Høyeste smittetall i hovedstaden på fire uker

Det er registrert 140 nye koronasmittede personer i Oslo det siste døgnet. Det er fire uker siden tallet på nye smittede på ett døgn var like høyt. De siste to ukene er det i snitt blitt registrert 59 smittede pr. dag i hovedstaden.

Det er det klart flest smittede i bydel Nordre Aker, som har 45 nye smittetilfeller. Deretter følger Vestre Aker med 24 og Ullern bydel med 11 nye tilfeller.

Den plutselige smitteøkningen i Oslo vest skyldes blant annet smitte blant russen og smitte spredt på en russebuss. Den har trolig spredt seg til russ både på Blindern, Ullern (bildet) og Persbråten videregående skoler.

Som en følge av dette valgte Oslo kommune onsdag formiddag å stoppe all russefeiring i en uke, det vil si til og med tirsdag 8. juni.

Onsdag er det registrert at 930 personer er i karantene etter utbruddet. Medisinskfaglig ansvarlig for smittesporingsteamet i vest, Jorunn Thaulow, sier til VG at mange av de 140 som ble registrert med koronasmitte i Oslo tirsdag, kan spores til russ på Oslo vest.

Det er for tidlig å si om smitteøkningen kan ses i sammenheng med forrige ukes gjenåpning av Oslo. Det tar minst to dager – og som regel fem til seks dager – før eventuelle symptomer dukker opp.