Bor du innenfor Ring 2, får du ikke lenger adoptere utekatt

Både Dyrebeskyttelsen og rasekattklubbene ber kattekjøpere tenke igjennom hva de kan tilby en katt.

Den mest populære katterasen i Norge nå er den amerikanske katterasen Maine coon, størst i verden og vennlig.

Dyrebeskyttelsen Norges lokalforening i Oslo og Akershus har alltid 40–50 katter som trenger nye hjem. Men de siste tre årene har de skjerpet kravene til hvem som får adoptere katt fra de for å forebygge at katter blir hjemløse eller omplassert.

– Folk over 60 år får ikke kattunger, som krever mye aktivisering. De som bor høyere enn bakkeplan i Oslo, slik at katten må gå gjennom en oppgang, får ikke katt fra oss. Når eier er på jobb, klager naboene på at katten sitter i oppgangen, og så må den omplasseres. Eller de bekymrer seg over at katten går ute og vil inn. Dette får vi stadig henvendelser om, sier Katarina Andersson i Dyrebeskyttelsen.

Hun sier at mange blir overrasket over at de er blitt så strenge.

– Vi adopterer ikke lenge katter som bør være utendørs til folk som bor innenfor Ring 2 eller i trafikkerte områder. Men katter som foretrekker å være innendørs, stiller det seg noe annerledes.

Området innenfor Ring 2 omtalet gjerne som indre by, og det omfatter mye av den klassiske «kvartals-byen» med murgårder. Det inkluderer strøk som Grønland, Tøyen, Grünerløkka, St. Hanshaugen, Frogner og Majorstuen.

– Hvorfor er dere blitt strengere?

– Det har med erfaring å gjøre. Å lufte katter i bånd i trafikken har vi ikke sansen for. De smetter lett ut av selen og forsvinner på den måten.

Mange setter seg ikke inn i hva det er å ha huskatt eller rasekatt. Mange forbereder seg bare ved å se på kattebilder. En aktiv rasekatt som for eksempel bengal er ikke for alle – for å si det slik, sier Katarina Andersson.

I fjor adopterte de bort 100 katter, men en del fikk også nei.

Perser en er av få katteraser som kan trives som innekatt.

Småbarnsfamilier bør velge en trygg katt

Et tips til folk som ønsker seg katt er å tenke igjennom hva slags hverdag de kan tilby katten – og hva slags rasekatt eller huskatt som passer inn i familien. Både rasekatter og huskatter kan fyke høyt og lavt og prate ustanselig.

Det er smart å sjekke ut hvor aktiv, sosial og vokal katten er. Både i huskatt-kull og rasekatt-kull er kattene forskjellige. Vil du ha lyd og fart eller en rolig pus som hviler ved siden av deg i sofaen?

– En forsiktig katt kan bli en flott familievenn i 15 år. Men en familie med små barn bør velge en utadvendt kattunge, sier Maria Myrland. Hun fører stambøkene i Norske Rasekattklubbers Riksforbund. Mest populære akkurat nå:

  • Maine coon, den største rasekatten med medium lang pels. En naturrase fra Maine i USA.
  • Sibirkatt, en medium til stor katt med medium lang pels. Naturkatt fra Russland som øker i popularitet her til lands.
  • Ragdoll, en stor og medium rolig katt med semilang pels, siamesermasket farge, blå øyne og varierende mengde hvitt.
  • Hellig Birma, en medium stor katt med semilang pels, siamesermasket farge, blå øyne og hvite poter.
  • Norsk Skogkatt, eneste norske katterasen. En stor naturrase med medium til lang pels, som har utviklet mange av sine kvaliteter i norsk natur.
Innen kattekull- både av rasekatter og huskatter- er noen kattunger forsiktige og andre mer frempå. Noen katteraser er i utgangspunktet aktive, andre rolige eller forholdsvis rolige, som Maine coon.

– Katter er ikke så forskjellige som hunder, men forskjellige er de. Eldgamle raser som abessinier og burmeser er aktive. Bengalkatten er veldig aktiv. De roligste kattene er perser og exotic, korthåret perser. Perser kan trives som innekatt.

Norsk skogkatt hører til naturkattene. Den har utviklet mange av sine egenskaper i norsk natur.

– Katter tåler ikke mye kulde. De er egentlig ørkendyr fra Nord-Afrika. Hvis en katt vil inn, skal den slippes inn, sier Maria Myrland.

– Hvordan velger man rette individ?

– Det er ikke lett å vite hvordan en kattunge vil utvikle seg som voksen. Men kattemorens eier har nok et inntrykk, sier Maria Myrland. En rasekatt koster fra 8000 kr til 25 000 kr, avhengig av rase og om den skal brukes i avl. Årlige utgifter for en katt generelt er mellom 5000 og 7000 kroner.

– Hvilke katter passer ikke med barn?

– De fleste katter kan omgås barn om de er vant til det og barna respekterer katten. Katter som skvetter og er engstelige bør ha rolige hjem. De forsiktige er ofte glad i eieren sin, men passer ikke til å være mye ute. Katter er selvstendige av natur, skjønt de trenger like mye stell og pass som hunder. Hunder er imøtekommende. Katten må godta deg. Når katten blunker eller myser, trives den og liker deg. Jeg blunker alltid tilbake til kattene mine, sier Maria Myrland.