- Her har «kidsa» fått lage sitt eget bibliotek

Her er biblioteket der droner holder styr på bøkene, og barna selv får velge hvor de skal stå. Landets første bibliotek for ungdom åpner på Tøyen etter påske.

Reinert Mithassel inntar den kuleste leseplassen i biblioteket. I motorrommet er det god plass til flere.
De gamle gondolheisene fra Sveits blir små rom til å gjøre lekser eller gruppearbeider.Den tyske graffitikunstneren Herakut har dekorert veggene, mens produksjonselskapet Artisan Tech har stått for innredning sammen med den nederlandske interiørarkitekten Aat Vos.
Elgen er et kunstverk – og en bokhylle.
Under ventilasjonsrørene var det egentlig ikke brukbare arealer. Men rørene passer godt inn i et rom inspirert av ubåten Nautilus fra Jules Vernes "En verdensomseiling under havet". Et godt sted å slappe av med en bok.
Små detaljer over alt. Her titter vi ut koøyet på ubåten Nautilus.
Reinert Mithassel inntar den kuleste leseplassen i biblioteket. I motorrommet er det god plass til flere.
En stol trenger ikke å se ut som en stol.

Glem hyller og reoler eller sofagrupper med tidsskriftholder. På Tøyen har barn mellom 10 og 15 år selv vært med på å forme sitt bibliotek.

— Vi har hatt workshop med 30 unge som har fortalt hva de savner og ønsker, sier Reinert Mithassel, leder for Deichmanske bibliotek, Tøyen filial.

De ønsker seg, ifølge Mithassel, et sted å være, der de kan «chille» og henge - og få være i fred for foreldre og yngre søsken. Men de ønsker også å gjøre og lage ting sammen med andre.

  • Se flere bilder fra det nye biblioteket ved å trykke til høyre i bildekarusellen over.

- Ikke en ungdomsklubb

De gamle gondolheisene fra Sveits blir små rom til å gjøre lekser eller gruppearbeider.Den tyske graffitikunstneren Herakut har dekorert veggene, mens produksjonselskapet Artisan Tech har stått for innredning sammen med den nederlandske interiørarkitekten Aat Vos.

Den nye Deichman-filialen er voksenfri sone. Her må du være mellom 10 og 15 år for å slippe inn. Biblioteket er på mange måter en dristig nyskapning, og det første i landet som sikter seg inn mot en spesiell målgruppe.— Kunnskap og kulturformidling står i sentrum. Dette er ikke en ordinær ungdomsklubb, sier Mithassel. Her skal foregå både høytlesing og litteraturformidling.

— For lesing er nøkkelen til alt, og lesing gjør livet rikt.

Ø på snø vil få flere unge fra Østkanten ut i skibakken:

Les også

Slik gikk det da de sto på snowbard for første gang

Lånechip og fri bokflyt

Barna blir medlem og får et medlemskort for å låne bøker. Men man trenger ikke å registrere lånet som på et vanlig bibliotek:

Når barna tar med seg boken ut, ligger en kodebrikke i både lånekort og bok, og lånet registreres automatisk.

Ungene har også fått være med på å lage sitt eget klassifikasjonssystem. På hyllene står bøkene gruppert etter tema og egenskaper, som for eksempel «Skummelt» eller «Tynne bøker». En science fiction-roman kan gjerne stå sammen med en bok om raketter. Det synes barna er naturlig.

Starter lederkurt for unge på Tøyen:

Les også

- Det er dritkult å få lov til å være med fra starten

Bok-dronen flyr i skumringen

Elgen er et kunstverk – og en bokhylle.

En bok som plasseres på feil sted, kan bli borte i et vanlig bibliotek. Det vil aldri skje på Tøyen. Her har nemlig ingen bøker sin faste plass. Boken settes i hyllen som hver synes passer best.Bokhyllene henger fra skinner i taket, og vil ikke stå på samme sted neste dag. Lurer du på hvor en bok er – så har arkivsystemet full kontroll. Hver natt flyr en drone rundt i biblioteket og skanner bøkene. En brikke i permen forteller hvor hver bok befinner seg.

Biblioteket får et lite verksted der ungene kan mekke. Kanskje kan de lære å reparere mobiltelefoner. Det blir ingen matservering i biblioteket, men et lite kjøkken som kan brukes til å lære om mat. Her kan kunsten å bake boller utforskes.

Slik kan det bli på Tøyen:

Les også

Vil omskape Munchmuseet til en flerkulturell møteplass

Kultur og kunnskap er det viktigste

En stol trenger ikke å se ut som en stol.

Bibliotekfilialen har fem fast ansatte. De ble plukket ut blant 670 søkere fra ulike bransjer.— Vi ville ha folk med erfaring fra ulike kulturaktiviteter som drama og musikk. Men det aller viktigste er at de er trygge på å jobbe med barn, for de kommer til å vasse til knes i barn og ungdom hele dagen, sier Mithassel.

I tillegg skal biblioteket hente inn folk utenfra som kan lede ulike aktiviteter. Hva det blir, får de unge selv ønske seg. Men Mithassel er glad for at man har fått til et slikt prosjekt nettopp på Tøyen.

— Politikerne vil gi Tøyen noe tilbake når Munchmuseet flyttes. Alle har strukket seg for å få dette til, fra byråden til elektrikeren.

Redesign og graffiti

En lastebil midt på gulvet har stige opp til motorrommet som er innredet med sofa, mens på lasteplanet er kjøkken og tappekran med sprudlevann. Sitteinnretninger og hyller er konstruksjoner i en blanding av redesign og futurisme. Alt henger fast i taket og kan flyttes rundt på takskinner. Dermed kan hele gulvarealet ryddes så lokalet kan brukes til større forsamlinger.

Hele biblioteket bobler rett og slett over av kreativitet og fantasi, og resultatet kan alle de unge bare glede seg til når det åpner på torsdag over påske.

— Det er litt risiko å lage noe nytt og spennende. Vi vet at mange i bibliotekverden følger nøye med på det vi har gjort her, sier Mithassel.

Tøyen-filial for alle aldre åpner 18. april

Tøyen får i fremtiden to bibliotekfilialer. Det nye ungdomsbiblioteket ligger bare 70 meter fra den ordinære Deichmann-filialen på Tøyen torg. Den har vært stengt for oppussing. 18. april åpner det nye, oppgraderte biblioteket, med flere sitteplasser og god plass til flere arrangementer.

Her er det ingen aldersgrense, og både barn og voksne vil få mange nye tilbud.