Oslo

Nå har de løst borettslagenes eiendomsskatt-floke

Borettslag får i dag eiendomsskatt-regningen felles. Hvis de skal fordele kostnaden korrekt til den enkelte, trenger de tilgang til taushetsbelagte data fra Skatteetaten. De vil de få nå, lover byrådet.

I juni kommer faktura for eiendomsskatt i posten. Det er 16 år siden sist det var eiendomsskatt i Oslo. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd

I valgkampen ble det gjentatt og gjentatt fra Ap: Bare 1 av 5 boliger vil få eiendomsskatt, mens vanlige boliger skjermes.

Det rødgrønne byrådet har løst dette ved å sette bunnfradraget for skatten på 4 millioner kroner. På grunn av utregningsmetoden betyr det at boliger med verdi under 5 millioner kroner vil slippe skatt helt.

Regningen til dem med dyrere bolig kommer i posten. Men for borettslagene er det annerledes: Mens selveiere får regningen individuelt, får borettslag en felles regning.

Det blir så opp til borettslagene å selv fordele den videre. Oslo kommune har ingen myndighet til å instruere dem.

— Vi må behandle borettslagene som eiere på lik linje med andre eiere. Foreløpig har vi sendt dem varsel om eiendomsskatt, sier Irene Tanke, prosjektleder for eiendomsskatten i kommunen.

LES OGSÅ:

Les også

Flere veiprosjekter i Oslo-området kan ryke

Taushetsbelagte opplysninger

Morten Aagenæs Foto: Stine Moen/Obos

Obos er den største sammenslutningen av borettslag i Oslo. Ifølge Morten Aagenæs, konserndirektør for rforvaltning og rådgivning i Obos, er ikke dette helt enkelt å løse. — Det enkelte borettslag får denne regningen som en fellesregning. Med mindre de får data fra kommunen om hvilke boliger skatten er beregnet ut fra, vil den kostnaden måtte fordeles etter den vanlige fordelingsnøkkelen for felleskostnader, sier han.

Men opplysningene fra Skatteetaten er taushetsbelagte. Selv om kommunen har tilgang på dem, kan ikke kommunen uten videre dele dem. Obos har tatt opp problemstillingen med byrådet.

— Vi har bedt om dataene. Og kommunen er ikke negative til å gi oss det, men har vist til taushetsplikten. Et mulig utfall, som vi er bekymret for, kan bli at eiere av borettslagsleiligheter som normalt ikke skulle hatt eiendomsskatt, likevel kan komme til å måtte betale, sier Aagenæs.

LES OGSÅ:

Les også

Fem valgløfter som Oslos nye byråd må innfri

... Men problemet er løst

Da Aftenposten kontaktet byrådet om saken, fikk vi spørsmål om vi kunne vente en ekstra dag før vi skrev noe.

Når byrådssekretær Vegar Andersen (Ap) så tar kontakt, er det med en gladmelding. Han forteller at de nå har fått godkjennelse fra Skatteetaten til å dele de taushetsbelagte opplysningene.

— Vår intensjon har hele veien vært å gjøre dette lettest mulig for borettslagene. Vi ønsker at bare dem som skal ha skatt, er dem som får det. Nå har vi fått tilbakemelding fra Skatteeaten om at vi har anledning til å gi en oversikt videre til borettslagene, sier Andersen.

Hvordan dette konkret løses, er ikke klart. Men borettslagene vil få informasjonen de trenger, antagelig samtidig med at de i juni får selve skatteseddelen i posten.

LES OGSÅ:

Les også

Saksøker Oslo for «ulovlig eiendomsskatt»

Derfor oppstår situasjonen

Årsaken til floken er at borettslag juridisk sett er kollektivt eiet. Du eier ikke din egen bolig direkte, du eier en andel som gir deg bruktsrett til boligen. Så selv om skatten er beregnet utfra verdiene av den enkelte bolig, blir regningen likevel felles.

Andre kommuner i Norge som har eiendomsskatt, har enten svært lavt bunnfradrag eller ikke bunnfradrag i det hele tatt. Dermed har det gått greit å belaste skatten etter den ordinære eierbrøken, selv om det i endel tilfeller ikke er 100 prosent korrekt å gjøre det.

Problemstillingen som er oppstått i Oslo, er unik for hovedstaden.


 • Lurer på hva boligen din er verd eller hva naboen solgte for? Prøv vår nye tjeneste.
 1. Les også

  Nå får 300.000 brev om Oslos nye eiendomsskatt

 2. Les også

  Må taksere 22.000 boliger før det kan innføres eiendomsskatt i Oslo

 3. Les også

  Rødt fikk flertall for eiendomsskattunntak med de borgerlige

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Byrådet sa ingen Obos-leiligheter skulle betale eiendomsskatt. I år rammes 2500 Obos-leiligheter

 2. OSLO
  Publisert:

  Nå kommer fakturaen for eiendomsskatt i postkassen

 3. OSLO
  Publisert:

  Over 3000 boligeiere i Oslo kan ha betalt altfor mye eiendomsskatt

 4. OSLO
  Publisert:

  Nå kommer eiendomsskatt-brevet i postkassen: Villaeiere i vest får svi, Groruddalen slipper helt

 5. OSLO
  Publisert:

  Oslo-byrådet håver inn på eiendomsskatt neste år: Økte boligpriser gir deg høyere regninger

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Aps eiendomsskatt skulle gjelde «de dyreste boligene», men vil trolig ramme annenhver eiendom