Carl I. Hagen (70) blir toppkandidat til kommunevalget i 2015

HÅNDVERKEREN (Aftenposten): – Vi har masse skyts. Dette blir en artig valgkamp, sa partiveteranen etter at seieren var sikret. Han utelukker ikke comeback på Stortinget.

  • Henrik Arneberg

Gamlesjefen — eller sekretæren? Det var det store spørsmålet da 84 delegater stemte over hvem som skal stå ved roret i Oslo Frp i årene fremover.

Nominasjonsmøtet startet klokken 17.30 i kveld. Klokken 18.30 var det klart:

Et flertall i Oslo Frp valgte Carl I. Hagen som toppkandidat til kommunevalget i 2015 med 47 stemmer. Camilla Wilhelmsen ble vraket og fikk 38 av stemmene.

Før avstemningen åpnet leder av nominasjonskomiteen, Christian Tybring-Gjedde, spøkefullt med å ønske mediene velkommen.

— Det er interessant å merke seg at mediene er til stede, og at det er så stor interesse for Oslo Frp. Vi er glade for at dere er så interessert i politikken vår, sa han til høy latter fra salen.

Deretter presenterte han de tre toppkanditatene. Først ut var Camilla Wilhelmsen.

— Vi skal drive god og gjenkjennelig Frp-politkk. Skal vi vinne valget så må vi stå sammen, spille hverandre gode. Hvert eneste medlem betyr noe når vi skal skape god politikk og sparke ballen i mål - gang etter gang. Heldigvis har vi mange mange talenter som står på dag etter dag i Oslo Frp. Min fremste rolle som leder vil være å inspirere, motivere og engasjere disse, sa Wilhelmsen.

Hagen: Eldreomsorg og innvandring

Neste taler ut var Hagen. I kjent stil snakket han om eldreomsorg, innvandring og ikke minst kampen mot Arbeiderpartiet i Oslo.

— Jeg lover å gjøre en solid valgkamp for Frp. Vi skal blant sørge for å få ned antall flyktninger som Oslo mottar, startet Hagen.

Videre lovet han å fortsette å kjempe for å slippe private bedrifter til. Deretter fikk Arbeiderpartiet gjennomgå for sine utspill om eiendomsskatten.

— Jeg vil svært gjerne beholde den plassen dere i nominasjonsmøtet ga meg. Jeg vil være med i kampen mot Arbeiderpartiet, som vil gjeninnføre eiendomsskatten i Oslo, sa Hagen til stor applaus.

Vant med ni stemmer

Og i kveld gikk det altså Hagens vei. I kampvoteringen fikk han 47 stemmer, mens Camilla Wilhelmsen fikk 38. Wilhelmsen endte på en andre plass på nominasjonslisten.

— Pass deg, Raymond! sa Frp-veteranen med adresse mot Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen etter opptellingen.

Wilhelmsen hadde kun lovord om konkurrenten.

— Jeg ble slått av Frps beste partileder gjennom tidende. Det er bare å gratulere Carl. Vi jobber godt, og vi jobber på samme lag. I dag skal det faktisk feires, sa Wilhelmsen til Aftenposten etter at det ble kjent at Hagen trakk det det lengste strået.

Seierherren selv var naturlig nok strålende fornøyd med resultatet.

— Jeg hadde blitt fornøyd uansett resultat, men det er selvfølgelig morsomst å bli valgt. Camilla er uansett en dyktig, flink og en svært god kandidat.

Vraket av nominasjonskomiteen

Dramatikken rundt Oslo Frp startet tidligere i år da ble det kjent at nominasjonskomitén i Oslo vraket Carl I. Hagen som toppkandidat til kommunevalget i 2015.

Camilla Wilhelmsen, som tidligere i år ble innstilt som ny leder i Oslo Frp, ble foreslått på førsteplass.

På andreplass sto leder for Østensjø Frp og tidligere byrådssekretær Tommy Skjervold. Han er skjøvet et hakk ned etter nominasjonsmøtet mandag kveld.

Les også: Nominasjonskomiteen vraker Carl I. Hagen

Flere støttespillere i Oslo

Da vrakingen ble kjent, uttalte Hagen til Aftenposten at han ikke var skuffet, men...

— Avgjørelsen treffes ikke av de fem personene i nominasjonskomiteen, men av 100 stemmeberettigede i nominasjonsmøtet. De fleste kjenner til mine kvalifikasjoner og vet hva jeg har oppnådd tidligere, sa han.

Hagen har hatt flere støttespillere etter vrakingen ble kjent, blant annet statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr.

De siste ukene gikk også flere lokallag i hovedstaden ut og støttet Hagen som listetopp.

Gamle Oslo Frp varslet i forrige uke med partilagene i Alna, Bjerke og Grünerløkka at de ville utfordre nominasjonskomiteens forslag under møtet mandag kveld.

Og denne gangen gikk det Hagens vei. Han er fortsatt nummer én Oslo - lokalt i Frp, vel å merke.

Stortinget neste?

70 år gamle Hagen, som har 28 år bak seg som Frp-formann, er tydelig på at han ser for seg flere år i politikken etter seieren i kampen om førsteplassen på Oslo-listen mandag kveld.

Overfor VG sammenligner Hagen seg med Jon Alvheim som satt på Stortinget som 75-åring.

— Det er ikke slik at man blir for gammel. Jeg vil ikke utelukke at jeg stiller enda en gang om fire år, eller at jeg stiller om to år for den saks skyld, sier Hagen.

— Om to år, betyr det at du ønsker å stille ved neste stortingsvalg?

— Jeg vil ikke svare på det gjennom VG, men dersom noe slikt skulle dukke opp, så skal jeg svare partiet da, sa Hagen med et lurt smil.

Carl I. Hagen ble mandag kveld valgt til Oslo Frps listetopp i neste års kommunevalg.