Oslo

«Hæ, er vi 36.000? Jeg trodde det var 20.000 somaliere i Norge»

I over 30 år var pakistanerne den største ikke-vestlige minoritetsgruppen i Norge. Nå topper somalierne denne listen med 36.000 innbyggere.

Khalid Mahamoud trodde han hadde 20.000 landsmenn i Norge, og blir overrasket når han får vite at det bor nesten 36.000 med somalisk bakgrunn i Norge. Han mener at integreringen ikke har gått på skinner for alle, og oppfordrer sine landsmenn til å integrere seg. Se flere bilder ved å trykke til høyre i bildekarusellen her!
  • Wasim K. Riaz
Shukri Ahmed er opptatt av å motbevise at somalierne ikke ønsker å jobbe, og har bestemt seg for å ta en utdannelse i voksen alder.
Farhia Abdi kom til Norge som flyktning, og ser på Norge som et paradis. Hun er ikke overrasket over at mange somaliere ønsker seg til Norge.

— I Somalia er det krig og elendighet. Norge er som et paradis for oss, sier Farhia Abdi (34).

Hun kom til Norge som flyktning for 20 år siden. Den gang bodde det 3510 personer med somalisk bakgrunn i Norge. Nå viser ferske tall fra SSB at det var 35.912 personer med somalisk bakgrunn i Norge 1. januar 2014.

Farhia Abdi kom til Norge som flyktning, og ser på Norge som et paradis. Hun er ikke overrasket over at mange somaliere ønsker seg til Norge.

Dette er en økning på nesten 3000 personer fra i fjor, og nok til at gruppen har gått forbi den pakistanske gruppen som nå er på 34.447. Den pakistanske befolkningen vokste med 800 personer i 2013. Alt i alt bor det 759.000 med innvandrerbakgrunn i Norge (se fakta).Abdi er ikke overrasket over at mange av hennes landsmenn finner veien til Norge.

— Mange vil flykte fra krigen. Og da er Norge et godt alternativ, sier Abdi som har deltidsjobb i Oslo kommune og går på videregående ved siden av.

— Jeg synes det er viktig at de som kommer integrerer seg. Det er likevel trist at mediene forteller mye negativt om oss somaliere, sier fembarnsmoren.

Khalid er Overrasket

En som er overrasket over at det nå bor nesten 36.000 med somalisk bakgrunn i Norge er Khalid Mahamoud.

Khalid Mahamoud trodde han hadde 20.000 landsmenn i Norge, og blir overrasket når han får vite at det bor nesten 36.000 med somalisk bakgrunn i Norge. Han mener at integreringen ikke har gått på skinner for alle, og oppfordrer sine landsmenn til å integrere seg. Se flere bilder ved å trykke til høyre i bildekarusellen her!

— Hæ, er vi 36.000? Jeg trodde det var 20.000 somaliere i Norge, kommer det spontant fra 23-åringen når Aftenposten presenterer tallene. Teaterstudenten kom til Norge med foreldrene sine da han var ni måneder gammel, og er vokst opp i Kristiansand. Da han flyttet til Oslo for tre år siden, fikk han sjokk.

- I Kristiansand er det somaliske miljøet lite, og de aller fleste er godt integrerte. Da jeg så eldre og unge somaliere som satt på Oslo S eller på Grønland, fikk jeg sjokk. Mange av dem lever sitt eget liv og har ikke klart å integrere seg. Jeg mener det er feil ar man blir så avhengig av støtteordninger. Det er viktig at de får veiledning, slik at de kan komme ut i jobb, sier Mahamoud.

Viktig å motbevise

Også Shukri Ahmed trodde at det var 20.000 med somalisk bakgrunn i Norge. Hun kom som flyktning da hun var 17 år gammel, og sier at de aller fleste kommer til Norge som flyktninger. Selv hadde hun ingen utdannelse fra hjemlandet, men hun har tatt norsk grunnskole og skal begynne på videregående skole.

- Jeg har hatt flere praksisplasser, men fikk ikke jobb. Noen tror at somalierne ikke ønsker å jobbe, Derfor har jeg bestemt meg for å ta videregående. Jeg satser på å bli hjelpepleier. Det er viktig for meg å vise at man kan få det til selv om man har somalisk bakgrunn, sier trebarnsmoren bestemt.

Hun trives godt i Norge, men sier at det vanskeligste var å lære seg norsk.

Flest polakker

Ifølge tall fra UDI fikk nesten 1300 personer med somalisk bakgrunn opphold i Norge på grunn av familiegjenforening i fjor. Dette er den største gruppen foran thailenderne. Omtrent like mange fikk opphold som flyktning. Her ble somalierne slått av eritreerne.

- Grunnen til at den somaliske gruppen har vokst så kraftig er at Norge tar imot flyktninger fra Somalia. I tillegg får mange opphold etter regler om familieinnvandring. Når det gjelder pakistanere, så kommer de stort sett bare som familieinnvandrere, sier Minja Tea Dzamarija, seniorrådgiver i SSB.

Somalierne henger likevel langt etter polakkene som har vokst kraftig etter at Polen kom inn i EU i 2004. Nå bor det over 91.000 polakker i Norge. Gruppen vokste med 8600 personer i fjor.

- Etter at Polen kom inn i EU har antall arbeidsinnvandrere fra Polen økt kraftig. Økningen har vært særlig stor siden 2006. Dette gjelder også Litauen og de andre baltiske landene, forklarer Dzamarija.

Les også

  1. Mor og far er innvandrere. Men barna fikser likevel skolen bedre.

  2. Norges nye underklasse

  3. Bare hverdagslige trivialiteter?

2604WEBinnvandrere.jpg