Oslo

Her er juryens favoritter for det nye vikingtidsmuseet

Naust av Aart Architects er vinnerforslaget. Det skal også jobbes videre med to andre forslag.

Førsteplassen i arkitektkonkurransen for nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy går til AART architects fra Danmark for bidraget Naust
  • Nicoline Haugsvær
Andreplassen i arkitektkonkurransen for nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy går til JAJA Architects i samarbeid med Coast studio, for Vikingetiden på ny.
Favn av Arkitekturfabrikken kom på tredjeplass i juryens rangering.
Interiør i forslaget "Naust" fra AART architects.
Forslaget "Naust" fra AART architects slik det kan fremstå i mørke.
Forslaget "Vikingetiden på ny" innebærer at vikingskipene plasseres i "gravhauger" bak dagens bygg.
Konseptet Favn tegnet av Arkitekturfabrikken fra Trondheim ligger på tredjeplass i arkitektkonkurransen for nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy.

111 forslag kom inn da regjeringen lyste ut en internasjonal arkitektkonkurranse om et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i fjor høst. Nå har en jury gått gjennom forslagene, som kom fra hele verden, og tirsdag ble vinnerne kunngjort.

Se flere bilder av de tre vinnerutkastene øverst i saken.

Juryen har kåret og rangert tre vinnere.

Dette er vinnerne

Førsteplassen i arkitektkonkurransen for nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy går til AART architects fra Danmark for bidraget Naust

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) presenterte juryens favoritter:

  • Juryens foretrukne prosjekt heter «Naust», og er tegnet av danske AART Architects.
  • Nummer to heter «Viktingtiden på ny», tegnet av Jaja Architects i samarbeid med Coast studio.
  • Bidrag nummer tre kommer fra Arkitekturfabrikken i Trondheim og heter «Favn».
    — Dette handler om å ta vare på det som kanskje er Norges største bidrag inn i verdens kulturarv. Det andre er å finne de gode arkitektoniske verdiene, sier direktør i Statsbygg Harald Nikolaisen.
Aart Architects forslag Naust er juryens favoritt.

— Oppgaven stilte store krav til sikkerhet og økonomi, og Naust har løst dette godt med utstillingsareal over bakkenivå.I tillegg til de tre vinnerprosjektene har juryen valgt ut 17 forslag som også blir innkjøpt.

— Vi er stolte og glade, og fulle av respekt. Dette er verdensarv, og vi er ydmyke for at vårt forlag skal brukes, sier Anders Tyrrestrup fra AART Architects.

Flytter skipene i nye bygg

Felles for de tre vinnerforslagene er at de tar hensyn til Vikingskipshuset, som er tegnet av Arnstein Arneberg, og at de kan oppføres uten sprengninger og store endringer i grunnen. Sikkerhet var blant de viktigste kriteriene da juryen vurderte forslagene.

— Gjenstandene er veldig skjøre, og skal ikke flyttes mer enn nødvendig, sier museumsdirektør Håkon Glørstad.

Likevel skal alle tre skipene flyttes inn i det nye bygget, slik at de kan bli utstilt med funnene fra samme grav. I tillegg får kulturhistorisk museum vist frem fler av gjenstandene sine. Arneberg-bygget vil fortsatt være inngangspartiet for museet.

- Våre pyramider

Røe Isaksen er fornøyd med at vår samling fra vikingetiden nå blir mer tilgjengeliggjort, og at museet blir videreutviklet.

— Her er det to deler av norsk kulturarv. Den ene er vikingskipene og samlingen. Den andre er selve bygget, som er tegnet av kanskje Norges mest kjente arkitekt. Med disse forslagene blir museet videreutviklet med respekt, mener han.

Kunnskapsministeren understreker at Vikingskipshuset er en av Norges største turistmagneter.

— Egypt har pyramidene, Kambodsja har Angkor Wat, og vi har vikingskipene. Dette er våre pyramider, sier Røe Isaksen.

Ikke bevilget penger

Selv om vinneren av arkitektforslaget ble presentert tirsdag, er det fortsatt mange år til Bygdøy får et nytt vikingtidsmuseum. Det er foreløpig bevilget prosjektutviklingsmidler, men ikke midler til selve byggekostnadene.

Andreplassen i arkitektkonkurransen for nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy går til JAJA Architects i samarbeid med Coast studio, for Vikingetiden på ny.

Her er forslagene som kom inn i 2015:

Les også

Slik vil arkitektene slå ring om vikingskipene på Bygdøy

Nå skal forslagene kvalitetssikres, og først når det er gjort blir det satt av penger i statsbudsjettet. Tidligst mulig byggestart er i 2020, men Glørstad tror det er realistisk.

— Vi er godt forberedt. I tillegg er det stor politisk enighet om at vi trenger et nytt vikingtidsmuseum. Jeg tror alle parter er på vår side, sier han.

Kan ikke flyttes fra Bygdøy

Favn av Arkitekturfabrikken kom på tredjeplass i juryens rangering.

Det har lenge vært etterlyst et mer moderne museum for å huse vikingskipene, blant annet var det snakk om et nytt kulturhistorisk museum i Bjørvika.

Men en internasjonal ekspertgruppe konkluderte med at de historiske vikingskipene og gjenstandene på Bygdøy ikke ville tåle å bli flyttet, og i 2012 besluttet derfor daværende kunnskapsminister, Kristin Halvorsen, at skipene skulle bli på Bygdøy.

Fant skip i Bjørvika: For 400 år siden seilte denne båten i Oslofjorden

Dagens bygg er fredet

Vikingskipshuset er et av Norges best besøkte museer, med etårlig gjennomsnittlig besøkstall på ca. 400.000, ifølge Statsbygg. Museet huser gravfunnene fra Tune, Gokstad, Oseberg og Borre.

Dagens bygg – tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg – er fredet, og et av kriteriene i konkurransen var at det nye bygget skal knyttes opp til dagens museum.

Les også

  1. Vikingskipene får et nytt hjem

  2. For 400 år siden seilte denne båten rundt på Oslofjorden