Oslo

Sikringsskap? Nei, fotoboks

På tre måneder har de nye fotoboksene i Operatunnelen tatt like mange førerkort som boksen i Vålerengtunnelen i hele 2010. Det er vanskelig å legge merke til de nye boksene.

 • Wasim K. Riaz

– Mange tar kontakt med oss for å fortelle at de ikke har lagt merke til noen fotoboks i Operatunnelen. Likevel er det blitt tatt bilde av dem. Men fotoboksene står der, og er varslet med skilt på forhånd, sier Knut Nysæter, leder av trafikketterforskningsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Slik ser fotoboksen i den nye tunnelen i Oslo ut.

Han legger til at de nye boksene har en utradisjonell utforming, og kan ligne på et sikringsskap med to hull i. Men dette er selvfølgelig ikke for å lure bilistene. Det er nemlig ganske trangt i tunnelen, derfor er det utviklet fotobokser som kan henges på veggen.

– Siden disse har annerledes utseende enn de tradisjonelle ATK-boksene (automatisk trafikkontroll) vi finner langs veiene, kan det være at bilistene ikke tenker over at det er montert ATK-bokser i Operatunnelen, sier Nysæter.

Flere kjørte fort

Bare i løpet av tre måneder i fjor mistet 28 bilister førerkort i tunnelens vestgående løp. 23500 kjøretøy passerte boksen mens den sto på. Til sammenligning passerte 902300 kjøretøy kameraet i Granfosstunnelen i hele 2010, men kun to personer mistet lappen. På samme tidsrom passerte 667600 kjøretøy boksen i Vålerengtunnelen. Der mistet 32 førere lappen.

I tillegg til de som mistet førerkortet, tok fotoboksene i Oslo totalt 11048 førere for å ha tråkket litt for hardt på gasspedalen. Dette er 654 flere enn i 2009. Det ble beslaglagt 96 førerkort i fjor, 32 færre enn året før.

– Det er gledelig at det tas færre førerkort. Likevel mener vi at det kjøres for fort i hovedstaden. Det burde være unødvendig at folk skal miste sertifikatet på denne måten. Både fartsgrensene og ATK-boksene er jo tydelig varslet på forhånd, sier Nysæter.

Mer aktivitet

Aften kunne for ett år siden fortelle at fotoboksene i hovedstaden er slått av mesteparten av tiden. Trygg Trafikk mener at boksene bør stå på mer.

– Vi kunne tenke oss at boksene ble brukt enda mer. I tillegg vurderer vi å be om flere fotobokser i Oslo. For det er dokumentert at boksene har forebyggende effekt, og at farten går ned der de står, sier Vibeke Rørholt, leder i Trygg Trafikk Oslo.

NB! Samtlige fotobokser i hovedstaden er nå digitaliserte. Dermed kan de slås av og på når politiet ønsker det.

Les mer:

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  Karpe-medlemmet ble sjokkert da han så hvilke ytringer folk blir dømt for. Nå ønsker han endring.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5