Oslo

Politibil påtent i Oslo sentrum, bensinkanne funnet på stedet

Politiet tror de kan ha videoopptak som avslører hvem som natt til tirsdag satte fyr på en uniformert patruljebil av typen Mercedes Vito som sto parkert utenfor Sentrum politistasjon.

Politibilen fikk store skader i brannen.
  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Det var klokken 03.22 at ansatte på restaurant Himkok Storgata destilleri slo alarm til politiet.

De hadde kjent røyklukt etter stengetid, og da de kikket ut, så de den overtente politibilen.

– Bilen ble sist brukt mandag kveld, så det er lite sannsynlig at brannen skyldes en teknisk feil. Funn av en bensinkanne på stedet gjør at vi tror noen har satt fyr på bilen, sier operasjonsleder Line Skott ved Oslo politidistrikt.

Saken etterforskes som et forsøk på sabotasje mot politiet.

Et bilde offentliggjort i VG viser at brannen startet foran ved motoren.

Vraket er nå tauet inn for tekniske undersøkelser:

– Bilen er fullstendig utbrent, og må nok kondemneres etter at vi har sikret oss spor, sier Skott.

Politiet har hatt flere patruljer ute for å lete etter en eller flere gjerningspersoner. Dette søket ble avsluttet like før klokken 06.

– Vi har ikke hatt noe særlig å gå på. Det er ingen som har sett noe, og vi har hittil ikke kommet over noe på materialet fra overvåkningskameraer, men dette arbeidet vil fortsette utover dagen. Vi venter også på tekniske undersøkelser fra både bilen og bensinkannen, sier operasjonsleder Line Skott til VG.

Det var her i Youngs gate rett ved Storgaten 27 at en politibil brant natt til torsdag. I femtiden om morgenen var det bare skum igjen i gaten etter slukkingen.

Sjekker overvåkingskamera

Stedet hvor bilen sto parkert, er et område av Oslo sentrum med svært mange overvåkingskameraer, og politiet var tirsdag morgen i ferd med å sikre seg opptak fra disse.

Patruljene oppsøkte også bensinstasjoner for å sjekke om noen har kjøpt bensin på en kanne av samme type som den som lå igjen på åstedet.

Mange av bensinstasjonene har også overvåkingskamera, så politiet tror det er godt håp om å finne den eller de som sto bak.

Før Hovedbrannstasjonen rakk å kjøre de få hundre meterne til stedet, forsøkte en privatperson å slukke bilbrannen.

Han fikk i seg røyk og ligger nå på sykehus.

Etterlyser vitner

Politiet har ennå ikke fått kontakt med noen som har sett selve hendelsen.

De ber mulige øyenvitner om å ta kontakt på telefon 02800.

– Dette er en veldig spesiell sak. Jeg kan ikke huske at noen har satt fyr på en patruljebil så lenge jeg har vært i Oslo-politiet, sier Skott.

Angrep Sentrum politistasjon

21. juli i år rakk en 70 år gammel mann å knuse 12 glassruter på Sentrum politistasjon og to ved politiposten på Oslo S før noen rakk å stanse ham.

– Vi har ikke avhørt mannen ennå, men etter hva vi vet nå, så var han ikke helt fornøyd med politiet. Jeg tror det handlet om at han ikke hadde klart å finne en åpen politistasjon, og at han derfor ble sint, uttalte operasjonsleder Tor Arne Bakken den gangen.

I sommer var det et 20-talls påsatte bilbranner i Oslo, men dette skal være første gang noen har satt fyr på en uniformert tjenestebil på svært mange år.

Les også: Sterke advarsler mot endringer i politiet

Oslopolitiet mener forfall bidrar til mer kriminalitet. Deres viktigste publikumsmottak har sett slik ut i 55 dager.

Les mer om

  1. Politiet
  2. Oslo