåføren ikke.

Forsvareren sier det ikke er aktuelt å anke dommen. Motparten har ikke bestemt seg ennå.

– Påtalemyndigheten vil gå gjennom dommen før vi bestemmer oss for om vi vil anke, sier aktor Eric Lindset til NRK.

Les mer om

  1. Sykkel
  2. Oslo tingrett
  3. Trafikkulykker
  4. Oslo
  5. Sykling