Skimuseets førstedame gjennom 30 år

Karin Berg styrer et av Oslos mest besøkte museer. Hemmeligheten bak suksessen er fornyelse.

Karin Berg har bygget opp Skimuseet i Holmenkollen gjennom 30 år.
  • Astrid Løken

For tiende år på rad Aftenposten og Osloby.no hedre noen som har gjort en spesiell innsats for byen vår. Du avgjør hvem som skal få prisen.

Se listen med de åtte nominerte kandidatene her.

— Vi må hele tiden skape spennende utstillinger som gjør at folk kommer tilbake, sier museumssjefen ved Skimuseet.

Karin Berg har vært direktør for Skimuseet i Holmenkollen siden 1984. Hun holder orden på gamle ski og formidler skienes historie gjennom 6000 år. Hun har truffet en nerve. Skimuseet og Holmenkollen er et av landets mest besøkte turistattraksjon.

Da den nye Holmenkollbakken ble bygget til VM i 2011, fikk museet et nybygg med auditorium og ekstra plass. Da ble det plass til temautstillinger som kunne komme og gå.

Les også

Hvem av disse bør bli Årets Oslo-borger?

— Temautstillingene er et viktig grep for å få flere osloborgere til å komme til Kollen. Vi må hele tiden skape spennende utstillinger som gjør at folk kommer tilbake, påpeker Berg, som også har sittet som styremedlem i Oslo Reiselivsråd, Oslo Promotion og VisitOslo.Hun jobber hele tiden med fornyelse. En stor del av jobben handler om å pleie kontakter og å skaffe penger til nye utstillinger og attraksjoner.

For noen uker siden lanserte museet for eksempel en spektakulær film om Nordlyset i samarbeid med solforsker Pål Brekke.

— Jeg jobber mye med å knytte relasjoner til mennesker som er opptatt av å videreutvikle og forskjønne byen vår. Det som fungerer best, er å ta kontakt med folk som har et brennende engasjement for ski, skihistorien og til Skiforeningen, som jo eier museet, sier hun.

Klippekortklipper

Skiinteressen startet da hun gikk på Skiforeningens skiskole på Grefsen som syvåring.

— Etter hvert avanserte jeg og fikk lov til å klippe i klippekortene til de andre barna, forteller Berg.

Hun var også en kløpper i hoppbakken hjemme på Grefsen. Ungene bygget hoppbakke selv. Karin Berg hoppet 12 meter da hun var syv!

- 30 år med gamle ski. Hva er drivkraften?

— Nysgjerrighet. Oppdager jeg noe jeg kan gå videre på, går jeg inn i en boble, forklarer damen som også har skrevet flere bøker om skienes historie. Ski i Norge , Hopp, jenter- hopp! og Fridtjof Nansen og hans kvinner kom ut først.

Etter Kong Olavs død ringte de fra Slottet og lurte på om hun var interessert i kongens skiutstyr. Og det var hun jo.

Garderoben ga henne en ny bokidé: Broderiet i Kongens jakke. I boken kommer det frem at broderiet inne i jakken ble laget illegalt på Grini under krigen. Kort tid etter at boken kom ut, ble jakken stjålet fra monteren i Skimuseet. Jakken kom raskt til rette. Og salget av boken gikk unna.

Et rødt trikkesete

Bildet av Kong Olav som sitter på trikken på 1973 er kjent. Karin Berg ville ha Kongens trikketur med på utstilling. Hun ringte Sporveismuseet for å høre om de hadde et gammelt trikkesete å avse. Og det hadde de.

Karin Berg er ikke bare glad i treski. Hun bruker dem også. Når det er minusgrader går hun på Blåskia fra 1960-tallet med ditto rottefellabindinger.

— Folk lurer nok på om jeg har rømt fra Skimuseet når jeg er ute og går med de skiene, sier Berg. Hun tråkker løype selv.

POLL_PLACEMENT

Slik stemmer du

E- post: Send navnet på din kandidat til osloborger@aftenposten.no.

SMS: Send «oslo1», «oslo2» og så videre til 1905 (1 kr pr. melding).

Du kan også stemme i avstemningspollen i denne saken.

Kandidatene:

Pr. post: Aftenposten, postboks 1, 0051 Oslo. Merk konvolutten med «Osloborger».

Frist: Vi må ha din stemme senest søndag 15. desember kl. 23.00 .