Byrådslederen krever tiltak etter knivvold i Oslo

– Sånn skal vi ikke ha det, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om kniv-volden i Oslo. Han krever fire tiltak fra justisministeren, deriblant hardere straff.

 Politiet undersøker stedet der en mann i 40-årene ble slått og truet med kniv ved Stovner senter i Oslo 10. februar.

– Nå ser vi at noen få ungdommer skremmer vettet av folk i nærmiljøet. Da er det viktig at politiet gjør alt de kan for å ta dem. Regjeringen må sørge for at politiet er i stand til det, sier Johansen til NTB.

De siste ukene har flere alvorlige knivepisoder i Oslo fått mye oppmerksomhet, og de har også gjort inntrykk på byrådslederen.

– Det er veldig tøft når man hører at folk blir redde. Sånn skal vi ikke ha det. Det hører ingensteds hjemme at 13-14-åringer tar med kniv når de går ut døren. De gjør ikke det fordi de er i speideren og skal grille pølser og spikke i skauen. Men fordi det er en kniv de er villig til å true andre med, sier Johansen.

Flere grep

Han foreslår fire tiltak for å bøte på utviklingen. Og han mener justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) bør gå i gang umiddelbart:

1. Forby macheter. Innfør forbud mot å innføre og kjøpe dem.

2. Øke straffen for organisert kriminalitet.

3. Gå etter pengene i de kriminelle miljøene, ved å utvide straffelovens mulighet for inndraging av økonomisk utbytte.

4. Øke antallet ungdomsplasser i kriminalomsorgen.

– Gjengene må knuses

Politiet har uttalt at knivepisodene ofte ikke er knyttet til gjengmiljøer, men snarere konflikter innad i ungdomsgrupperinger. Johansen tror likevel at situasjonen krever at det settes inn større ressurser for å «knuse gjengene».

Les også

Knivbruken øker blant ungdommer. Politiet i Oslo ber foreldre om hjelp.

– Mange av disse ungdommene kan ha en dragning mot de kriminelle miljøene og være lette ofre for rekruttering. Det gir status, fart og spenning, i motsetning til det å sitte på skolebenken, sier byrådslederen.

Justisminister Tor Mikkel Wara t.v. og byrådsleder Raymond Johansen under en panelsamtale i august i fjor.

Han frykter at gjengene skal vokse seg enda mektigere, og tror en av løsningene er å stanse pengestrømmen og gå etter hvitvasking og dyre gjenstander.

– Hvis kriminaliteten lønner seg, er det nesten umulig å stoppe utviklingen av kriminelle gjenger og organisert kriminalitet. Vi vet at raske penger, dyre klokker og fine biler er noe av det som frister rekruttering av «løpegutter», sier Johansen, som viser til anslag som tyder på at inndragningstallene til Økokrim er for lave.

– Mer politi

Selv har Ap-politikeren bodd i Groruddalen hele sitt liv og sett utviklingen i området på nært hold.

– I periodene da A- og B-gjengen var på sitt verste, preget det nabolaget. De var synlig til stede. Med gjengprosjektet greide politiet å knuse deler av gjengene og elementer som førte til rekruttering. Nå ser vi igjen tegn på at rekrutteringen øker, ikke bare til Young Bloods, men også til andre gjenger.

Derfor mener Johansen at det trengs mer politi.

– Tor Mikkel Wara er mindre passiv enn andre justisministere fra Frp. Men det trengs mer ressurser over hele byen. Dersom ett område har et ekstraordinært behov, må man ikke flytte ressurser fra andre deler. Da politiet begynte å satse spesielt i Søndre Nordstrand, så vi at kriminaliteten økte i sentrum.

 Bevæpnet politi søkte 12. februar etter to maskerte menn som ranet en 16 år gammel gutt med en kniv i Sandvika i Akershus.

– Jobber knallhardt

Justispolitisk talsmann Peter Frølich i Høyre påpeker overfor Johansen at regjeringen allerede jobber knallhardt for å bekjempe det voksende kriminalitetsproblemet i Oslo.

Ifølge Frølich går regjeringens tiltaksliste går mye lenger og innehar enda strengere tiltak enn de Johansen foreslår.

 Peter Frølich i Høyre.

– Vi kommer til å utvide hjemmelen for å holde kriminelle under femten år bak stengte dører i barnevernet. I tillegg jobber vi med å utvide norske ungdomsfengsel som er tilpasset unge mellom 15 og 18 år. Vi kommer også til åpne for at politiet kan gi enda høyere bøter for bruk av kniv, sier Frølich til NTB.

Han mener samtidig Johansen har et betydelig ansvar for situasjonen i sin egen by, og etterlyser en liste over tiltak Oslo kommune skal jobbe etter for å få bukt med problemet.

– Det kan være greit å minne Johansen på at dette ikke kan løses alene av regjeringen eller politiet. Jeg lover at vi skal levere på vår front og håper Johansen gjøre det samme.

Vil ha statistikk

Raymond Johansen liker også dårlig at politiet sluttet å føre statistikk over antall knivstikkinger i 2015.

– Jeg mener at den rapporteringen bør gjeninnføres, sier han.

Det viktigste er uansett at Oslo er en trygg by å bo i, mener Johansen.

Les også

Mann slått og kuttet med kniv i Oslo – mye tatt opp på video

– Undersøkelsene viser at folk stort sett føler seg trygge. Det farligste er selvsagt å være kriminell selv. Men også utenforstående blir engstelige av å lese om dette. Vi skal ikke ha det sånn at folk sitter på T-banen og er engstelige for at andre passasjerer bærer kniv. Det finnes utsatte områder i denne byen, og det er ingen tvil om at Oslo står overfor spesielle utfordringer, sier Johansen.

Politimesteren ber om innvandringsstopp i Oslo

Det finnes midlertidig statistikk over trusler med kniv, og denne viser at antall anmeldelser av trusler med kniv i Oslo har økt med 34 prosent fra 2013 til i fjor. Politiet opplyser at mange av de som står bak ikke har ikke-etnisk norsk bakgrunn, og politimester Hans Sverre Sjøvold sa tidligere i februar at nye innvandrere bør bosettes i andre deler av Oslo. Han setter den økte knivvolden i sammenheng med integreringsutfordringer.

Politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt vil ha innvandringsstopp for å redusere knivvold i hovedstaden.

– Vi skal ikke undervurdere at mange av ungdommene opplever trangboddhet og språkproblemer. De kommer på skolen og snakker ikke godt norsk, de mangler mestringsarenaer. I tillegg er de ofte fattige. Man skal ikke se bort ifra at noen raner for å skaffe seg fine klær og mobiltelefon. Dette er klassiske problemer, og mange av disse utfordringene må løses av andre enn politiet, sa Sjøvold.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) har avvist at det er aktuelt med flyktningstopp i Oslo, og sier at hovedstaden må ta sin del av ansvaret.

– Oslo er en stor by som også har bydeler med lav innvandrerandel. Utfordringen er knyttet til noen bydeler, og derfor er det viktig at bosettingen spres, sier Sanner.